Εύβοια

ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟ ΣΤΕΡΙΑΝΟ ΝΗΣΙ

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους που συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μίας γέφυρας στον Πορθμό του Ευρίπου. Τα βουνά, τα ποτάμια, οι ρεματιές, οι αμμουδιές, οι παραλίες που βλέπουν στο Αιγαίο, δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα επισκέπτη. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία, μουσεία, μοναστήρια και ιαματικές πηγές συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες. Η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει βουνό και θάλασσα με φυσικές ομορφιές και μια σειρά από παραλίες στις οποίες το πράσινο φτάνει ως τη θάλασσα.

Η Αιδηψός γνωστή λουτρόπολη από την αρχαιότητα αποτελούσε προορισμό των Ρωμαίων αυτοκρατόρων με πάνω από 80 ιαματικές πηγές. Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα στη χώρα. Από τα ευρήματα είναι τα λουτρά στη "Σπηλιά του Σύλλα" κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η Λίμνη χτισμένη αμφιθεατρικά θυμίζει νησί και την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Στο Λαογραφικό Μουσείο, υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου και το Μουσείο Υδροβιολογίας, με εκθέματα του καθ. Χριστομάνου που συμμετείχε στα ταξίδια του Κουστό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, η Μονή Αγίου Νικολάου που θυμίζει τις μονές του Αγίου Όρους, και ο ιερός ναός της Θεοτόκου.

 Ο Δρυµώνας είναι ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του Ξηρού Όρους. Οι καταρράκτες στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς είναι σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με διαμορφωμένο μονοπάτι στο οποίο ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα καθώς το νερό πέφτει από ύψος 15 μέτρων στη λίμνη. Είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του πυκνού δάσους και της σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απολιθωμένο δάσος με σπάνια ευρήματα απολιθωμένων θηλαστικών ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Τα Λιχαδονήσια μια συστάδα 7 νησίδων, είναι δημιούργημά ηφαιστειώδους ενέργειας. Τα μεγαλύτερα νησάκια είναι η Μανόλια και η Στρογγύλη, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια, ενώ τα μικρότερα ονομάζονται ποντικονήσια.

Οι Ροβιές είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με πλούσια βλάστηση, παραλίες και εκτάσεις με ελιές στο οποίο δεσπόζει το βενετσιάνικο πυργοκάστελο, χτισμένο αιώνες τώρα με θέα τον βόρειο Ευβοϊκό. Στην τοποθεσία «Αράκλης» βρίσκεται ο γραφικός κόλπος με την πευκόφυτη παραλία ενώ έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Αρχαίο Μαντείο των Ροβιών. Το Πευκί είναι ένα τουριστικό θέρετρο απέναντι από τον Παγασητικό κόλπο μέσα στα πεύκα. Η παραλία του βρέχεται από το Αιγαίο, έχει μήκος 4 χλμ. και είναι ιδανική για τους λάτρεις του kite surf. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Αρτεμίσιο, γνωστό για την ξακουστή ναυμαχία με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα δύο περίφημα ορειχάλκινα αγάλματα, "Ποσειδώνας ή Δίας του Αρτεμισίου" και "ιππέας του Αρτεμισίου" που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Κεντρική Εύβοια, εντυπωσιάζει με τις φυσικές ομορφιές οι οποίες δεν περιορίζονται  μόνο στο βουνό καθώς έχει και μοναδικές παραλίες. Χαρακτηρίζεται από τα διατηρητέα σπίτια, τον ενετικό πύργο και τμήματα του αρχαϊκού τείχους.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χαλκίδα «ενώνει» το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της νέας κρεμαστής γέφυρας αλλά και με την παλιά κινητή γέφυρα με το  παλιρροιακό φαινόμενο που αλλάζουν τα νερά κατεύθυνση ανά 6 ώρες. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, φαινόμενο που οφείλεται σε παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται στην Ελλάδα μόνο εκεί. Έχει σημαντική γεωγραφική θέση που υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή και αποτελεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Στον περίβολο του κάστρου υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία. Η «Σειρήνα» ο παλιός ενετικός πύργος, που διαμορφώθηκε σε πύργο ρολογιού τον 18ο αιώνα βρίσκεται στην οδό Μπαλαλαίων. Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ είναι από τα τεμένη που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Η Ερέτρια είναι από τους σημαντικότερους προορισμούς και ένα σημαντικό φυσικό λιμάνι με πλούσια ιστορία. Στο Μουσείο υπάρχουν ευρήματα διαφόρων εποχών. Το Ισείον, είναι ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα και σε άλλες Αιγυπτιακές θεότητες. Το Αρχαίο Θέατρο είναι το εντυπωσιακότερο από τα μνημεία και μπορούσε να φιλοξενήσει 6.300 θεατές. Ο τάφος των «Ερώτων» είναι μακεδονικού τύπου που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.χ.. Τα ευρήματα του τάφου, εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της Αγοράς είναι η Θόλος του 5ο αιώνα π.χ. Ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα αποτελούσε το ιερό τέμενος του Απόλλωνα, το θρησκευτικό κέντρο και χώρο λατρείας της αρχαίας πόλης. Το νησί των Ονείρων είναι ένα κατάφυτο νησάκι με υπέροχες παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία. Το όρος Όλυμπος στο κέντρο του νησιού, ξεχωρίζει από τη βλάστησή του που είναι κατά κύριο λόγο έλατα και πεύκα.

