Πειραιάς

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΤΟ ΜΕΓΑ ΛΙΜΑΝΙ

Ο Πειραιάς είναι μια ιστορική βιομηχανική περιοχή και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στου  οποίου την παραλιακή διαδρομή βρίσκονται τμήματα του Πειραϊκού Τείχους. Ο Πειραιάς τα αρχαία χρόνια υπήρξε το λιμάνι των Αθηνών γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Στην περιοχή Γούβα του Βάβουλα υπάρχουν ευρήματα της κεντρικής πύλης των αρχαίων τειχών του Πειραιά. Στα περίχωρα του Πειραιά μπορεί να αποκαλύψει κανείς πολλά σημαντικά αξιοθέατα. Το Μικρολίμανο, ή ακτή Κουμουνδούρου ή Φανάρι, πρόκειται για μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Πειραιά που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλλας. Οι πολλές ονομασίες της περιοχής οφείλονται στην ονομασία της περιοχής ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

Πολύ σημαντικός είναι ένας περίπατος κατά μήκος του γιαλού μέχρι τη χερσόνησο του Πειραιά με αμμουδιές, γραφικούς όρμους και υπέροχη τοποθεσία. Στις παραλιακές οδούς που περιβάλουν το λιμάνι υπάρχουν  εντυπωσιακά κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα που αναδεικνύουν την οικονομική ευημερία της εποχής. Η Καστέλλα είναι μία συνοικία του Πειραιά που καλύπτει από τον ομώνυμο λόφο έως το Μικρολίμανο και παλιότερα ήταν γεμάτη πολυτελείς, νεοκλασικές επαύλεις, ορισμένες από τις οποίες σώζονται ως τις μέρες μας. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει δεξαμενή νερού για την ύδρευση της πόλης και στη δυτική πλευρά ο ναός του Προφήτη Ηλία και το Βεάκειο δημοτικό θέατρο, χτισμένο το 1969 απ’ όπου η θέα προς τον Σαρωνικό είναι καταπληκτική. Ο Πειραιάς με τα εμβληματικά κτήρια του 19ου αιώνα, έχει σπουδαία αξιοθέατα που γοητεύουν.

Η περιοχή της θάλασσας αποτελείται από δύο λιμάνια, το Πασσαλιμάνι και τη Φρεατίδα. Η μαρίνα είναι πλήρως οργανωμένη και προσφέρει εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Χαρακτηρίστηκε ως χώρος Ολυμπιακής φιλοξενίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το  2004, φιλοξενώντας με επιτυχία σκάφη μέχρι 150 μ. μήκος. Στη μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι) είναι αγκυροβολημένα εντυπωσιακά γιωτ και κρουαζιερόπλοια. Στο Μικρολίμανο και στην Ακτή Δηλαβέρη μπορεί να θαυμάσει κανείς το εντυπωσιακό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και να συμμετέχει σε διαφορές αθλητικές δραστηριότητες ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες. Η περιοχή του Σταδίου Καραϊσκάκη έχει χαρακτηριστεί από την αθλητική ιστορία του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί στις αίθουσές του σπάνια εκθέματα, όπως χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα (6ος π.Χ. αι.), της Αθηνάς (4ος π.Χ. αι.) και της Αρτέμης (4ος π.Χ. αι.), καθώς και το εντυπωσιακό μνημείο της Καλλιθέας. Το Ναυτικό Μουσείο στις αίθουσές του οποίου είναι τα έργα των πιο σημαντικών θαλασσογράφων του 19ου και 20ου αιώνα, ξεχωριστά ομοιώματα πλοίων με την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και σημαντικούς ναυτικούς χάρτες, από τον 16ο έως το 19ο  αιώνα. Στον Προφήτη Ηλία μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση με γνωστούς τραγουδιστές και κορυφαίους ηθοποιούς. Στις εγκαταστάσεις του Η.Σ.Α.Π. στο κεντρικό λιμάνι στεγάζεται το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, με αντικείμενα και φωτογραφίες από την ιστορία του Η.Σ.Α.Π.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή, όπου χτυπά η «καρδιά» της πόλης θεωρείται επάξια ένα από τα δείγματα της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, αλλά και ένα από τα καλύτερα θέατρα των Βαλκανίων. Στο Δημοτικό Θέατρο στεγάζεται το Μουσείο Αραβαντινού, όπου εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες μικρές σκηνές, μακέτες και μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες και προσωπογραφίες. Στο Παλιό Ταχυδρομείο φιλοξενείται η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς όπου εκτίθενται έργα νεοελλήνων ζωγράφων όπως οι Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Κων/νος Μαλέας, Κων/νος Ρωμανίδης, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρος Χριστοφής. Στο Δέλτα Φαλήρου βρίσκεται αγκυροβολημένο το ένδοξο θωρηκτό Αβέρωφ 10.200 τόνων, με βαριά συναισθηματική αξία για τους Έλληνες που λειτουργεί σαν μουσείο.

