
ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ - ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ
Οι Πάξοι το μικρότερο νησί των Επτανήσων στην νότια πλευρά της Κέρκυρας γνωστό ως νησί του Ποσειδώνα ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας. Το σύμπλεγμα των Παξών αποτελείται από βραχονησίδες και νησιά, με μεγαλύτερα τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Τα νησιά Άγιος Νικόλαος και Παναγία παρέχουν φυσική προστασία στο λιμάνι. Το νησί του Αγίου Νικολάου έχει ενετικό φρούριο, εκκλησάκια και ανεμόμυλο, ενώ της Παναγίας έχει το ομώνυμο μοναστήρι και το γραφικό φάρο. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ποσειδώνας, αποκόλλησε το νότιο τμήμα της Κέρκυρας με την τρίαινα του, σχηματίζοντας τους Παξούς γι’ αυτό έχει ως έμβλημα την τρίαινα ανάμεσα σε δύο δελφίνια. Η φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα, κάνουν τους Παξούς μοναδικούς με πρωτεύουσα και λιμάνι τον Γάιο.
Η Λάκκα είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, το οποίο μοιάζει με λίμνη με μοναδική βλάστηση που φτάνει στην θάλασσα. Ο Λογγός είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα, με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Στους Παξούς, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια με σπουδαιότερες αυτές του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες και είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, κυρίως σε ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Στον Οζιά διατηρούνται ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο και τα ερείπια του ναού του Αγίου Στεφάνου. Κοντά βρίσκεται το Μογγονήσι που μια μικρή γέφυρα το συνδέει με τους Παξούς και το Καλτσονήσι, με το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.
Από το χωριό Μαγαζιά αξίζει κανείς να επισκεφτεί το επιβλητικό τοπίο του Ερημίτη με τους απόκρημνους βράχους, την Καστανίδα, με την άγρια φυσική ομορφιά της και τον Ορθόλιθο, έναν εντυπωσιακό βράχο σε μικρή απόσταση από τις ακτές του νησιού. Στο ιστορικό λαογραφικό μουσείο βρίσκονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς και τους Κλασικούς χρόνους μέχρι και την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και το έπος του 1940. Αιωνόβια δένδρα, με εμφανή τα σημάδια εκατονταετιών, είναι οι ελιές που για τους νησιώτες είναι ιερές. Η ιστορία του ελαιώνα των Παξών ξεκινάει από την περίοδο των Ενετών και είναι αξιοθαύμαστη.
Λόγω του μικρού μεγέθους ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να ανακαλύψει τις παραλίες και να διαλέξει αυτήν που τον εκφράζει. Κορυφαία είναι η παραλία του Ερημίτη στη δυτική πλευρά του νησιού αν και έχει πρόσβαση μέχρι κάποιο σημείο με το αυτοκίνητο και μετά για περίπου 5 λεπτά περπάτημα. Το μέρος είναι συγκλονιστικό και το ηλιοβασίλεμα υπέροχο. Η Λάκκα είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες των Παξών και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Διάσημη παραλία είναι το Μονοδένδρι σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Γάιου όχι μόνο λόγω της φυσικής ομορφιάς αλλά και των εξαιρετικών εγκαταστάσεων για θαλάσσια σπορ.


































Στην βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην Λάκκα βρίσκεται η παραλία Ορκός με καταγάλανα νερά και λευκό βότσαλο όπου οι ελιές και τα κυπαρίσσια φτάνουν μέχρι την παραλία. Το Μαρμάρι είναι παραλία με μικρά βότσαλα και φυσική σκιά από τους ελαιώνες σε κοντινή απόσταση από την παραλία Λεβρεχιό μοναδική για καταδύσεις και ψαροτούφεκο. Στις παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται το Καμίνι, το Αλάτι, το Χαραμί, ο Γιαννάς, η Σουλάνενα , η Κακή Λαγκάδα, ο Μπάλος, η Αγία Μαρίνα, το Γαλάζιο, το Κανόνι, το Μογγονήσι, το Κλωνί-Γουλί, ο Κηπιάδης, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Αρκουδάκι, το σπηλαιώδες Αχάι και το Αυλάκιστους Παξούς.
Νότια των Παξών, είναι οι Αντίπαξοι ένα νησί με ελάχιστους κατοίκους που φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες που του έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισµό της «ελληνικής Γαλάζιας Λίµνης». Πιο μικρό, με λιγότερο τουρισμό αλλά καταπράσινο με καθαρές αμμώδεις παραλίες προσφέρει τη δυνατότητα για καταδύσεις. Έχει ένα μικρό λιμάνι που συνδέει το νησί με τους Παξούς στον κόλπο της Αγραπιδιάς, ένα χιλιόμετρο από την πιο όμορφη παραλία του Ιονίου, την παραλία Βουτούμι, με λευκή άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Η Παραλία είναι πόλος έλξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για κότερα και γιοτ από όλο τον κόσμο. Η παραλία Βρίκα αποτελεί ένα μοναδικό μέρος με αμμώδη κρυστάλλινα καταγάλανα νερά ιδανικά για snorkeling και μια μικρή σπηλιά στη βόρια πλευρά. Το Σαρακήνικο είναι άλλη μία μικρή βοτσαλωτή παραλία των Αντιπάξων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την ακτή. Η παραλία Μεσοβρίκα βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά την οποία προτιμούν οι γυμνιστες.
Στους Παξούς παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως «Σκορπιό μπουρδέτο», «σμέρνα μπιάνκο», πιλάφι με πεταλίδες, «σαβούρο» (ψάρια με σταφίδα και δεντρολίβανο), κόκορας παστιτσάδα, «τσιλιχουρδόπιτα», τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά, φυσικά φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά και αστακομακαρονάδα χαρακτηρίζουν το νησί. Η τσιλιγουρδόπιτα είναι μια τοπική σπεσιαλιτέ με συκωταριά, στο στιλ της κρεατόπιτας.Οι Αντίπαξοι με την πλούσια βλάστηση και της μεγάλης έκτασης αμπελώνες παράγουν το περίφημο μαύρο αντιπαξιώτικο κρασί. Το γλυκέρας, ο αδάμης, ο τσουκανιάρης, το λιανόρογο, το ασπρούδι συγκαταλέγονται στις ποικιλίες των λευκών κρασιών που ευδοκιμούν στο νησί, ενώ ο φειδιάς και το πετροκόρυνθο είναι μερικές από τις ποικιλίες του ερυθρού οίνου που ξεχωρίζουν στο νησί. Στα προιόντα που ξεχωρίζουν ανήκει και το λάδι μοναδικής γεύσης και υψηλής ποιότητας που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και να προμηθευτεί.