Η Κύμη είναι μια κωμόπολη χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή με θέα το Αιγαίο και χαρακτηριστική αρχιτεκτονική με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και ναυτικό παρελθόν όπως το φαράγγι του Αποκλείστη μέσα από το οποίο περνάει ο ποταμός Αποκλείστης. Η πηγή του Χωνευτικού καθιερώθηκε ως ιαματική από το 19ο αιώνα με ιδανική για τους νεφροπαθείς. Η Αμάρυνθος χτισμένη ανάμεσα στα βουνά Όλυμπο και Κοτύλαιο παρουσιάζει το περίφημο ιερό της Αρτέμιδος. Στο Λαογραφικό Μουσείο στεγάζονται αντικείμενα που αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων. Στη θέση "Βλυχό", υπάρχουν αρχαίοι τάφοι μακεδονικού τύπου. Φημίζεται επίσης για τις ωραίες της παραλίες της και λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα αποτελεί έναν πολύ αξιόλογο προορισμό.

Η Νότια Εύβοια προσφέρεται για ευχάριστες διακοπές στη φύση καθώς χαρακτηρίζεται από πανέμορφα φαράγγια με πυκνή βλάστηση, ακρογιαλιές και νησιωτικά συμπλέγματα.

Η Κάρυστος θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο οικισμό στον οποίο δεσπόζει το βουνό Όχη, με το ξακουστό Δρακόσπιτο, το πιο μυστηριώδες μνημείο. Το Μπούρτζι στολίζει την ανατολική πλευρά του λιμανιού από την εποχή της βενετικής κυριαρχίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια ενώ στο λαογραφικό μουσείο υπάρχει σε αναπαράσταση το παραδοσιακό Καρυστινό σπίτι. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί γνωστό προορισμό το φαράγγι του Δημοσάρη, που καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού. Ο Καφηρέας, είναι το διάσιμο ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο που σημαίνει σκληρό ή δύσκολο πέρασμα. Το Στενό του Καφηρέα, ανάμεσα σε Εύβοια και Ανδρο, θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου. Ο χαρακτηριστικός φάρος με το όνομα Αράπης βρίσκεται επάνω στην ομώνυμη βραχονησίδα από το 1925, έχει ύψος 5 μέτρα.

Το Μαρμάρι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με σημείο αναφοράς τις παραλίες και το σύμπλεγμα των νήσων Η Μεγάλη Άμμος είναι ένας προορισμός στον οποίο μια λωρίδα άσπρης άμμου μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Οι Πεταλιοί είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς μόνο με σκάφος. Τα Νέα Στύρα είναι παράλιος οικισμός με υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές που περιβάλλονται από πολλές όμορφες παραλίες. Τα Δρακόσπιτα είναι κτίσματα από μακρόστενους λίθους οι οποίοι στέκουν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά. Στο συνοικισμό Λιαουτσιάνισσα Κύμης, βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές της λαϊκής τέχνης. Οι ιαματικές πηγές του Χωνευτικού κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «Ιαματικών πηγών τοπικής σημασίας». Το κάστρο του «Αγίου Γεωργίου» στην κορυφή του λόφου παρείχε έλεγχο ανάμεσα στην Εύβοια και την Σκύρο.

Ο νομός Ευβοίας είναι ένας τόπος που διαθέτει πολλά προϊόντα, αγροτικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, βότανα κλπ. Η κουζίνα είναι πλούσια και φημίζεται για την απλότητα, την ποικιλία και τα φρέσκα υλικά. Θαλασσινά και ψάρια παρασκευάζονται, μαγειρεύονται και συνοδεύονται από εκλεκτό ούζο ή τσίπουρο. Νοστιμότατα παϊδάκια, προβατίνα, κοντοσούβλι, εξοχικό, ντόπια λουκάνικα, γαρδούμπες, κοκορέτσι, μπεκρή μεζές, πίτες, τυροπιτάρια, τοπικά τυριά, ζυμωτό ψωμί και ντόπια κρασιά είναι μερικές από τις γεύσεις που μπορεί κανείς να απολαύσει. Αξίζει να αγοράσει κανείς τυροκομικά γνωστά για την ποιότητα αλλά και τη νοστιμιά τους. Τα υπέροχα Ευβοιώτικα γλυκά ταψιού, ο μπακλαβάς, τα αμυγδαλωτά, τα ξερά σύκα, το παστέλι και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού ξεχωρίζουν στο νομό. Μερικά από τα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στην Εύβοια είναι ο κουρκουμπίνες ή γκόγκλιες, τραχανάς, κόκορας κρασάτος, αρνάκι γιουβέτσι, γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι κρασάτο, σπαγγέτι με θαλασσινά, και πολλά άλλα ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ποιότητα τους. Τυριά, μέλι, βότανα, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη σκυριανή κουζίνα. Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το κατσίκι στον φούρνο, αλλά και η αστακομακαρονάδα αφού η περιοχή είναι γνωστή για τα θαλασσινά της.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by