Καρδίτσα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Τρικάλων, Φθιώτιδας, Λάρισας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Το κύριο γνώρισμα του νομού Καρδίτσας είναι οι συχνές εναλλαγές τοπίων με τις ατελείωτες πεδιάδες, τα επιβλητικά όρη και τα γραφικά ποτάμια. Παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις καθώς συνδυάζει τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Αγράφων με τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο. Η θέση του τον κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους. Στην Καρδίτσα υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή και μοναστήρια με τις σπάνιες εικόνες και τα εκπληκτικά τέμπλα.

Η πόλη φημίζεται για την ρυμοτομία της, τους πεζόδρομους και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της. Το ποδήλατο θεωρείται επίσημο μέσο μετακίνησης καθώς υπάρχει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς ένα από τα καλύτερα του είδους στην Ελλάδα αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής. Μοναδικής ομορφιάς είναι το πάρκο Παυσίλυπο ο χώρος αναψυχής στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πανέμορφα παγώνια που κυκλοφορούν ελεύθερα. Στην άκρη του πάρκου δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη δυτική πλευρά βρίσκεται ο ανδριάντας του Νικολάου Πλαστήρα. Το δάσος της Παπαράντζας ή "Χίλια Δένδρα" σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απ' το κέντρο της Καρδίτσας το κοσμούν τα αιωνόβια δέντρα του και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Το «Πάλλας» ήταν ο σημαντικότερος χώρος θεαμάτων και ψυχαγωγίας το οποίο χτίστηκε στις παραμονές του πολέμου, στη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου «Η ωραία Ελλάς». Το ξενοδοχείο «Η ωραία Ελλάς» υπήρξε το παλαιότερο και το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης μέχρι τις αρχές του Μεσοπολέμου με το  «Μεγάλο καφενείο» που ήταν σημείο αναφοράς.Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του μεγάλου ήρωα του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη, που κοσμεί την κεντρική πλατεία είναι ο μεγαλύτερος έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα. Το Φανάρι, είναι ένα γνήσιο Μεσαιωνικό κάστρο, από τα καλύτερα διατηρημένα σε όλη τη δυτική Θεσσαλία με έξι προεξέχοντες πύργους.

Στα δυτικά υψώνονται τα Άγραφα, η οροσειρά των οποίων αποτελεί τμήμα της Πίνδου από τα πιο άγρια και απομονωμένα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας τα οποία αναγνωρίζονται από τα καθαρότερα μέρη στον κόσμο. Είναι τόπος πλούσιος σε πηγές και ρέματα, που τροφοδοτούν τους ποταμούς Αχελώο, Ταυρωπό, Σοφαδίτικο, Πετριλιώτικο, Καρδιτσιώτικο και Ενιπέα. Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα πολλά είδη σφενδάμου και αγριολούλουδων, όπως τα γεράνια, οι βιόλες και οι ορχιδέες. Η πανίδα είναι πλούσια με σημαντικότερα είδη τον λύκο και τον αγριόγατο, τον χρυσαετό, το όρνεο και την πετροπέρδικα. Η λίμνη Πλαστήρα πλούτισε την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Έντεκα χιλιόμετρα Ανατολικά του Μουζακίου, στους πρόποδες της οροσειράς των Αγράφων βρίσκεται ο Πύργος Ιθώμης. Είναι ένα σύγχρονο χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα χτισμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση. Σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της Καρδίτσας αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη στο κέντρο της πόλης. Η δημιουργία της οφείλεται στη δωρεά, από καλλιτέχνες και συλλέκτες, πολλών έργων, τοπικών και άλλων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Την εικαστική συλλογή συνθέτουν κυρίως πίνακες ζωγραφικής αλλά και γλυπτά, χαρακτικά, και φωτογραφίες.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι των Αγράφων, μια τεχνητή λίμνη, που προσφέρει ένα συναρπαστικό και μαγευτικό τοπίομε κατάφυτα βουνά και την ονομασία πήρε από τον στρατιωτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος την εμπνεύστηκε. Η περιοχή θεωρείται όαση για κάθε φυσιολάτρη προσφέροντας εναλλακτικό τουρισμό, όπως ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους, κολύμπι και κυνήγι. Διαθέτει Κέντρο Έρευνας και Ενημέρωσης, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Οικολογικά Μονοπάτια, Υδροβιολογικό Σταθμό, Παρατηρητήριο, κλπ. Η περιοχή αποτελεί προστατευόμενο μέρος του δικτύου NATURA 2000, ως περιοχή οικοανάπτυξης. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά μικρά χωριά όπως το Μοσχάτο, η Κερασιά, το Ανθοχώρι, το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, η Νεραϊδα, η Φυλακτή, το Νεοχώρι, η Μούχα, η Καστανιά, το Λαμπερό, κ.α..

