
ΚΥΘΝΟΣ - Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ
Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα στη Σέριφο και στην Κέα γνωστή και ως Θερμιά και με αυτό το όνομα είναι γνωστό από το 12ο αιώνα. Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν στον όρμο της Αγίας Ειρήνης και των Λουτρών που προσελκύουν μέχρι και σήμερα πολύ κόσμο. Η Χώρα ή Μεσαριά, είναι ένα πανέμορφο χωριό με ασπρισμένα σοκάκια, πλατείες αυλές και παλιές εκκλησιές. Από τη Χώρα μπορούμε να πάμε στα θεραπευτικά Λουτρά στον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου και το ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς με θέα το πέλαγος και την Τζια. Η Δρυοπίδα είναι το ένα γραφικό κεφαλοχώρι χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και βρίσκεται σε κομβικό σημείο για εξορμήσεις στις νότιες παραλίες και στο προσκύνημα της Παναγίας Κανάλας.
Στο Βρυόκαστρο στη βορειοανατολική ακτή σώζονται λείψανα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού. Το Βυζαντινό εκκλησιαστικό Μουσείο Δρυοπίδας έχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή με εικόνες περασμένων αιώνων από όλο το νησί. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρο με πανοραμική θέα στο πέλαγος, είναι χτισμένο το Κάστρο της Ωριάς σε ένα μέρος όπου υπήρξε πρωτεύουσα της Κύθνου. Την Παναγιά Κανάλα η προστάτιδα του νησιού βρίσκεται σ’ ένα πευκόφυτο ακρωτήρι, και ο οικισμός φέρνει το όνομά της. Στη βορεινή πλευρά της Δρυοπίδας, είναι το Σπήλαιο Καταφύκι που ήταν το καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γαλατάς, έχει πανέμορφες εκκλησιές όπως η επιβλητική Αγία Άννα και ο Άγιος Μηνάς, στον οποίο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος σπάνιας λαϊκής τέχνης.
Στην Κύθνο υπάρχουν έντονα τα σημάδια της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου που διήρκεσε στο νησί περίπου έναν αιώνα. Λίγο έξω από την Δρυοπίδα σε ένα λόφο βρίσκονται μερικοί ερειπωμένοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Κύθνου. Στην άκρη του παραδοσιακού χωριού Δρυοπίδα της Κύθνου, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας το Σπήλαιο Καταφύκι. Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα με τις ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού. Το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στην Δρυοπίδα παρουσιάζει την ζωή των κατοίκων παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακών φορεσιών. Στη θέση Μαρουλάς της Κύθνου είναι ο υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής που ήταν σταθμός αφού εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν σπηλιές ως κατοικίες.






















Είναι ένα νησί με αμέτρητους κολπίσκους, όρμους αλλά και τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων με κρυσταλλένια νερά. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα που χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές, συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά και την αποκαλούν «Βασίλισσα» είναι μια μοναδική παραλία. Ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς είναι αυτός της Κανάλας που πήρε το όνομα του από την Παναγία. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι τα Λουτρά, η Νάουσα, το Ζογκάκι και οι Λεύκες. Κοντά στα Λουτρά στον ορμίσκο του Αϊ-Σώστη είναι η όμορφη παραλία η Ποτάμια. Το νησί προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.
Ξεχωριστά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύθνου όπως η φέτα, η Κοπανιστή και το Τρίμμα. Στα κρέατα κυριαρχεί το κατσικάκι, που μαγειρεύεται κοκκινιστό και λεμονάτο, με πατάτες. Το τρίμμα είναι ένα κοκκώδες φρέσκο τυρί, που τρώγεται σκέτο, σε ντοματοσαλάτα, αλλά αποτελεί και κύριο υλικό για πολλά τοπικά φαγητά. Τα σφουγγάτα είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που είναι στρογγυλές και αφράτες τυροκροκέτες, που γίνονται από το ντόπιο κατσικίσιο ανάλατο τρίμμα. Ένα γλυκό που χαρακτηρίζει τον τόπο είναι το καρυδάκι, μικρές μπαλίτσες με βάση τη βανίλια (υποβρύχιο), τριμμένο μπισκότο και τριμμένη καρύδα αλλά και τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έχουν πολυετή παράδοση. Το κρασί της Κύθνου, επίσης, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση του. Κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια. Το Μέλι της Κύθνου είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αυτό οφείλεται στα αρωματικά φυτά που προσφέρουν ένα μοναδικό σε χαρακτηριστικά γεύση και άρωμα μέλι.