Αιτωλοακαρνανία

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι και συνορεύει με τους νομούς Άρτας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Βρέχεται επίσης από τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τους κόλπους Πατραϊκό και Κορινθιακό. Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος συμπληρώνεται από σπουδαία και σημαντικά αρχαία μνημεία, θρησκευτικά αξιοθέατα, παραδοσιακά χωριά και σύγχρονες πόλεις με αξιόλογη τουριστική και εμπορική κίνηση. Όσοι αγαπούν την δράση στα όμορφα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας μπορούν να κάνουν πεζοπορίες, ορειβασίες, kitesurfing, rafting, bird watching και πολλά άλλα. Το ψηλότερο βουνό της περιοχής είναι το Παναιτωλικό Όρος με υψόμετρο 1.924 μ., ενώ η λίμνη Τριχωνίδα με επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας.

Η πόλη του Μεσολογγίου είναι η πρωτεύουσα, ένας τόπος γεμάτος μνημεία, παραδοσιακό χρώμα, τοπίο την απέραντη λίμνη και ένδοξη ιστορία που γοητεύει. Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη εκθέτει πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων προσωπογραφίες, γκραβούρες, χάρτες, κ.α. Η μαρίνα που λειτουργεί σε ιδανική απόσταση από το κέντρο της πόλης εξυπηρετεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό σκαφών. Ο Κήπος των Ηρώων είναι μία έκταση 14 στρεμμάτων και είναι το σημείο όπου έχουν ταφεί οι μαχητές της φρουράς του Μεσολογγίου όπου βρίσκονται και τα οστά του Μάρκου Μπότσαρη. Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως στο σπίτι του λόρδου Βύρωνα έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ζωής και της τέχνης του λόρδου, αλλά και πολλών άλλων φιλελλήνων.

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" είναι από τα λίγα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια στου οποίου τη συλλογή βρίσκονται εκκλησιαστικά κειμήλια, σπάνια έγγραφα, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής κ.α.. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της, τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ελλάδας, αποτελεί εδώ και αιώνες πηγή ζωής, πλούτου και ευημερίας. Ο ποταμός Αχελώος, και ο ποταμός Ευήνος εκβάλουν στην λιμνοθάλασσα, δημιουργώντας ένα σύνθετο υγροτοπικό σύστημα. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν 8 νησιά, που χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Η Ναύπακτος είναι μία παραθαλάσσια πόλη, με πλήθος από αξιοθέατα και μοναδική γραφικότητα. Το Κάστρο πάνω στον λόφο πάνω απ’ την πόλη είναι ένα απ’ τα πλέον καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Το Λιμάνι αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της Ναυπάκτου και είναι σήμα κατατεθέν. Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί τις συλλογές του λογοτέχνη και ιστοριοδίφη Γιάννη Βλαχογιάννη και του Σεραφείμ Δομβοΐτη. Το μουσείο Φαρμάκη - Ιερού Αγώνος φιλοξενεί όπλα, πίνακες, έγγραφα, γκραβούρες και αίθουσα αφιερωμένη στο έπος του ‘40. Τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα βρίσκονται στη θέση "Ελληνικό", πάνω από το χωριό Βελβίνα. Στη Γέφυρα Μπάνια εδρεύει η Ελληνική Ομοσπονδία καγιάκ και δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, αναρρίχηση, ποδηλασία, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.

Η Αμφιλοχία είναι μια περιοχή από πέτρα και κεραμίδι που κυριαρχούν στα στενά γραφικά σοκάκια της γεμάτα από κτίρια 100 και πλέον χρόνων. Χαρακτηριστικό είναι το στρόγγυλο στην παραλιακή οδό, και τα καΐκια κατά μήκος του κόλπου που συνθέτουν μια γραφική εικόνα. Σπουδαίο αξιοθέατο είναι η αρχαία πολιτεία της Λιμναίας τα ερείπιά της οποίας απλώνονται στο λόφο εκτός από ένα κομμάτι των τειχών της που μπαίνει μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Η «καρβασαριώτικη Αποκριά», αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχουν μοναδικοί προορισμοί στην περιοχή όπως τα νερά στους καταρράκτες του Αγίου Βαρβάρου που προσφέρονται για βουτιές. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί επίσης τον ορεινό Βάλτο μια διαδρομή στην ενδοχώρα της Αμφιλοχίας, από τις ωραιότερες διαδρομές στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία.

