Κίμωλος

ΚΙΜΩΛΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣ

Η Κίμωλος βρίσκεται κοντά στη Μήλο και πήρε το όνομά της από το λευκό πέτρωμα που δίνει την πρώτη ύλη για την γνωστή κιμωλία. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η κιμωλία γη είναι ένα είδος αργίλου στην οποία οφείλεται και το καταπληκτικό γαλάζιο χρώμα που έχουν τα νερά του νησιού. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές σε ένα τοπίο με ξεχωριστά ιστορικά αλλά και γεωλογικά μνημεία. Πρωτεύουσα είναι το Χωριό ένας γραφικός οικισμός χτισμένος γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο του 17ου αιώνα. Περιλαμβάνει το Παλιό και το Καινούργιο Χωριό με τα όμορφα κατάλευκα σπίτια και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Το λιμάνι του νησιού είναι ο παραθεριστικός οικισμός Ψάθη με τα χαρακτηριστικά «σύρματα», τις πολύχρωμες πόρτες και τις σπηλιές όπου οι ψαράδες δένουν τις βάρκες τους. Τα Πράσα είναι γνωστά για την εξόρυξη κιμωλίας, την ολόλευκη παραλία και τις μοναδικές σπηλιές που φιλοξενούν τις Μεσογειακές φώκιες. Τα Ελληνικά είναι ένας οικισμός αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στον οποίο βρίσκεται η αρχαία πόλη βυθισμένη στη θάλασσα την οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς με καταδύσεις.

Το κάστρο αποτελεί τον οχυρωματικό οικισμό του παλιού Χωριού από το οποίο σώζονται τα σπίτια του έξω κάστρου ενώ του μέσα κάστρου εγκαταλείφθηκαν. Στη Δυτική Πύλη συναντά κανείς την ωραιότερη αλλά και παλαιότερη εκκλησία τη γέννηση του Χριστού χαρακτηρισμένη ως βυζαντινό μνημείο, όπως και ολόκληρος ο οικισμός. Το Σκιάδι που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καπέλο είναι ένα πέτρινο μανιτάρι από ηφαιστειακά πετρώματα. Δημιουργήθηκε από τον άνεμο που επηρεάζει το πέτρωμα ανάλογα με σκληρότητα του καθώς η βάση του αποτελείται από μαλακότερο υλικό ενώ η κορυφή του από σκληρότερο. Στο Ξαπλοβούνι μπορεί να θαυμάσει κανείς τους ανεμόμυλους και την μοναδική θέα του νησιού. Βόρεια βρίσκονται «του Γερονικόλα τ΄αψηλά» που είναι λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα, ηφαιστειακά πετρώματα ένα τοπίο μαγευτικό ειδικά για όσους τα επισκέπτονται με σκάφος. Αξιοθαύμαστο είναι και το σπήλαιο «Βρωμόλιμνη» το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς με σκάφος. Το σκάφος κάνει το γύρο του νησιού όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τους βράχους με τα μοναδικά σχήματα όπως είναι ο Ελέφαντας και το Μανιτάρι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τα Ελληνικά φιλοξενείται σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία απέναντι από το ναό της Παναγιάς της Οδηγήτριας. Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν αγγεία, θραύσματα, κτερίσματα από τάφους και μια επιτύμβια στήλη. Το Λαογραφικό και Ναυτικό μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του Μανώλη Χριστουλάκη, εντός του οικισμού του Κάστρου. Η συλλογή του περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Κιμωλιάτες στην καθημερινότητα τους ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ναυτικό τμήμα. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 100 εκκλησίες που έχουν χαρακτηριστεί βυζαντινά μνημεία και ανήκουν σε οικογένειες που ασχολούνται με την συντήρηση και τον εορτασμό τους. Το νησί της Πολυαίγου όπου γεννά η μεσογειακή φώκια Monachus monachus βρίσκεται 2 χλμ. από την Κίμωλο. Αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στην Ελλάδα και το καλύτερα διατηρημένο νησί της Μεσογείου. Το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στην εκκλησία και οι κάτοικοι είναι οι κατσίκες (αίγες) από τις οποίες πήρε και το όνομα του.

Οι παραλίες της Κιμώλου μαγεύουν τους επισκέπτες με το χρώμα που έχουν τα νερά. Η Ψάθη η παραλία του λιμανιού με ψιλό βότσαλο και η Αλυκή είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Η Μαυροσπήλια είναι μια αμμώδης παραλία με λίγα δέντρα ιδανική για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις σπηλιές της. Τα Μοναστήρια και το Σούφι είναι δύο παραλίες με δύσκολη ή από τη θάλασσα πρόσβαση. Αξιόλογες είναι επίσης ο Αϊ Γιώργης, η Αμμούρα, το Πάνω και Κάτω Μερσίνι, το Λειβαδάκι, το Κλίμα και το Σούφι. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να δοκιμάσει τις μοναδικές γεύσεις του νησιού όπως είναι η κολοκυθένια, η «λαδένια», τα αυγά με πατάτες, οι πεταλίδες με πιλάφι και τα μπαρμπούνια με κάπαρη. Η χωριάτικη σαλάτα με το ξινό (μαλακό ξινό τυρί) και την κάπαρη είναι μια ξεχωριστή πρόταση. Το Πάσχα εκτός από τις τυρένιες σερβίρονται οι αμαραθένιες και η μελόπιτα το πιο δημοφιλές γλυκό ταψιού χωρίς φύλλο, από μείγμα αυγών, ανάλατης μυζήθρας και ανθόμελου. Στους γάμους προσφέρουν γλυκά κουλούρια με περίτεχνα σχέδια και παστέλι.Τοπικά προϊόντα είναι το Ξινό, το μανούρι, το μέλι, ο πελτές, τα παξιμάδια με σχοινόκοκο και τα φραγκόσυκα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by