Βοιωτία

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Νομός Βοιωτίας είναι νομός της Στερεάς Ελλάδας με μεγαλύτερες πεδιάδες της Θήβας, της Χαιρώνειας και της Κωπαΐδας που βρέχονται από ποταμούς και χειμάρρους, με κυριότερους τον Ασωπό, το Βοιωτικό Κηφισό και τον Λιβαδόστρα. Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι η  Αράχωβα, ο Παρνασσός, το Δίστομο, η Θήβα και η Λειβαδιά. Η υποδομή του προσφέρεται για θερινές διακοπές αλλά χαρακτηρίζεται και ως η «ναυαρχίδα» του χειμερινού τουρισμού της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά της η περιοχή το πήρε από το Βοιωτό, γιο του Ποσειδώνα και της Άρνης. Η Βοιωτία αναφέρεται ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Η Λειβαδιά, η πρωτεύουσα του νομού, είναι μία σύγχρονη πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, με ιστορία αξιοσημείωτη. Η λαογραφική παράδοση του νομού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τη Λιβαδειά. Οι κεντρικές πλατείες συνδέονται με πεζόδρομο και αποτελούν τόπο συνάντησης και περιπάτου. Οι πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ο νερόμυλος, η νεροτριβή, οι πεζούλες, το όμορφο πέτρινο θέατρο της πόλης και τα παραδοσιακά κτίρια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό. Ξεχωρίζει με το πανέμορφο φυσικό τοπίο της, τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας που ενδείκνυται για αναρρίχηση, ενώ υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές, με διάσπαρτα μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία ήταν ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαντεία της αρχαιότητας. Οι επισκέπτες έπιναν το νερό της Λήθης για να ξεχάσουν και μετά το νερό της Μνήμης για να θυμηθούν όσα άκουγαν στη σπηλιά. Ο Πύργος του Ρολογιού, από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας χρησίμευε ως πυρσός όταν ο λόρδος Έλγιν το χάρισε στην πόλη. Το Καταλανικό Κάστρο στον λόφο του Προφήτη Ηλία είναι ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει συλλογές που διαθέτουν ευρήματα από την Παλαιολιθική περίοδο έως και τη Νεότερη Ιστορία. Το Θέατρο το χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά και η καλή ακουστική. Στην είσοδο της Χαιρώνειας στέκει ένας μεγάλος λέοντας καθιστός που συμβολίζει τον ηρωισμό των στρατιωτών.

Γραφική και κοσμοπολίτικη, στους πρόποδες του Παρνασσού η Αράχωβα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμο. Είναι χτισμένη στην περιοχή του Παρνασσού και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, οι πηγές, η άγρια ομορφιά του τοπίου και η μαγευτική θέα συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Η πλατεία Λάκκα είναι σημείο συνάντησης στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία Παπαϊωάννου υπήρξε «νυφοπάζαρο» μιας άλλης εποχής. Το διάσημο Ρολόι, γνωστό και ως «Η Ώρα» οφείλει τη σημερινή του μορφή, στον ηγούμενο της Μονής του Οσίου Λουκά. Το άγαλμα του Καραϊσκάκη δεσπόζει στο χωριό τιμώντας τον σπουδαίο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι Δελφοί είναι το αρχαίο κέντρο του Ελληνισμού από τον 8ο αιώνα π.χ. που γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε πολίτικο και θρησκευτικό κέντρο. Ο τόπος που ήταν χτισμένος ο ναός του Θεού Απόλλωνα είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα ενεργειακά σημεία του πλανήτη. Στον αρχαίο κόσμο, ο τόπος θεωρήθηκε ιερός ενώ σήμερα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά είναι από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία κοντά στο Στείρι στην τοποθεσία που βρισκόταν ο ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας. Είναι γνωστό ως «Η Αγία Σοφία της Ρούμελης» με την αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας και ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Παρνασσός είναι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της χώρας με ψηλότερο σημείο την κορυφή Λιάκουρα στα 2.457μ.. Το Χιονοδρομικό κέντρο είναι από τα πιο δημοφιλή λόγω των οργανωμένων εγκαταστάσεων του. Διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με βαθύ χιόνι που διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας του. Με τους υπερσύγχρονους αναβατήρες είναι πλέον στη λίστα με τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στα Βαλκάνια. Μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται ένα σπήλαιο που φιλοξενεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης που διατηρείται όλο το χρόνο με θερμοκρασίες 0- -20 βαθμούς Κελσίου.