Η Αράχωβα Ναυπακτίας το σημερινό Πεντάκορφο είναι ένα ορεινό χωριό στα σύνορα με τον νομό Ευρυτανίας χτισμένη στο βουνό Κοκκινιά της οροσειράς των Βαρδουσίων. Δεσπόζει με θέα στην Ευηνολίμνη το φαράγγι του Φίδαρη που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας επτά φορές μεγαλύτερη από τη λίμνη Μαραθώνα. Έχει σήραγγα 32 χιλιομέτρων που μεταφέρει το νερό στο φράγμα του Μόρνου και από εκεί στην Αττική. Η ’’ελατοσκέπαστη’’ Αράχοβα χαρακτηρίζεται από απέραντη θέα, άφθονα τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση. Έχει 5 παραλίμνιους οικισμούς, την Τρανή Λάκκα, τις Κρανές, τις Βαριές, την Βαμβακιά, το Παλιοχώρι και 2 ορεινούς την Πουλιάνα και την Παλιαράχοβα.

Ο Αστακός είναι μια παραλιακή κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βελούτσα των Ακαρνανικών Ορέων. Διαθέτει σπουδαία ναυτική παράδοση, μοναδική αρχιτεκτονική και νησιώτικη αύρα με χαρακτηριστικά το καρνάγιο, τον ανεµόµυλο, τα νεοκλασικά, τα στενά σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών. Το βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου και ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αστακού στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένο στον Δία. Στους πρόποδες του λόφου, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά όπου λέγεται ότι κατοικούσε ο Κύκλωπας Πολύφημος. Στην περιοχή υπάρχουν παραλίες, απόμεροι κολπίσκοι για μπάνιο και τα νησάκια των Εχινάδων, όπου έγινε η γνωστή ναυμαχία της Ναυπάκτου. Επίσης, το απέραντο βελανιδοδάσος, μοναδικό στην Ευρώπη, διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων.

Ο Μύτικας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκεται σε μια μυτερή προεξοχή της στεριάς προς τη θάλασσα. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό ενώ από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα νησιά Κάλαμο, Καστό, το Σκορπιό, το Μεγανήσι την Ιθάκη και τη Λευκάδα. Στην περιοχή υπάρχουν παραλίες, πολλές από τις οποίες έχουν πρόσβαση μόνο από την θάλασσα. Παρουσιάζει επίσης μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς στην θέση Κεχροπούλα έχει εντοπιστεί μυκηναϊκή κατοίκηση. Το σημαντικό λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου εντοπίζεται στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, που υπήρξε σημαντικό φρούριο, που έλεγχε πανοραμικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιανατολικά.

Η Βόνιτσα, αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νομού χτισμένη κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, εμπορική αποικία των Κορινθίων κοντά στο Άκτιο. Στο λόφο πάνω από τη Βόνιτσα δεσπόζει κάστρο που οικοδομήθηκε τους Μεσοβυζαντινούς Χρόνους, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας σπάνιας αρχιτεκτονικής, και τα ερείπια των οικοδομημάτων. Τα θρησκευτικά μνημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η εκκλησία της Παναγίας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στολίδι της Βόνιτσας είναι η Κουκουμίτσα, το πευκόφυτο νησί με το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που συνδέεται μέσω μιας πέτρινης πεζογέφυρας με την παραλία της Βόνιτσας. Υπάρχουν τρεις μικρές λίμνες με κοινό χαρακτηριστικό τα ψηλά τοιχώματα πάνω από την στάθμη του νερού και τρεις παραλίες.

Το Αντίρριο είναι χωριό του νομού το οποίο συνδέεται με τους μύθους και το πέρασμα των Δωριέων στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή δεσπόζει η Γέφυρα Ρίου -Αντιρίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου 2.252 μέτρων, από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα. Το κάστρο είναι κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του νομού κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, δίπλα στο λιμάνι που ένωνε την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα. Είναι χτισμένο σε σχήμα ρόμβου που σε κάθε μύτη του είχε και από έναν πολυγωνικό πύργο. Το αρχαίο λιμάνι εντοπίσθηκε βυθισμένο στη θάλασσα δυτικά του Αντιρρίου. Επίσης σ’ ένα λόφο, υπάρχουν ερείπια δύο αρχαίων πόλεων, της Μακύνειας και της Μολυκρέας.

