Φθιώτιδα

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Ο νομός Φθιώτιδας, με πρωτεύουσα την Λαμία, βρίσκεται στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα σύνορα με τη Θεσσαλία ο οποίος βρέχεται από το Μαλιακό και το βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Υπήρξε πέρασμα από τη νότια στη βόρεια Ελλάδα με το στενό των Θερμοπυλών πλάτους λίγων εκατοντάδων μέτρων που οριοθετούσε τα στενά των Τεμπών, το νότο και το βορρά ενώ λόγω της θέσης του, συνέβησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ο νομός παρουσιάζει ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές, αμέτρητα ιστορικά μνημεία, ιαματικές πηγές και ειδυλλιακές παραλίες. Επίσης, σημαντικές πόλεις είναι ο Μώλος, τα Καμένα Βούρλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αρκίτσα, η Αταλάντη, η Ελάτεια, η Λάρυμνα, η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, η Στυλίδα, η Υπάτη, η Μακρακώμη, η Σπερχειάδα, το Πλατύστομο και ο Δομοκός.

Η Λαμία, αμφιθεατρικά χτισμένη μεταξύ των λόφων του Κάστρου και του Αγίου Λουκά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης ενώ αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Σημαντική ήταν η παρουσία της στην Επανάσταση του 1821, με πρωταγωνιστές τον Αθανάσιο Διάκο και τον Δυοβουνιώτη. Το κάστρο, η αρχόντισσα της Ρούμελης βρίσκεται στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, με θέα την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι τον Μαλιακό κόλπο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται αξιόλογα ευρήματα από τους Προϊστορικούς έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Αρχοντικής, που ιδρύθηκε το 1762 στη θέση του παλαιότερου ναού. Συγκεντρώνει στο κέντρο της συνολικά 4 πλατείες, σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη: Πλατεία Πάρκου, Πλατεία Λαού, Πλατεία Ελευθερίας και Πλατεία Διάκου. Ο λόφος του Αγίου Λουκά με το γραφικό εκκλησάκι του πολιούχου της πόλης είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης πάνω από την Πλατεία Διάκου γεμάτος πράσινο που έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο.

Ένας από τους πιο γνωστούς τόπους του νομού είναι οι Θερμοπύλες ιδιαίτερα φημισμένες και πολυσυζητημένες για τον ανδριάντα του Λεωνίδα και το κτήριο ιστορικής ενημέρωσης, το οποίο επισκέπτονται από όλα τα μέρη της γης για να μάθουν την ιστορία. Το Ηρώο απαρτίζεται από τον ανδριάντα του Λεωνίδα με δόρυ και ασπίδα, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται οι μαρμάρινες μορφές του προσωποποιημένου Ταϋγέτου. Το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα το φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης Βάσος Φαληρέας. Τα λουτρά των Θερμοπυλών 15 χλμ. από την Λαμία, είναι μία από τις 700 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα Λουτρά Υπάτης επίσης είναι αρκετά γνωστά, για τις ιαματικές πηγές των οποίων οι θεραπευτικές ιδιότητες έχουν αξιολογηθεί από την αρχαιότητα. Η γέφυρα του Γοργοποτάμου βρίσκεται σε μία καταπράσινη τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Οίτη. Είναι μία γέφυρα που ενώνει τις πλαγιές της Οίτης και διαπερνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην οποία γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας.

Τα Καμένα Βούρλα είναι ένας σημαντικός παραθεριστικός προορισμός στην Ελλάδα, που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τις υπέροχες παραλίες, τα ιαματικά λουτρά και τις συναρπαστικές βόλτες στο βουνό. Σε απόσταση 4 χλμ. από τα Καμένα Βούρλα, βρίσκεται το όμορφο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 7ου αιώνα μ.χ., με ανεκτίμητα κειμήλια και θέα προς τα Καμένα Βούρλα. Λόγω της θέσης τους, είναι μια σημαντική στάση για πολλούς τουριστικούς προορισμούς. Οι Ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο σημαντικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα νερά τους είναι κατάλληλα για παθήσεις όπως οι ρευματισμοί, οι νεφρίτιδες, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Σε όλο το μήκος της παραλίας των Καμένων Βούρλων επιτρέπεται το κολύμπι καθώς υπάρχουν πολλές ακτές. Ο Άγιος Κωνσταντίνος το αρχαίο λιμάνι των Λοκρών είναι μια σύγχρονη κωμόπολη και ένα σημαντικό λιμάνι που συνδέει ακτοπλοϊκά τις βόρειες Σποράδες, τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και τον Βόλο. Ολόκληρη η πόλη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Δαφνούντα της Λοκρίδας.

