
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το Καστελόριζο ή Μεγίστη (Castel Rosso) είναι το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας που πήρε το όνομα του λόγω των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι χτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι το ομώνυμο Καστελλόριζο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι ο οποίος αποτελείται από τρείς συνοικίες τα Πηγάδια, τα Χωράφια και το Μανδράκι. Το Καστελόριζο ανήκει στα νησιά της άγονης γραμμής αν και παραμένει κοσμοπολίτικο με την ιδιαιτερότητα να έχει έναν και μοναδικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι με το αεροδρόμιο. Τριγύρω υπάρχουν αρκετά νησιά με διασημότερο την Ρω λόγω της Κυράς της Ρω που μέχρι το τέλος της ζωής της ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία. Στο λιμάνι του Καστελόριζου μπορεί να θαυμάσει κανείς την προτομή της. Τα πολύχρωμα αρχοντικά (κίτρινο, γαλάζιο, κόκκινο και λευκό) είναι αμφιθεατρικά χτισμένα με φορά προς την θάλασσα δημιουργώντας ένα μωσαϊκό που μαγεύει.
Στο λιμάνι ξεχωρίζει ο μιναρές με τον κόκκινο τρούλο του 1755 όπου στεγάζεται πλέον η Ιστορική Συλλογή με σπάνια έγγραφα, φωτογραφίες και κειμήλια. Το Δημαρχείο και η Νέα Αγορά αποτελούν δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα του νησιού με καμάρες, τα οποία είναι ιταλικού ρυθμού ενώ το κτήριο της Σαντράπειας Αστικής Σχολής με το βοτσαλωτό δάπεδο είναι πιστή απομίμηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μανδράκι είναι ο πίσω όρμος του νησιού με τον Κάβο απ’ όπου ξεκινούν τα φαρδιά σκαλιά που περνούν από την κεντρική πλατεία του, τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη και την Σαντράπειο Σχολή. Εναλλακτική διαδρομή είναι το μονοπάτι από τη θάλασσα που περνάει από το λυκιακό τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. που είναι λαξευμένος στα βράχια. Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη στο λόφο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού. Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και σώζεται ένας Πύργος, ο εξωτερικός Προμαχώνας και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
























Το Παλαιόκαστρο είναι το αρχαιότερο και πιο σημαντικό μνημείο του νησιού χτισμένο στην κορυφή του λόφου Bίγλα, στα ερείπια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης. Πρόκειται για την αρχαία ακρόπολη του νησιού που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα π.χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στη Μεσόγειο η Γαλάζια Σπηλιά ή Σπηλιά του Παραστά που αποτελεί ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα που υπάρχουν στον κόσμο βρίσκεται νότια του νησιού και αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το ακριτικό νησί. Απέχει 25 λεπτά με το καΐκι από το λιμάνι, έχει 75 μ. μήκος και περιέχει πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο. Στο σπήλαιο εισέρχεται κανείς σκυφτός με χαμηλή βάρκα και το κολύμπι σε αυτή τη σμαραγδένια μυστική λίμνη αποτελεί μοναδική εμπειρία. Πάνω στο Μανδράκι δεσπόζει η Μητρόπολη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ένας ναός σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της στηρίζεται σε 12 γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στη Μ. Ασία.
Οι παραλίες του νησιού είναι βραχώδεις χωρίς άμμο αφού το Καστελόριζο είναι ένας μεγάλος βράχος. Για το λόγο αυτό δε διαθέτει αμμώδεις παραλίες, παρόλο που το μήκος της ακτογραμμής είναι 18,3 χλμ. Τα σημεία που μπορεί να κολυμπήσει κανείς είναι προσβάσιμα με σκάφος, θαλάσσιο ταξί, με τα πόδια ή τις σκάλες στα βραχάκια. Ο κόλπος του λιμανιού προσφέρεται για βουτιές, ενώ μπορεί να κολυμπήσεικανείς και στις Πλάκες. Όμορφες παραλίες υπάρχουν στις γειτονικές νησίδες Ρω, Στρογγυλή και Άγιος Γεώργιος, όπου η πρόσβαση γίνεται με καΐκι από το Καστελόριζο. Τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι οι ρεβυθοκεφτέδες, κατσίκι γεμιστό με ψίχα ψωμιού, το πιλάφι του γάμου, τα «στραβά» (είδος μπακλαβά), ο χαλβάς του κουταλιού, τα «κατουμάρια» (γλυκιά πίτα), το συκαλάκι, τα λαζαράκια, οι κουλουρίτσες και η σουμάδα. Στις 20 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλίας όπου οι ντόπιοι έχουν έθιμο να πέφτουν με τα ρούχα στην θάλασσα.