Τρίκαλα

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο νομός Τρικάλων βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας με πρωτεύουσα την πόλη των Τρικάλων την οποία διασχίζει ο Ληθαίος ποταμός με τις γέφυρες που ενώνουν τα δύο μέρη. Είναι ένας ορεινός νομός με τις επιβλητικές κορυφές της Πίνδου, και το μοναδικό φυσικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων. Τα Τρίκαλα βραβεύθηκαν ως μια από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου. Είναι πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που φιλοξενείται στα μουσεία και τις γκαλερί, με γραφικές συνοικίες όπως τα παλιά. Τα Τρίκαλα υπήρξαν γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Ασκληπιός, ο πρώτος Έλληνας γιατρός.

Σήμα κατατεθέν είναι το Φρούριο στο οποίο βρίσκεται το ρολόι με πανοραμική θέα της πόλης και ένα υπαίθριο θέατρο. Το Βυζαντινό Κάστρο, κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία Ακρόπολη κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία, είναι ένας πνεύμονας πρασίνου με θέα την πόλη σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Στο λόφο βρίσκεται επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ο Ζωολογικός Κήπος. Η παλιά πόλη, αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Τα παλιά Μανάβικα, είναι η γειτονιά της παλιάς πόλης με την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική.

Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, που ήταν ανηψιός του Σουλεϊμάν, βρίσκεται κοντά στον Ληθαίο ποταμό και πίσω από το τζαμί σώζεται το μαυσωλείο. Το τζαμί είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει ως χώρος εκδηλώσεων. Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, κοντά στο Κουρσούμ Τζαμί που φιλοξενήθηκαν οι φυλακές της πόλης. Είναι επισκέψιμο και στον πάνω όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη φιλοξενώντας μουσειακή συλλογή και στοιχεία για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Ο Μύλος Ματσόπουλου είναι ένα ιστορικό βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο στο οποίο διοργανώνεται το διάσημο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο "Μύλος των Ξωτικών".

Στα 25 χλμ. από τα Τρίκαλα βρίσκεται η Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά Μετέωρα με τους επιβλητικούς βράχους που φτάνουν τα 400 μέτρα. Η Καλαμπάκα βρίσκεται κάτω από τα ιερά βράχια των Μετεώρων που αποτελούν σπάνια γεωλογική ομορφιά ενώ είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Στα Μετέωρα βρίσκονται 30 μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, τα 7 που λειτουργούν από το 1988 περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μία θεωρία, η δημιουργία των βράχων οφείλεται στη θάλασσα που υποχώρησε και εμφανίστηκαν πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια βρίσκονταν στην έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

Το Ασκληπιείο αποτελεί αρχαίο τόπο θεραπείας αφιερωμένο στο θεό της ιατρικής Ασκληπιό. Στο σημείο έχουν βρεθεί ρωμαϊκά λουτρά, ψηφιδωτά και ερείπια της Ελληνιστικής περιόδου. Το δημοτικό ιστορικό αθλητικό μουσείο λειτουργεί από το 1998 στο Καστρακίδειο, ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης του οποίου τα εκθέματα έχουν συλλεχθεί από δωρεές πολιτών, παρουσιάζουν την αθλητική ιστορία των Τρικάλων από το 1896 ως σήμερα. Η δημοτική πινακοθήκη στο νεοκλασικό κτίριο της Δωροθέας σχολής αποτελείται από την αίθουσα του Μενέλαου Καταφυγιώτη, που φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του, την αίθουσα του Δημήτρη Γιόλδαση με πίνακες του και την αίθουσα με έργα διαφόρων καλλιτεχνών.Το σπήλαιο της Θεόπετρας στη θέση Μούτα αποτελείται από μια αίθουσα 500 τ.μ. με σχηματισμούς του ασβεστολιθικού βράχου. Το σπήλαιο είναι το μόνο σε όλη την Ελλάδα με ανθρωπογενείς επιχώσεις. Κοντά στο χωριό Σαρακίνα, στον Πηνειό ποταμό στις αρχές του 16ου αιώνα χτίστηκε η μεγάλη χαρακτηριστική τοξωτή λίθινη γέφυρα. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα είναι μια τρίκλιτη βασιλική διακοσμημένη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Η ιερά μονή του Γεωργίου Μανδηλά του 14ου αιώνα είναι χτισμένη στο βράχο που βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και έχει πλούσια ιστορία. Η σκήτη της Δουπιανής είναι το μέρος στο οποίο οι μοναχοί ζούσαν απομονωμένοι στους βράχους όπου προσεύχονταν και αγρυπνούσαν, ολομόναχοι.