Ο Δομοκός είναι κωμόπολη του νομού με πραγματικά πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση. Στη γραφική πλατεία του Δομοκού, δεσπόζει σε πανοραμική θέση, το Μεσαιωνικό Φράγκικο Κάστρο, στα δυτικά του οποίου βρίσκονται τμήματα από τα Κυκλώπεια τείχη του Αρχαίου Κάστρου. Η Δημοτική Βρύση έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον παραδοσιακό νερόμυλο, το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλιαδώνα και το Τούρκικο χαμάμ από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Το «Στρογγυλόκαστρο», νότια της πόλης που χτίστηκε στην τουρκοκρατία διατηρείται μέχρι σήμερα, ενώ βρίσκεται σε απόσταση κοντινή το «κουδουνιστό πηγάδι» που αν πετάξεις ένα νόμισμα η ηχώ που αναπαράγεται είναι εκατονταπλάσια. Το πέτρινο γεφύρι στον ποταμό Ερύμανθο, χτισμένο το 1870 από τους Αδελφούς Πουρνάρα από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Η Στυλίδα είναι μια παραλιακή πόλη με πλούσια ιστορία που αποτελεί εμπορικό λιμάνι της Φθιώτιδας. Είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης «Φάλαρα», με ερείπια από τα δυο αρχαία κάστρα στις θέσεις «Αγία Αικατερίνη» και «Καλόγερος». Άλλα σπουδαία αξιοθέατα  είναι τα μοναστήρια του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Γεωργίου των Αγίων Ταξιαρχών στη Νεράιδα, ενώ σημαντικό είναι και το μνημείο του αγωνιστή του 1821 Κασομούλη. Ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι τουριστικό θέρετρο σε μικρή απόσταση από το χωριό Μαλεσίνα κτισμένος στη θέση του λιμανιού της αρχαίας πόλης των Αλών που σμίγει με την θάλασσα σε μικρούς κολπίσκους και ακρογιάλια με καθάρια νερά διάσημος για το ηλιοβασίλεμα. Η ορεινή Φθιώτιδα είναι ιδανικός τόπος για τους φυσιολάτρεις με μαγευτικά τοπία, δάση, ποτάμια, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, γραφικά χωριά και διαδρομές στο φαράγγι του Ασωπού, στα όρη Οίτη και Όθρυ και στις εκβολές του Σπερχειού.

Ο νομός έχει πλούσια γεωργική παραγωγή με κυριότερα τοπικά προϊόντα, το σιτάρι, το βαμβάκι, τις ελιές, το λάδι, το μέλι, τους ξηρούς καρπούς, τα τυριά, το βούτυρο, και το γιαούρτι. Τα λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό με πράσο, πορτοκάλι και μυρωδικά καθώς αποτελούν περίτεχνο ορεκτικό. Η τοπική κουζίνα προτείνει κοντοσούβλι με ζυγούρι, σουβλιστά με πικάντικη γεύση, αμνοερίφια και προβατίνα. Περίτεχνοι μεζέδες όπως τα κοκορέτσια και σπληνάντερα, γαρδουμπάκια φριγαδέλι καβουρμάς με λουκάνικα και τα μαγειρευτά στην γάστρα ξεχωρίζουν στο νομό. Αγριογούρουνο, στιφάδο, γίδα με μυρωδάτα λαχανικά ή σούπα, χοντρό κρέας με ντομάτα, χυλοπίτες ή τραχανά, αρνάκι με αγουρίδες αρνί καπαμά, πίτες με χειροποίητο φύλλο φρέσκα αυγά, ντόπια τυριά και μυρωδάτα λαχανικά είναι από τα πιάτα που είναι γνωστά. Στα γλυκά φημισμένο είναι το γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, ο μπακλαβάς με φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλα ή καρύδια, η ρυζόπιτα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by