Καστοριά

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ

Ο νομός Καστοριάς συνορεύει με τον νομό Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και Ιωαννίνων καθώς επίσης και με την Αλβανία. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καστοριά που είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Η Καστοριά είναι η νύμφη της Μακεδονίας και η ομορφότερη, ίσως, πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδας, πασίγνωστη για τα περίφημα γουναράδικά της. Το μυστικό της επεξεργασίας τους, κατέστησε τις γούνες της Καστοριάς περιζήτητες στην παγκόσμια αγορά και έκανε την πόλη ακόμη πιο γνωστή. Το όνομά της λέγεται ότι προέρχεται από τους κάστορες, μόνιμους “κάτοικους” της περιοχής μέχρι και τον 18ο αιώνα. Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία ανά τους αιώνες και θεωρείται από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Τοπία απέραντου φυσικού κάλλους και ένα πλήθος ιστορικών μνημείων συνθέτουν τη μοναδικότητα της Καστοριάς.

Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς χαρακτηρίστηκε ο σπανιότερος οικότοπος στην Ευρώπη με πολλά ζώα, όπως αργυροπελεκάνοι, βουβοκύκνοι και πάπιες τα οποία δίνουν ζωή στη λίμνη και συνθέτουν το μοναδικό της τοπίο. Έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000». Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κάποιος το τοπίο είναι να κάνει τον γύρο της λίμνης με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Η κωπηλασία και η ιστιοπλοΐα στη λίμνη προσφέρουν επίσης στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες. Στη σπηλιά του Δράκου σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε ένα χρυσωρυχείο το οποίο προστάτευε ένας δηλητηριώδης δράκος ο οποίος δεν υπάρχει. Οι λίμνες και οι σπάνιοι σχηματισμοί σταλακτιτών κατά μήκος του σπηλαίου και τα οστά αρκούδας, η οποία ζούσε εκεί πριν από 10.000 χρόνια ανταμείβουν τους επισκέπτες. Η απόκοσμη ομορφιά του προκαλεί μοναδικά συναισθήματα σε μια επισκέψιμη διαδρομή 300 µ.

Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού αποτελεί μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, αφού είναι το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας χώρο. Οι 8 καλύβες περιέχουν διάφορα εργαλεία και οικοκυρικά είδη που μαρτυρούν τη ζωή στο 5.500 π.Χ. Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης 55 χιλ. από την Καστοριά, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο είναι ένας χώρος που συνδέθηκε με μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας. Έχει εξαιρετικές φωτογραφίες από την Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο και στην έκθεση παρουσιάζονται, τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Λειτουργεί επίσης ξενώνας 12 δωματίων, καθώς και εστιατόριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών. Τη διαχείριση του ξενώνα και του εστιατορίου έχει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου.

Στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό, βρίσκεται το αρχοντικό όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς που τα παλαιότερα χρόνια είχε πρόσβαση στη λίμνη. Ο πλούσιος διάκοσμος, τα φιλόξενα δωμάτια, οι φωτογραφίες, το μαγαζί που ράβονταν τα αποκόμματα γούνας ζωντανεύουν την ιστορία. Τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά οι βυζαντινές εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα πολύχρωμα Βιτρώ στα παράθυρα, και η λίμνη, συνθέτουν μία πολυδιάστατη ιστορική εικόνα. Το Βυζαντινό Μουσείο περιέχει πλούσια συλλογή από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες που αποτελείται από εκκλησιαστικά κειμήλια και ξυλόγλυπτα, ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Το Ενδυµατολογικό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ παρουσιάζει μια μεγάλη σειρά από γυναικείες και αντρικές φορεσιές της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής. Το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης είναι το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων και συστεγάζεται σε ένα κτήριο 450 τ.µ. µε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η Καστοριά με τις περίπου 80 εκκλησίες της είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που σώζει τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή ιστορία. Η Παναγία Καστριώτισσα είναι η μοναδική εκκλησία της Καστοριάς με τρούλο και με την απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι ο μοναδικός ναός με μαρμάρινο διάκοσμο, και με ποικίλα ανάγλυφα σε όλες τις πύλες του. Ο Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη κοντά στη Μητρόπολη είναι η μικρή μονόχωρη ξυλόστεγη εκκλησία με κτητορική επιγραφή Θεοδώρου Μουζάκη. Ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη που ονομάσθηκε έτσι από τον κτήτορά της, μάγιστρο Νικηφόρο Κασνίτση, διακρίνεται από τους υπόλοιπους ναούς που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο. Ο Άγιος Στέφανος του 10ου αιώνα είναι η μοναδική παλιά εκκλησία με γυναικωνίτη. Με εξαίρεση το Άγιον Όρος μόνο στην Καστοριά υπάρχουν φορητές εικόνες της Κρητικής Σχολής και μάλιστα πρώιμης χρονολογίας.

Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς και φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του Γράμμου σε υψόμετρο 890 μέτρων, με τρόπο μοναδικό, και χωρίζεται σε Άνω Νεστόριο και Κάτω Νεστόριο. Η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής προσδίδει ένα παραδοσιακό χρώμα σ’ αυτό το μακεδονίτικο χωριό. Οι καταπράσινες εκτάσεις της περιοχής, ο ποταμός Αλιάκμονας, η μοναδική θέα που προσφέρει είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το χωριό έχει αποκτήσει πανελλήνια φήμη. Ο Γράμμος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα καταφύγια των πουλιών και της αρκούδας και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura  2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού είναι ο καταλληλότερος προορισμός για δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ορειβασία, οι αναρριχήσεις, η ορεινή ποδηλασία, η ιππασία, η πεζοπορία και οι οικολογικές διαδρομές με jeep!

Στο Νεστόριο γίνεται κάθε καλοκαίρι, το River Party στις όχθες του Αλιάκµονα,, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια κατασκήνωσης όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες. Πέντε ημέρες γεμάτες διασκέδαση, συναυλίες, μουσική, κατασκήνωση, παράλληλες δραστηριότητες και φυσικά τη μεγαλύτερη παρέα που συγκεντρώνεται ταυτόχρονα σε ένα μέρος. Το River Party βραβεύτηκε δύο φορές στα μεγαλύτερα μουσικά και κατασκηνωτικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Στην Καστοριά λαμβάνει χώρα το ιδιότυπο καρναβάλι της πόλης, τα περίφημα Ραγκουτσάρια που πέρα από τις εκδηλώσεις και τις γιορτές που διοργανώνει ο δήμος, ξεκινούν την ημέρα των Φώτων. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε ομάδες καθεμιά με τη δική της ορχήστρα και βγαίνει στους δρόμους και ζητάει κεράσματα. Η μάσκα είναι απαραίτητη, ενώ η κορυφή της γιορτής είναι η παρέλαση στην οποία βραβεύεται η καλύτερη ομάδα.

Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί, οι κεφτέδες με μακάλο, το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα, η ρυζόπιτα και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι. Τοπικά προϊόντα που πρέπει να προμηθευτεί κανείς είναι φασόλια γίγαντες κι ελέφαντες, κασέρι, κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, τσίπουρο, τραχανά, χυλοπίτες, ζαχαροστράγαλα, λικέρ από κράνα ή καρύδι, σάλιαρους, κάστανα και φυσικά τα μοναδικά άγρια μανιτάρια. Όποια περίοδο του έτους και αν ταξιδέψει κανείς στο νομό θα συναντήσει και έναν διαφορετικό τρόπο να απολαύσει την ζωντάνια της πόλης. Η νότια παραλία της πόλης, ενδείκνυνται για όσους επιζητούν ξενύχτι με πολλά ενδιαφέροντα μαγαζιά. Στην βόρεια παραλία μπορεί να απολάυσει κανείς καφέ ή ποτό με εκπληκτική θέα στη λίμνη, live βραδιές και ζεστή ατμόσφαιρα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by