Λακωνία

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΚΑΣΤΡΑ, ΦΡΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ

O νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας ο οποίος βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και η Σπάρτη. Στη Λακωνία βρίσκονται οι περίφημες πόλεις του Μυστρά και της Σπάρτης ενώ θρύλοι και μύθοι χαρακτηρίζουν την περιοχή όπως η θυσία 300 ανδρών που δημιούργησε ένα από τα ηρωικότερα κομμάτια της παγκόσμιας ιστορίας. Η ομηρική «κοίλη Λακεδαίμων» απλώνεται κάτω από τον Ταΰγετο, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς Ευρώτας δημιούργησε κι έδωσε το όνομά του στον ποταμό της κοιλάδας.

Η Σπάρτη, η πρωτεύουσα της Λακωνίας αποτελεί μια πόλη με την καλύτερη ρυμοτομία, χτισμένη στις όχθες του Ευρώτα. Περιβάλλεται από αρχαία μνημεία και το κέντρο της πόλης αποτελείται από πολλά νεοκλασικά κτίρια και μνημεία. Στις Αμύκλες βρίσκεται ο θρόνος του Απόλλωνα και στο Βαφειό ο μυκηναϊκός τάφος, όπου τα δύο παγκοσμίου φήμης χρυσά κύπελλα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Στην πόλη βρίσκονται το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνιδαίο, ένα οικοδόμημα όπου σύμφωνα με την παράδοση τάφηκαν τα οστά του ένδοξου βασιλιά. Η Ακρόπολη της Σπάρτης βρίσκεται στο βόρειο μέρος της πόλης πάνω στην ακρόπολη και το μεγάλο ιερό της Αθηνάς Πολιούχου ή Χαλκιοίκου στην κορυφή του λόφου, πάνω από το θέατρο. Το ιερό της Αθηνάς Πολιούχου ή Χαλκιοίκου είναι το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Σπάρτης.

Κάτω από το ιερό της Αθηνάς, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει μοναδικά εκθέματα από τη νεολιθική ως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων. Διαθέτει ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τα δύο μεγάλα ιερά της Ορθίας Αρτέμιδος και της Χαλκιοίκου Αθηνάς και μουσείο ελιάς που έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής. Μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Σπάρτης είναι η τρομερή χαράδρα του Καιάδα στο κατάφυτο χωριό Τρύπη, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα βρέφη σε μια προσπάθεια ευγονικής αλλ’α και τους προδότες. Σε κοντινή απόσταση ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το φαράγγι της Λαγκάδας, όπου  λειτουργεί και Αναρριχητικό Πάρκο.

Ο Μυστράς έχει σημαντική ιστορική κληρονομιά με το κάστρο, τους τρούλους και τα παλάτια του να απλώνονται σαν να είναι σκηνικό για παραμύθι. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ανεκτίμητης αξίας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1989 ως θρυλική πόλη. Η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια και λείψανα του ένδοξου παρελθόντος της όπως ένα φρούριο, δεξαμενές και πύργους, ένα μικρό παλάτι, πετρόχτιστα αρχοντικά, και υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι περισσότερες από αυτές τις εκκλησίες είναι καλά διατηρημένες με ωραίες τοιχογραφίες, που αντιπροσωπεύουν τις σκηνές από τη Βίβλο. Η Αγία Σοφία, στην Πάνω Χώρα του Μυστρά, ταυτίζεται με το καθολικό της πατριαρχικής μονής του Ζωοδότη Χριστού, που ίδρυσε ο πρώτος Δεσπότης Μανουήλ Καντακουζηνός. Ο Μυστράς προσφέρει επίσης μία υπέροχη φύση για πεζοπορία ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, φαράγγια και μικρά χωριά.

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε και το όνομά της. Η φυσική τοποθεσία της την είχε καταστήσει καταφύγιο κατά τις επιδρομές των βαρβάρων. Η παλιά πόλη είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας. Στην πόλη βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη, ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, ενώ ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, οδηγεί στη πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, καθώς και το εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας.

Γύρω από τον μεγάλο βράχο, τα χωριά της Μονεμβασιάς, όπως ο Αρχάγγελος, ο Αγιος Νικόλαος, ο Γέρακας και το Κυπαρίσσι στα βόρεια, αλλά και τα ναυτοχώρια της περιοχής των Βατικών στα νότια, όπως το Λάχι και τα Βελανίδια κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στην Μονεμβασιά, μπορεί κανείς να απολαύσει τις παραλίες βόρεια, στον Πέρα Κάκαβο και το Πορί. Η θάλασσα είναι μοναδική κατά μήκος της παράκτιας περιοχής του Γυθείου, από τη δημοτική παραλία, στις αμμώδεις παραλίες στο Μαυροβούνι και τη Σελινίτσα, όπου οι καρέτα - καρέτα έρχονται πάντα για να γεννούν τα αυγά τους. Στα νότια είναι οι φιλόξενες παραλίες Βαθύ, Αγερανός, Σκούταρι, Καλύβια και Παγανέα, με κρυστάλλινα νερά. Οργανωμένες παραλίες με υπαίθριες δραστηριότητες είναι οι παραλίες στη Νεάπολη, Αρχάγγελος , Βάθεια, Βλαχιώτη, Μολάοι, το Οίτυλο κ.α.