Το Θέρμο είναι ένα χωριό χτισμένο στο παλιό Κεφαλόβρυσο, μια περιοχή με πλούσιες πηγές πανύψηλα πλατάνια και τη διασχίζει ένα μικρό ποτάμι που απορρέει στην Τριχωνίδα λίμνη. τη μεγαλύτερη, ομορφότερη και καθαρότερη λίμνη της Ελλάδας. Είναι η πιο αξιόλογη από πλευράς φυσικού κάλλους με πολλές μικρές εύφορες παραλίμνιες πεδινές εκτάσεις. Το Αρχαίο Θέρμο, δίπλα στη ομώνυμη πόλη απέχει 35 περίπου χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Στην κλασσική περίοδο ήταν  θρησκευτικό κέντρο λατρείας των Αιτωλών και έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Άλλα σημαντικά μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου είναι οι μικρότεροι ναοί του Λυσείου Απόλλωνα και της θεάς Αρτέμιδας, της αποκαλούμενης "Λαφρίας Αρτέμιδας".

Το Μενίδι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου και στους πρόποδες του όρους Μακρυνόρος 37 χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία. Αποτελεί ένα όμορφο καλοκαιρινό θέρετρο με την παραλία του να γίνεται πόλος έλξης όπως και το ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό. Βόρεια του παραλιακού δρόμου βρίσκεται ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους του Αμβρακικού κόλπου που προστατεύεται από αρκετές εθνικές και Ευρωπαϊκές συνθήκες. Μπορεί κανείς να φτάσει έως το παλιό λιμάνι της Κόπραινας και να θαυμάσει το τοπίο των υδροβιότοπων με τους καλαμιώνες και τις λιμνοθάλασσες και να επιδοθεί σε παρατήρηση πουλιών, αφού τον Αμβρακικό επιλέγουν εκατοντάδες σπάνια είδη πτηνών.

Το αυγοτάραχο είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη. Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το κεχριμπαρένιο χρώμα του, όσο και για την εμπορική του αξία. Το αλάτι επίσης είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, διατηρώντας τα πολύτιμα συστατικά της θάλασσας. Οι αλυκές της Φοινικιάς κοντά στο Αιτωλικό, η λεγόμενη «Άσπρη», που είναι 11.500 στρεμμάτων και εκείνη της Τουρλίδας, γνωστή ως «Μαύρη» αλυκή, 2.500 στρεμμάτων παράγουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή ελιών και ελαιολάδου Καλαμών υψηλής ποιότητας. Τα τυροκομικά είναι χαρακτηριστικάμε με μία  τεράστια γκάμα από φέτα και γραβιέρα μέχρι κεφαλοτύρι και τα υπόλοιπα τυροκομικά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό.

Το Ιλυοσάπουνο ένα ιδιαίτερο προϊόν, που παρουσιάζει μια μοναδικότητα ως προς τη σύστασή του, καθώς πρόκειται για καλλυντικό σαπούνι με ελαιόλαδο και ιαματική λάσπη. Αξιοσημείωτα είναι και τα αλιευτικά προϊόντα της περιοχής όπως τσιπούρες, γλώσσες, λαβράκια, ζαργάνες σουπιές, καλαμαράκια και τη μοναδική γαρίδα τη γνωστή σαν “γάμπαρα”. Πολύτιμη προσφορά της Αιτωλοακαρνανίας είναι το μέλι εκλεκτής ποιότητας κυρίως από θυμάρι, άνθη και έλατο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή μελιού βελανιδιάς. Η περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή για τα ποιοτικά κρασιά της όπως η Μαυροδάφνη, η Μαλαγουζιά και το Αυγουστολίδι,. Εκλεκτής ποιότητας, καινοτόμα πολυβραβευμένα αποστάγματα είναι το ούζο και το τσίπουρο. Η αποσταγματοποιία στην περιοχή έχει ιστορία αιώνων και αποτελεί εγγύηση για την άριστη ποιότητα των παραγόμενων αποσταγμάτων.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by