Το Διστόμο, είναι μια κωμόπολη 15 χλμ. από την Αράχωβα με σπουδαίο αξιοθέατο το μοναστήρι του Οσίου Λουκά του 12ου αιώνα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχιτεκτονική του και ο ψηφιδωτός του διάκοσμος, το κατατάσσουν στα αξιολογότερα έργα της βυζαντινής τέχνης. Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, παρουσιάζει την ιστορία του τόπου μέσα από ντοκουμέντα και φωτογραφίες ενώ το μνημείο του Ολοκαυτώματος έχει τοποθετηθεί στο Δίστομο. Στην Μουσειακή Συλλογή Διστόμου βρίσκονται εκθέματα από τα μυκηναϊκά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Στην παραλία του Διστόμου υπάρχει η ακρόπολη του Μεδεώνος της οποίας σώζεται μεγάλο τμήμα του φρουρίου και ο θολωτός τάφος που τοποθετείται χρονικά στα 1500-1400 π.Χ..

Η Αντίκυρα, είναι παραθαλάσσιο χωριό 170 χλμ. από την Αθήνα γνωστή για τις ωραίες παραλίες της. Το γραφικό λιμάνι με τον πανέμορφο φάρο αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Από την αρχαία πόλη σώζονται τμήματα από το τείχος, αρχαίες οικίες, το νεκροταφείο, ερείπια των ναών της Αθηνάς και της Αρτέμιδος. Διακρίνεται για τις όμορφες παραλίες με πιο χαρακτηριστική την παραλία του Αγίου Ισιδώρου που τιμάται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά της. Νότια της Αντίκυρας βρίσκεται το κάστρο της (του) Βουρλιάς ή Βρουλιάς. Συγκεκριμένα στην ανατολική είσοδο του όρμου του Αγίου Ισιδώρου υπάρχει ένα απότομο έξαρμα όπου και σώζονται τα ερείπια του κάστρου.

Η Θήβα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας η οποία κυριάρχησε στον ελλαδικό την περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ.. Το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα και αρχαιότητες από την πόλη και από ολόκληρη τη Βοιωτία. Χαρακτηριστικά είναι τα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής, οι στήλες κλασικής εποχής, η συλλογή σαρκοφάγων με διακόσμηση Μυκηναϊκής περιόδου κλπ. Από τα σημαντικότερα ιερά ήταν το ιερό του Ισμηνίου Απόλλωνος, στον ομώνυμο λόφο νοτιοανατολικά της αρχαίας πόλης. Τρία μεγάλα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Θήβας αναπτύχθηκαν στους λόφους γύρω από την Καδμεία. Η Θήβα, αν και έχει καθιερωθεί ως μεσόγειος προορισμός προσφέρει αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά είναι και ένας εξαιρετικός προορισμός για το καλοκαίρι.

Η περιοχή παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως την φέτα Παρνασσού, την φορμαέλλα το οψιμοτύρι ή κερεμέζι, τη μυζήθρα και το γιαούρτι. Σημαντική είναι η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου με τον πατροπαράδοτο τρόπο αλλά και το μαύρο και μπρούσκο. Η παραδοσιακή κουζίνα βασίζεται στα προϊόντα της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας. Τοπικά πιάτα είναι το γιουβέτσι, οι σαρμάδες με αμπελόφυλλα, οι ντολμάδες, οι πίτες και το ζυμωτό ψωμί. Αυθεντικά γλυκά είναι η καρυδόπιτα, το ρυζόγαλο, το γαλακτομπούρεκο, οι τηγανίτες, οι δίπλες, τα μυγδαλάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, με καρύδι, αμύγδαλο και μέλι, ο μπακλαβάς, το καρυδάτο, οι κουραμπιέδες και τα γλυκά του κουταλιού, των γυναικών από τους Συνεταιρισμούς.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by