Στην άκρη της Λακωνίας, κρυμμένο πίσω από γιγάντιους βράχους και βαθιά φαράγγια, το Κυπαρίσσι προσφέρεται για αυθεντικές ελληνικές διακοπές. Είναι ένα παραθαλάσσιο απομονωμένο χωριό τον κόλπο του οποίου πολλοί celebrities και επιχειρηματίες όπως η Νταϊάνα και Ντόντι ή ζεύγος Μπους έχουν κατά καιρούς επιλέξει για διακοπές. Σημαντικό είναι το Ασκληπιείο, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, και η αρχαία πόλη των Κυφάντων στην πλαγιά του βουνού. Η περιοχή του Καβομαλιά επίσης με τη μονή της Αγίας Ειρήνης και τον Φάρο του 1860, έναν από τους διασημότερους του κόσμου, αποτελεί τοπίο μοναδικής άγριας φυσικής ομορφιάς. Το Παυλοπέτρι αποτελεί ίσως την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, προσφέροντας μια συγκλονιστική εμπειρία. Το σπήλαιο Καστανιάς είναι από τα ωραιότερα αξιοθέατα με έκταση 1.500 τ.μ. και η ποικιλία του σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακή.

Το Γύθειο είναι μια όμορφη και γραφική πόλη που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε νησί. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ βόρεια της πόλης του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο το σπήλαιο Γλυφάδα Διρού βρίσκεται στον Όρμο του Διρού όπου η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα. Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, από τα μέχρι στιγμής γνωστά σπήλαια. Το Γύθειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ορμητήριο εκδρομών, κυνηγιού και ψαρέματος.

Ο Γέρακας είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ μόλις 22 χλμ. απόσταση από τη Μονεμβασιά. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία ενώ αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άγιο Ιωάννη. Ο Αρχάγγελος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με πολλές ομορφιές, απάνεμο λιμάνι και καθαρές θάλασσες ιδανικός τόπος για ξένοιαστες διακοπές, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη αμμουδιά της Χαρακιάς που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρχάγγελο. Ο Ταΰγετος που αποτελεί φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την κορυφή του σε υψόμετρο 2.407 μ., προσφέρει μοναδικές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές με υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους. Μαγευτική είναι και η διαδρομή από τη Σπάρτη προς Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου ενώ στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς.

Στο νομό Λακωνίας ανήκει και η Ελαφόνησος ένα τριγωνικού σχήματος νησάκι, με πλούσια πολιτισμική ιστορία της, κομβική θέση, φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο που την καθιστούν από τους σπουδαιότερους τόπους. Οι παραλίες και η θάλασσα της την χαρακτηρίζουν για αυθεντικές και εναλλακτικές διακοπές όλο το χρόνο. Με μικρής έκτασης αμμουδιές το νησί φημίζεται για δύο κυρίως παραλίες του Φράγκου και του Σαρακίνικου, περισσότερο γνωστές ως Μικρός και Μεγάλος Σίμος. Η παραλία της Παναγίας στο Δυτικό τμήμα του νησιού, είναι εξίσου όμορφη, με άμμο και ο βυθός της διαθέτει μια πλούσια χλωρίδα ενώ ενδείκνυται για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στην περιοχή Φουντιάνικα, μπορεί να απολαύσει κανείς ένα πανέμορφο τοπίο στο οποίο συνυπάρχουν το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού, η νησίδα Παύλο Πέτρι και ο αγέρωχος Κάβο Μαλιάς. Η λίμνη Στρογγύλη, είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος της περιοχής και αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών.

Πολλά αξιόλογα και αγνά προϊόντα υπάρχουν στον νομό όπως το ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας με το φίνο άρωμα του που διατίθεται στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και οι ελιές. Τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια εξάγονται σε όλο τον κόσμο, καθώς φημίζονται, για την ποιότητα και την νοστιμιά τους. Στα αμπέλια της, ονομαστά από τους αρχαίους χρόνους παράγονται πολλές ποικιλίες κρασιών, με σημαντικές διακρίσεις. Φέτα ξηρή μυζήθρα, γραβιέρα, τυριά από ντόπια γάλατα, αρίστης ποιότητας ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Μέλι αρίστης ποιότητας επίσης παράγεται σε ολόκληρη την Λακωνία με τα εσπεριδοειδή, πεύκα, θυμάρι, ρείκι, φασκομηλιά, θρούμπι, και τεύκριο (σπάνιο φυτό Ελαφονήσου) να προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Τα φραγκόσυκα στην Λακωνική Μάνη είναι φρούτα κακτοειδή που βρίσκονται σε ξερότοπους πολύ νόστιμα και θρεπτικά. Η αλιεία της περιοχής προσφέρει ψάρι και θαλασσινά, που συμπληρώνουν την μεσογειακή κουζίνα. Το σύγκλινο (παστό χοιρινό) καπνίζεται σε αρωματικά φυτά Μάνης και διατηρείται σε παρθένο ελαιόλαδο ενώ γνωστό είναι το καπνιστό λουκάνικο και η καπνιστή μπριζόλα της Μάνης με πορτοκάλι.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by