Κασσάνδρα

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ - ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Κασσάνδρα είναι το δυτικότερο άκρο της Χαλκιδικής, βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και ενώνεται με μια εντυπωσιακή γέφυρα στην είσοδο της Νέας Ποτίδαιας. Η χερσόνησος της Κασσάνδρας χωρίζεται με τη διώρυγα της Ποτίδαιας, η οποία προσφέρει μια εκπληκτική πανοραμική θέα ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα. Επίσης προσφέρει ατέλειωτες αμμουδιές σε πευκόφυτες εκτάσεις που φτάνουν ως την θάλασσα ενώ οι τοποθεσίες μοιάζουν σαν να μην έχει πατήσει κανείς. Χαρακτηρίζεται από την πυκνή άγρια βλάστηση και τα διάφανα νερά της. Οι παραλίες της χερσονήσου χαρακτηρίζονται από τα κρυστάλλινα νερά τους με τα κοσμικά beach bar για τους λουόμενους και βρίσκονται στις περιοχές Άθυτος, Καλλιθέα, Χανιώτη, Παλιούρι, Ποσείδι, Πολύχρονο, Πευκοχώρι, Κρυοπηγή, Σίβηρη, Σάνη και Ποτίδαια. Οι ανήσυχοι ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν κάτι μοναδικό μπορούν να εξερευνήσουν τις πολλές παρθένες ακτές που έχει η περιοχή. Περισσότερες από 15 παραλίες με μαγευτικά τοπία υπόσχονται να κάνουν τις διακοπές αξέχαστες. Είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και οι καλά οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, πολυτελών ξενοδοχείων και πολλών κέντρων διασκέδασης παρέχουν ένα ευχάριστο περιβάλλον.  Αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για πολυήμερες διακοπές αλλά και για μικρές εξορμήσεις. Οι επισκέπτες της είναι τόσο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο που συγκεντρώνονται για να θαυμάσουν την φυσική ομορφιά της.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι τα βυζαντινά μνημεία όπως αυτό του Πύργου και το Αγίασμα του Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Ποσείδι. Από την παραλία στο Παλιούρι αναχωρούν ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από τον Τορωναίο κόλπο, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για καταδύσεις. Παραδοσιακοί οικισμοί κοσμούν με παραδοσιακό χρώμα όπως η Άφυτος και η Φούρκα ενώ προσφέρονται και φυσιολατρικές πεζοπορικές εξερευνήσεις για εκείνους που αναζητούν το εναλλακτικό όπως η λίμνη Μαυρόμπαρα στο Πολύχρονο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος της. Η Κρυοπηγή θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο, πάνω από ένα γραφικό κολπίσκο με μια από τις καλύτερες παραλίες της χερσονήσου. Από την Κρυοπηγή αναχωρεί τρενάκι το οποίο κάνει το γύρω της περιοχής.

Η κοσμοπολίτικη Καλλιθέα είναι ο πιο τουριστικός οικισμός συνώνυμο της διασκέδασης με ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, έντονη νυχτερινή ζωή και αμμώδη παραλία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η Σίβηρη είναι ένα χωριό που απέχει από την Καλλιθέα 9 χλμ. χτισμένο αμφιθεατρικά κατά μήκος της ακτής. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτη με ξένους και Έλληνες τουρίστες καθώς είναι γνωστή και για το Φεστιβάλ Κασσάνδρας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο και Άυγουστο στο μεγάλο αμφιθέατρο που υπάρχει έξω από τη Σίβηρη. Το «Sani Resort» μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με το πράσινο να φτάνει μέχρι τις λευκές αμμουδιές είναι προορισμός, για διαμένοντες και μη. Η μαρίνα με τα πολυτελή σκάφη, τα επώνυμα καταστήματα και τα εστιατόρια προσδίδουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.

Το Πευκοχώρι είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Κασσάνδρας που οφείλει την ονομασία του στο πευκόφυτο δάσος που υπάρχει γύρω από το χωριό. Η περιοχή συνδυάζει τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό χρώμα ενώ υπάρχει τοπική αγορά με μεγάλη ποικιλία καταστημάτων για όλες τις ανάγκες. Ο οικισμός του Χανιώτη θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς διακοπών στη Χαλκιδική, λόγω της έντονης νυχτερινής διασκέδασης, της φυσικής ομορφιάς και της υπέροχης παραλίας του. Η Αγία Παρασκευή στην οποία λειτουργεί ένα σύγχρονο σπα παρέχει υπηρεσίες χαλάρωσης και ευεξίας για όλες τις ηλικίες. Στην περιοχή Σάνη ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κασσάνδρας, με πολλά πεύκα, μια υπέροχη αμμώδη παραλία και μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα σώζεται ο Πύργος του Σταυρονικήτα που κτίστηκε το 1543 με σκοπό να προστατεύει το μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Η Κασσάνδρεια, κέντρο αναφοράς για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας, απλώνει τα όρια της από τη Φούρκα μέχρι και τη Σάνη ενώ διαθέτει πολλές όμορφες ακρογιαλιές και συνδυάζει δάσος και θάλασσα. Ο Άγιος Μάμας είναι ένα χωριό γνωστό για το μεγάλο πανηγύριπου διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χαλκιδικής.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by