Ο ναός της Αγ. Τριάδας  είναι ένα κόσμημα της πόλης του Πειραιά, έργο μεγάλης λιθογλυφικής τέχνης λαϊκών μαστόρων. Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της σύγχρονης πόλης. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων βρίσκονται τα απομεινάρια του Θεμιστόκλειου, του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή. Ο Προφήτης Ηλίας της Καστέλλας είναι πασίγνωστος λόγω της θέσης του στο ψηλότερο σημείο του λόφου και ιδιαίτερα δημοφιλής στους Πειραιώτες για την τέλεση μυστηρίων λόγω της περίβλεπτης θέσης του. Το επιβλητικό τρισδιάστατο μνημείο, Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μήκους 15.50 μέτρων και ύψους 7,10 μέτρων, είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει λεπτομέρειες από ορείχαλκο.

Το λιοντάρι που δεσπόζει στο τέλος της Ακτής Ξαβερίου προς το κεντρικό λιμάνι, είναι πιστό αντίγραφο του παλαιότερου μαρμάρινου αγάλματος που εκλάπη το 1687. Το πρωτότυπο που κλάπηκε δέσποζε για αιώνες σε μια περίβλεπτη θέση του λιμανιού και ήταν ο λόγος που ο Πειραιάς τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε από τους Λατίνους και Ασλάν Λιμάν από τους Οθωμανούς. Τα Μακρά Τείχη ήταν η σύνδεση της Αθήνας με το επίνειό της και δημιουργούσαν έναν ασφαλή διάδρομο ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η Μέση Πύλη, κοντά στην Πύλη του Άστεως, παρόμοια με το Δίπυλον της Αθήνας, αλλά μικρότερη κατασκευάστηκε για διακίνηση μέσω του διάδρομου των Μακρών Τειχών. Το φρούριο της Ηετιωνείας Πύλης στη βόρεια πλευρά λιμανιού, του Κάνθαρου, στην περιοχή της Δραπετσώνας κατασκευάστηκε με σκοπό τον έλεγχο του λιμανιού.

Το Σηράγγιο μεταξύ Μικρολίμανου και Ζέας στην αρχαιότητα ο χώρος ήταν ιερός, αφιερωμένος στον τοπικό ήρωα Σήραγγο και λειτουργούσε ως λουτρό. Η σκευοθήκη του Φίλωνος ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος κτίριο του Πειραιά κατά την αρχαιότητα όπου φυλάσσονταν πανιά, κατάρτια, και πολεμικό υλικό. Το όνομά της το πήρε από τον αρχιτέκτονα Φίλωνα και εσωτερικά χωριζόταν σε τρία κλίτη με σειρές από κίονες ιωνικού ρυθμού. Οι νεώσοικοι αποτελούνε τις παράκτιες εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευών του αθηναϊκού στόλου. Οι ρωμαϊκές αρχαιότητες της Τερψιθέας στο οικοδομικό τετράγωνο από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Σκουζέ, Λεωσθένους και Φιλελλήνων, εντοπίστηκαν αρχαιότητες από τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο χώρος προοριζόταν για την ανέγερση σχολής, αλλά το 1981 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια ρωμαϊκών οικιών.

Ο Πειραιάς, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών για να περάσει κανείς ένα αξέχαστα καθώς είναι μια μεγάλη πόλη που διαθέτει εναλλακτικές για να ικανοποιήσει τα γούστα κάθε επισκέπτη.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by