Κάρπαθος

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους νησιωτικούς οικισμούς του Αιγαίου. Είναι ένα ελληνικό νησί με πλούσια κουλτούρα, παραδόσεις και φυσικό τοπίο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Καρπάθου είναι το ορεινό της έδαφος και οι κόλποι με τα γαλάζια νερά στα οποία η μεσογειακή φώκια βρίσκει καταφύγιο. Στην αρχαιότερη τοποθεσία του νησιού, την Αρκάσα, δεσπόζει ο λόφος του Παλαιοκάστρου με τα ερείπια της αρχαίας πόλης από την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις μαρμάρινες κολόνες. Η Όλυμπος με τους ανεμόμυλους σε ευθεία γραμμή, είναι το πιο φωνογραφημένο μέρος.

Τα Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού της Καρπάθου στο οποίο σώζονται τμήματα της αρχαίας ακρόπολης και των Κυκλώπειων τειχών που την προστάτευαν. Ο Λευκός είναι ένα πολύ όμορφο μικρό ψαροχώρι και η Αρκάσα στην οποία υπάρχει η εκκλησία του 5ου αιώνα, η Αγία Σοφία. Το χωριό Απέρι ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ένα πολύ όμορφο μέρος με μικρές εκκλησίες, πλατεία και μια βρύση. Ο Μενετές είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε κατά τον Μεσαίωνα με πολλές εκκλησίες, ένα αρχαιολογικό μουσείο και μαγευτική θέα. Ο Βούνος ήταν ένα οχυρωμένο κάστρο στα Μυκηναϊκά Χρόνια και η αρχαία ακρόπολη του Ποσείδιου όπου σώζονται μόνο θεμέλια κτιρίων τμήματα από τα τείχη.

Το νεόκτιστο αρχαιολογικό μουσείο της Καρπάθου φιλοξενεί ευρήματα από το 4.000 π.χ. μέχρι και την βυζαντινή περίοδο και βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού. Αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Μενετές με συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, αγγεία και γλυπτά στο χωριό Όθος. Το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο στο χωριό Πύλες αποτελείται από πέτρινους στάβλους, κατοικία, ανεμόμυλο, αλώνι, πατητήρι, φούρνο και άλλα. Η αγροτική ζωή της Καρπάθου παρουσιάζεται μέσα από εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη σπορά στο αγροτικό μουσείο της Πύλης. Η Κάρπαθος διαθέτει επίσης πολλά και αξιόλογα σπήλαια με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κοσμικές ή πιο απόμακρες, με άμμο ή βότσαλο, με δυνατούς ανέμους για water sports, οι παραλίες προσφέρουν επιλογές για κάθε επιθυμία. Η Άφωτη με τις κολόνες και τα ανάγλυφα της βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, η πιο δημοφιλής παραλία η Κυρα-Παναγιά με την οργανωμένη αμμουδιά με τον βραχώδη κόλπο είναι κάποιες από τις παραλίες του νησιού. Για τους εναλλακτικούς είναι οι παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας ακόμη η βοτσαλωτή Αχάτα και η Άπελλα με τη χρυσή αμμουδιά που αναγνωρίστηκε ως η ωραιότερη της Ευρώπης το έτος 2003. Το Διαφάνι, και η Αμμοοπή με την οργανωμένη πλαζ τους και τα αρμυρίκια είναι παραλίες που προτείνονται για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Το νησί φημίζεται για δραστηριότητες όπως τις όμορφες διαδρομές πεζοπορίας, mountain bike, ιδανικές συνθήκες για κολύμπι, καταδύσεις και windsurfing.

Η κουζίνα της Καρπάθου βασίζεται κυρίως στα γεωργικά προϊόντα του νησιού όπως σταφύλια, κρασί, λάδι, τυρί, μέλι, κυδώνια και εσπεριδοειδή χαρίζοντας υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που χαρίζουν μοναδική γεύση στα παραδοσιακά φαγητά. Το νησί φημίζεται επίσης για τα ψωμιά της, όπως το κρεμμυδόψωμο, τα σουσαμένια κουλούρια, το χριστόψωμο με μαύρο και άσπρο σουσάμι, τα πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα οκτώ με ένα κόκκινο αβγό στη μέση. Οι Καρπάθικες «μακαρούνες» ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του νησιού είναι χειροποίητα ζυμαρικά με ιδιαίτερο σχήμα, μακριές λωρίδες με ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους. Με εξαιρετική ποιότητα, γεύση και αρώματα το μέλι, από την αρχαιότητα δεν λείπει από τα γλυκίσματα της Καρπάθου. Το ελαιόλαδο, είναι χαρακτηριστικό για τη σχεδόν πικρή γεύση του στην Κάρπαθο από τις Κορωνέικες ελιές. Τα χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα της Καρπάθου είναι πίτες, σαρδέλες μακαρούνες κολοκύθι λουλούδια γεμιστά με ρύζι, φρέσκο ​​ντόπιο τυρί κατσικίσιο, γεμιστό αρνί ψημένο για 20 ώρες στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, γλυκά φτιαγμένα από σουσάμι και μέλι, τούρτες μπακλαβάς και μπισκότα με σουσάμι. Ανάμεσα στα είδη λαϊκής τέχνης που μπορεί να βρει κανείς στην Κάρπαθο συμπεριλαμβάνονται πιάτα, στιβάνια, υφαντά, μπακίρια, αλλά και τα μουσικά όργανα όπως η καρπάθικη λύρα, το λαούτο και η τσαμπούνα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by