Ως «Βασίλισσα των Αγράφων» έχει καθιερωθεί η Ρεντίνα, ένα χωριό ιστορικό που δεσπόζει με πλούσια ιστορία. Η συμβολή της υπήρξε ουσιαστική, αφού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και κατά την κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης. Υπήρξε επίσης έδρα της επισκοπής Λιτής και Ρενδίνης, καπεταναίων και τόπος σύστασης της πρώτης πολιτικής οργάνωσης το 1942. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν από τα πιο αναπτυγμένα κεφαλοχώρια των Αγράφων, όπου άνθισε η οικονομία και οι τέχνες. Η αρχιτεκτονική του χωριού διατηρήθηκε και αναδεικνύει την ιστορία των χιλίων και πλέον ετών ζωής του οικισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Μουσειακός Ναός του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης.

Ένας προορισμός «χαλάρωσης και ευεξίας» σε μια καταπράσινη κοιλάδα είναι τα λουτρά Σμόκοβου. Είναι μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη όπου η φύση σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων και τις διαρκώς βελτιωμένες υπηρεσίες παρέχουν στους επισκέπτες όχι μόνο ίαση αλλά ανάπαυση και ψυχαγωγία. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές και συνιστώνται για παθήσεις του αναπνευστικού, αρθρίτιδες, αρθριτικά, γυναικολογικά, δερματοπάθειες, μυαλγίες, νευραλγίες, ρευματοπάθειες και εισπνοές. Υπάρχει και μια ψυχρή υδροθειοπηγή, κατάλληλη για ποσιθεραπεία. Είναι από τα πλέον σύγχρονα καθώς διαθέτει πισίνα, κλασικές και διαθερμικές σάουνες, αίθουσες χαμάμ, αίθουσες μασάζ, αίθουσες εισπνοών, αίθουσα ρινοπλύσεων και ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ (τζακούζι).

Μετά τη λίμνη Πλαστήρα προς το χωριό Νεράιδα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων σε υψόμετρο 1.536 μέτρων στην περιοχή Καραμανώλη με 2 αναβατήρες ενώ παρέχει και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού. Στις εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300 μ. και συρόμενος αναβατήρας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων είναι υπό ανάπτυξη, και παρέχει μεγάλες δυνατότητες για δρόμους αντοχής και ορειβατικού σκι. Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 25 άτομα. Το νέο καταφύγιο Αγράφων βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή "Καραμανώλη" και πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο που προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις.

Στα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσει κανείς ψητά, μαγειρευτά, τοπικά ορεκτικά, αγριογούρουνο, λαγό στιφάδο, αρνάκι κλέφτικο, κόκορα κρασάτο, κεφτεδάκια, κοκορέτσι και κεμπάπ, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο. Μοναδικές τοπικές γεύσεις είναι τα λουκάνικα, το πρασοσέλινο, η μπατζίνα, το πλαστό, η τηγανιά και διάφορες πίτες. Όπως και στις περισσότερες ορεινές περιοχές, η κουζίνα της Καρδίτσας βασίζεται κυρίως στο κρέας, ενώ οι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πιάτα με φρέσκο σολομό ή ντόπια πέστροφα. Για γλυκό, μην παραλείψει κανείς να δοκιμάσει το χαρακτηριστικό επιδόρπιο της περιοχής, το ρετσέλι, που φτιάχνεται από κολοκύθι και μούστο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by