Ευρυτανία

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΦΥΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους πιο ορεινούς νομούς της Ελλάδας με πανέμορφα γραφικά χωριά που έχουν πλούσια ιστορική παράδοση. Ο νομός είναι ιδανικός για τουρισμό Θρησκευτικό αλλά και εναλλακτικό καθώς χάρη στο μοναδικό φυσικό της τοπίο έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά θέρετρα της Ελλάδας ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας με πρωτεύουσα το Καρπενήσι σε υψόμετρο 960 μέτρων. Περιλαμβάνει τα όρη Παναιτωλικό, Τυμφρηστό (ή Βελούχι) και Βαρδούσια, τους ποταμούς Αχελώο, Αγραφιώτη και Μέγδοβα, εντυπωσιακά φαράγγια, απόκρημνες βουνοπλαγιές και την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Παρέχει τη δυνατότητα για σπορ στο βουνό και τα ποτάμια της, ορειβασία, χιονοδρομία αλλά και για της φίλους της πεζοπορίας ανεξερεύνητα ή οργανωμένα μονοπάτια, με κυριότερο το ευρωπαϊκό Ε4. Ο νομός χαρακτηρίζεται από σημαντικά μνημεία, αξιοθέατα και πολλές σπουδαίες ιστορικές τοποθεσίες.

Το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού, ένα μοναδικό αστικό κέντρο και δημοφιλής ορεινός προορισμός με άρτια τουριστική υποδομή στους πρόποδες του Βελουχιού. Η συμμετοχή στον αγώνα του 1821 υπήρξε σημαντική, ενώ το 1823 σκοτώθηκε έξω από την πόλη ο Μάρκος Μπότσαρης στη μάχη του Κεφαλόβρυσου. Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Αιτωλοακαναρνίας και Ευρυτανίας και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας όπου το τοπίο είναι μαγευτικό. Από το όρος Τυμφρηστός ή Βελούχι, πηγάζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, ο οποίος ενώνεται στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη που καταλήγουν μαζί στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα με το γεφύρι του Μανώλη ύψους 22 μέτρων. Ενδείκνυται για υγιεινό τρόπο ζωής με τον καθαρότερο αέρα της χώρας καθώς σύμφωνα με έρευνες της UNESCO είναι η πέμπτη πόλη στο κόσμο σε καθαρότητα περιβάλλοντος. Στα 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου, βρίσκεται το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου στο Βελούχι. Υπάρχουν τέσσερις αναβατήρες και έξι πίστες, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού διαθέτουν επίσης σύγχρονα lifts, που λειτουργούν με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μ. στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα 17 χλμ. από το Καρπενήσι. Χαρακτηριστικά είναι τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το λαογραφικό μουσείο του χωριού περιέχει εκθέματα που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ξεχωρίζουν τα ξύλινα γεφυράκια στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, πάνω από το ρέμα, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Το Μικρό χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων στους πρόποδες της Χελιδόνας στο οποίο υπάρχει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με αίθουσα προβολών της ιστορίας του χωριού και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη. Το Βουτύρο ή Βουτύρου είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά 9 χλμ. από το Καρπενήσι με καλοδιατηρημένο οικισμό, πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτη πλατεία. Ξεχωρίζει η πέτρινη εκκλησία του νομού η Αγία Παρασκευή, μεγαλόπρεπη και βυζαντινόρρυθμη, χτισμένη το 1926 σε μια τοποθεσία απέραντου πράσινου. Ο Προυσός είναι ένα παραδοσιακό χωριό βγαλμένο από παραμύθι με το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας να στέκει στον γκρεμό του Προυσού. Το ιστορικό μουσείο της Μονής Προυσού έχει σημαντικά εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, χειρόγραφοι κώδικες και τα άρματα του Καραΐσκάκη.

Τα Άγραφα είναι το πιο πολυτραγουδισμένο χωριό της Ρούμελης, η ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, τα οποία καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας ενώ χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα. Τα βουνά των Αγράφων με ψηλότερη κορυφή είναι το Ντελιδίμι με υψόμετρο 2.163 μέτρα είναι δασωμένα σε μεγάλο υψόμετρο που κυριαρχεί το έλατο από όπου πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης. Είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι χαράδρες καθιστούν τις συγκοινωνίες δύσκολες. Χαρακτηριστικός είναι ο νερόμυλος του χωριού, ο οποίος λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και ταβέρνα. Το χωριό Φιδάκια είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960μ. και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιοποικιλότητας και η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Οι λάτρεις των σπορ και της δράσης αποζημιώνονται στην περιοχή καθώς μπορούν να κάνουν canoe kayak rafting και άλλες δραστηριότητες.

Η Γρανίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου Αγράφων και η πατρίδα των λογοτεχνών και ποιητών Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα όπως επίσης, η γενέτειρα του Νεομάρτυρα Μιχαήλ, των ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά, Λευτέρη Θεοδώρου και πολλών άλλων λογοτεχνών. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα, εργαλεία, αργαλειός, τοπικές φορεσιές και όπλα του ’21 όπως επίσης προσωπογραφίες, προσωπικά αντικείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα και πίνακες των σπουδαίων ντόπιων λαϊκών ζωγράφων. Η Δομνίτσα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό που έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το μέρος όπου ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε στις 7/6/1942 τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανών με το μνημείο εθνικής αντίστασης. Το Κρίκελλο βρίσκεται 30 χλμ. απ’ το Καρπενήσι και 17 χλμ. απ’ τη Ράχη Τυμφρηστού με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά, σκιερά πλατάνια και τα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου.

Η Ευρυτανία είναι γνωστή για τη κουζίνα και την παράδοση της που την κατατάσσουν στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς. Στα βουνά της φυτρώνουν τα πιο αρωματικά βότανα και αφεψήματα όπως το µελισσόχορτο και η λεβάντα. Φημισμένη είναι η περιοχή για τα μανιτάρια που φυτρώνουν μέσα στα δάση. Για του λάτρεις των μανιταριών, υπάρχει το μουσείο μανιταριών βουτύρου, με εκθέματα άγριων μανιταριών της Ευρυτανίας. Βατόμουρα, βύσσινα, κράνα, άγρια αχλάδια, κορόμηλα, µούρα, αγριόμηλα, κυδώνια, φιρίκια κ.ά., γίνονται υπέροχες μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και ηδύποτα. Η περιοχή ξεχωρίζει για τα εκλεκτά κρέατα και τα σπουδαία αλλαντικά της µε κορυφαίο το άριστης ποιότητας προσούτο. Από τα γαλακτοκομικά το Τσαλαφούτι, ένα ιδιαίτερα νόστιμο και ανήκει στις γκουρµέ γεύσεις. Το γιαούρτι σερβίρεται µε μέλι ή γλυκό του κουταλιού ενώ το κατσικίσιο βούτυρο φημίζεται για την παραγωγή του όπως και το κατίκι. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως ο χειροποίητος τραχανάς και οι χυλοπίτες συμπληρώνουν επάξια τα προϊόντα της Ευρυτανίας. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις πέστροφες, από τα ποτάμια της Ευρυτανίας και το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη µε τη μυστική συνταγή από το 1981 που έχει γίνει διάσημο σε όλη την Ελλάδα που θα το βρει κανείς στο Μεγάλο Χωριό.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by