Το Καστράκι στα Μετέωρα είναι ένα παραδοσιακό χωριό χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος οικισμός, με χαρακτηριστική γραφικότητά τους επιβλητικούς βράχους πίσω του. Η Ράξα παρουσιάζει εξαιρετική φυσική ομορφιά με τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού να είναι μοναδικός για όλη τη Θεσσαλία καθώς τα πολλά χρόνια ζωής του τον έχουν ανακηρύξει μνημείο της φύσης. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, για περιπάτους, ορειβασία και κέντρο ιππασίας και ορεινών δραστηριοτήτων.

Το Περτούλι είναι από τα ομορφότερα χωριά της Πίνδου, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, με παραδοσιακά σπίτια, γραφικά μαγαζιά και ξενώνες. Οι πέτρινες βρύσες συνήθως έχουν κάποια τοπική ονομασία ή κάποιου γεγονότος ή προσώπου. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο έως 1340 μ. το οποίο διαθέτει πολύ οργανωμένες εγκαταστάσεις, για κάθε βαθμό δυσκολίας, σχολή, κατάστημα πώλησης χιονοδρομικών ειδών, ιατρείο και σαλέ. Οι πίστες του είναι τρεις, έχει τρεις αναβατήρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα για δραστηριότητες, όπως ιππασία, mountain bike, πεζοπορία, 4Χ4 και ράφτινγκ. Οι κάτοικοι είναι βλάχοι, και Σαρακατσάνοι οι οποίοι ακολουθούν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Οι οποίοι κάνουν το καλοκαίρι το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων προκειμένου να διατηρήσουν την παράδοση τους.

Η Ελάτη είναι ένας μοναδικός προορισμός χτισμένη στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι μια μοναδική επιλογή για διαδρομές σε μονοπάτια, και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ. Η Παλαιοκαρυά σε μια χαράδρα μοναδικής φυσικής ομορφιάς παρουσιάζει την τοξωτή γέφυρα 26 μ. στο φράγμα του Πορταϊκού μ’ έναν εντυπωσιακό καταρράκτη 12 μ. Το Νεραϊδοχώρι είναι ένα πανέμορφο θέρετρο από την αρχαιότητα που σύμφωνα με το μύθο το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους νεράιδες και ξωτικά στα βουνά. Το Νεραϊδοχώρι αποτελεί και την πύλη εισόδου στον Ασπροπόταμο.

Χαρακτηριστικά προϊόντα είναι τα τα γαλακτοκομικά με την φέτα και τα τυριά όπως το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ανθότυρο. Η παραγωγή κρασιού αποτελεί παράδοση με ποικιλίες κόκκινου, λευκού, ροζέ κρασιού αλλά και τσίπουρου που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Τα γλυκά του κουταλιού είναι σήμα κατατεθέν ενώ τα βουτήματα αποτελούν τα πιο γνωστά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής τα οποία εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κύπρος και οι Βαλκανικές χώρες. Ο χειροποίητος χαλβάς παράγεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή από το 1898. Το τουρσί επίσης παράγεται λόγω της αφθονίας της περιοχής σε λαχανικά. Το φημισμένο λουκάνικο, παίρνει τη γεύση του από την προσθήκη πράσου και αρωματικών βοτάνων της περιοχής.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by