
ΚΥΘΗΡΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσίριγο είναι ένα από τα νησιά με μεγάλες αντιθέσεις καθώς είναι μεγάλο με στενούς δρόμους και αποτελεί ένα μείγμα από Κυκλάδες, Επτάνησα και Πελοπόννησο. Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων είναι πλούσια καθώς πολλοί πολιτισμοί πέρασαν από το νησί. Το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους, μονοπάτια και ακρογιαλιές. Στα νερά του νησιού γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη όπως αναφέρει ο μύθος και υπήρξε ερωτικό καταφύγιο για τον Πάρη και την ωραία Ελένη. Η πρωτεύουσα Χώρα ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά κάστρα της νησιωτικής Ελλάδας είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και αποτέλεσε τόπο στρατηγικής σημασίας χτισμένη στην κορυφή του βουνού με εξαιρετική θέα. Το κάστρο της Χώρας χτίστηκε το 1503 ενώ δεσπόζουσα θέση έχουν τα καμπαναριά από τις εκκλησίες που ξεχωρίζουν. Ο Στρατηγός Κορωναίος, ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της Κρήτης καταγόταν από το νησί του οποίου η προτομή κοσμεί την πλατεία.
Στο ακρωτήρι Σπαθί είναι ο φάρος Μουδαρίου από το 1857 ύψους 25 μέτρων που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο. Η πόλη έχει δύο πλατείες την κεντρική και την πλατεία Εσταυρωμένου, που ονομάστηκε έτσι από την ενορία Εσταυρωμένου που είναι και ο μητροπολιτικός ναός των Κυθήρων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων με σπουδαιότερο το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ.. Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου είναι το μεγαλύτερο στα Κύθηρα, δημιούργημα της φύσης με Βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα. Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα η προστάτιδα των Κυθήρων είναι από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Παναγίας στην Ελλάδα όπου επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές τη θαυματουργή εικόνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Ο Ποταμός είναι το πιο ιστορικό χωριό, στο οποίο έχουν λάβει χώρα τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του νησιού.
Κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος που είναι χτισμένοι 22 νερόμυλοι βρίσκεται ο καταρράκτης της “Νεράιδας” ή “Φόνισσας” ο οποίος πέφτει από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λίμνη ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση. Έχει αναπτυχθεί και σηματοδοτηθεί επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στην φύση που την καθιστά έναν δημοφιλή πεζοπορικό προορισμό. Το Σπαραγγαρίο στο Καψάλι, οι Φασκομηλιές στο Διακόφτι και η εκβολή του Φαραγγιού Παλιόχωρας προσελκύουν αναρριχητές δύο μορφών αναρρίχησης την παραδοσιακή και την «σπορ». Το φαράγγι του Τσάκωνα βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μητάτα και Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και αρκετές διακλαδώσεις το φαράγγι καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης. Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων είναι η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι που χτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο.
























Τα Αντικύθηρα, είναι ένα άγονο νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας και μικρής έκτασης ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη τα οποία αποτελούν και κέντρο έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Είναι γνωστά από το ναυάγιο του αρχαίου εμπορικού πλοίου, που ανακαλύφθηκε το 1900 από σφουγγαράδες όπου ήρθαν στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Το ναυάγιο είναι πόλος έλξης για υποβρύχιους ερευνητές, καθώς η τοποθεσία προσάραξης του σκάφους προκαλούν για καταδύσεις. Από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα είναι το Κάστρο με την περιτειχισμένη πόλη, το Ιερό του Απόλλωνος στον κόλπο του Ξηροπόταμου με το άγαλμα του Απόλλωνος Αιγιλιέως που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Νερόμυλο του Ανδρόνικου, το Φάρο της Απολυταράς, και τα Μεσαιωνικά μνημεία στην γειτονιά του Ποταμού τα Χαρχαλιανά. Τα Αντικύθηρα είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα, στα οποία επιτρέπεται το ελεύθερο camping.
Το νησί έχει μαγευτικές παραλίες, και μερικές από αυτές έχουν βραβεία Γαλάζιας σημαίας. Το Μελιδόνι είναι ένας μικρός κόλπος, προστατευμένος απ’ τους ανέμους, μαζί με τον Χαλκό και οι δύο οργανωμένες, με θέα στη Χύτρα. Υπέροχη είναι η οργανωμένη παραλία των δίδυμων κόλπων του Καψαλίου, κάτω από τη «σκιά» του Κάστρου της Χώρας με θέα τη Χύτρα. Η Χύτρα είναι μία εντυπωσιακή βραχονησίδα απέναντι από το Καψάλι με πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης. Έχει σχήμα πυραμίδας και στο νότιο μέρος της βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά με μια μικρή ειδυλλιακή παραλία. Το Καλαδί παρόλο που δεν είναι οργανωμένο είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού, έχει σκαλιά και είναι χωρισμένο στη μέση με βράχια που παρέχουν σκιά. Η παραλία χωρίζεται σε τρία μέρη όπου στο τρίτο υπάρχει μια μικρή σπηλιά που καταλήγει σε μικρή παραλία.
Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες είναι ο Χαλκός κοντά στον οικισμό Κάλαμος. Το φαράγγι του Τσάκωνα ανάμεσα στα Μητάτα και τα Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού είναι ένα τοπίο ειδυλλιακής ομορφιάς, που καταλήγει στην Παλαιόπολη μια μεσαιωνική καστροπολιτεία με φυσικό οχυρό πάνω από το άγριο φαράγγι. Η Παλαιόπολη κοντά στον Αυλαίμονα, είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με άμμο και πολύ ψιλό βότσαλο ελαφρώς κοκκινωπό. Είναι πλήρως οργανωμένη ιδανική για θαλάσσια σπορ. Οι Φούρνοι είναι από τις λίγες απομονωμένες παραλίες του νησιού που είναι οργανωμένη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Η Αγία Πελαγία στη βορειοανατολική ακτή στο ομώνυμο χωριό είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες με πλήρη οργάνωση.
Τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα είναι το υψηλής ποιότητας μέλι και το φυτό σεμπρεβίβα που φυτρώνει πιθανόν μόνο στα Κύθηρα και διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι το τσίπουρο από βιολογικά αμπέλια και η Φατουράδα, το γευστικότατο ηδύποτο του νησιού από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι και βερίκοκο. Οι ροζέδες, είναι παραδοσιακά γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο. Το Παστιτσέτο, που είναι το ονομαστό γλυκό του νησιού αλλά και γλυκά κουταλιού βρίσκονται παντού σε όλο το νησί. Το κρασί επίσης συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του τόπου όπως και το λαδοπαξίμαδο το οποίο πωλείται στους φούρνους το οποίο είναι ανώτερο σε γεύση από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι. Τα τοπικά λουκάνικα επίσης δεν μοιάζουν με κανένα άλλο, ορεινής, πεδινής ή νησιωτικής προελεύσεως.