Κορινθία

ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΟΙ ΔΑΝΤΕΛΩΤΕΣ ΑΚΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Νομός Κορινθίας που οφείλει το όνομά του στον ήρωα Κόρινθο, απόγονο του θεού Ερμή βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο με πρωτεύουσά του την Κόρινθο που αποτελεί και το λιμάνι του νομού. Η μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα την καθιστά ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές. Προσφέρει αρχαιολογικούς, τουριστικούς προορισμούς αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες τόπους, όπως είναι η αρχαία Κόρινθος, η Νεμέα, η Σικυών, η Ισθμία, το Ηραίο, κ.ά. Η αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και γνωρίζει μεγάλη άνθιση κατά την αρχαιότητα, με την Αρχαία Κόρινθο, την Αρχαία Νεμέα και την Ακροκόρινθο να αποτελούν κομβικά σημεία της εποχής. Ο νομός Κορινθίας ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και φημίζεται για τα καλοκαιρινά θέρετρα που βρίσκονται στη βόρεια ακτή της.

Η Κόρινθος, πρωτεύουσα του νομού, είναι μια πόλη συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου και καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, κοντά στην ένωση με τον Σαρωνικό. Κατά την αρχαιότητα ήταν η δεύτερη σημαντικότερη ναυτική δύναμη και η Διώρυγα της, ο «Ισθμός», είναι το πιο διάσημο κανάλι του Ελλαδικού χώρου και διαπλέεται κάθε χρόνο από 15.000 περίπου πλοία. Η διώρυγα έχει βοηθήσει πολύ στο εμπόριο και στις μέρες μας από τη γέφυρα προσφέρεται για bungee jumping. Η σημερινή Κόρινθος αποτελεί μια σύγχρονη πόλη με άρτια ρυμοτομία και δρόμους που οδηγούν σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το κέντρο της είναι πεζοδρομημένο στο μεγαλύτερο μέρος στο οποίο υπάρχουν πολλά καταστήματα και αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτες και χαλάρωση. Σύμβολο της Κορίνθου είναι ο φτερωτός Πήγασος, με το άγαλμα να δεσπόζει στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την πόλη της Κορίνθου βρίσκεται το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου. Ήταν η πόλη που κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή και πολλοί Φοίνικες έμειναν στην πόλη, γεγονός που φαίνεται από τη λατρεία στο Μελίκαρτο. Κέντρο του χωριού είναι ο λιθόστρωτος πεζόδρομος που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεχωρίζει το ιερό του Απόλλωνα. Το κάστρο Ακροκορίνθου διακρίνεται από μακριά, πάνω στον απόκρημνο βράχο και είναι προσπελάσιμο μόνο από την Αρχαία Κόρινθο. Ο βράχος Ακροκορίνθου, κατά τη μυθολογία, ήταν ο αγαπημένος τόπος του θεού Ήλιου, αφού πρώτος αυτός δεχόταν κάθε πρωί τις χρυσές του ακτίνες. Στη ψηλότερη κορυφή είχε το θρόνο του ο Ήλιος, τον οποίο αργότερα παραχώρησε στην Αφροδίτη. Η θέα από το επίπεδο αυτό είναι εξαιρετικά μαγευτική καλύπτοντας τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Το Λουτράκι είναι μία από τις πιο σημαντικές λουτροπόλεις της Ελλάδος παγκοσμίως γνωστό για τον κοσμοπολίτικο αέρα του. Η πληθώρα ξενοδοχείων εστιατορίων αλλά και η παρουσία του καζίνο έχουν μετατρέψει το Λουτράκι σε κοσμοπολίτικη περιοχή ενώ οι φοίνικες στον παραλιακό δρόμο δίνουν στην πόλη μία εξωτική πινελιά. Τα ιαματικά λουτρά θεραπεύουν την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, ενώ οι ποσιθεραπείες θεραπεύουν ψαμμιάσεις, νεφρολιθιάσεις και χολολιθιάσεις. Από το Λουτράκι, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σύμπλεγμα των Αλκυονίδων νήσων, σε περίπου 40-45 λεπτά, για να απολαύσει τις υπέροχες παραλίες που υπάρχουν εκεί. Ο κεντρικός δρόμος διασχίζει την αγορά, τους τεχνητούς καταρράκτες, τις ιαματικές πηγές και την μικρή πλαζ όπου υπάρχουν σημεία για περίπατο. Το Λουτράκι είναι γνωστό και για τα μοναστήρια του από τα οποία ξεχωρίζει αυτό του Οσίου Παταπίου, χτισμένο σε απότομη πλαγιά στα Γεράνεια.

Σε απόσταση 25χλμ βρίσκεται το Ηραίο χτισμένο πάνω στην ακροθαλασσιά, ένας αρχαιολογικός χώρος αφιερωμένος στη θεά Ήρα Ακραία. Ο ναός της ΄Ηρας Ακραίας, χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. και για την κατασκευή του λαξεύτηκε τμήμα της πλαγιάς του λόφου. Η ομορφιά κρύβεται στο ακρωτήρι Μελαγκάβι και φωτίζεται από τον ομώνυμο φάρο έναν από τους μεγαλύτερους φάρους στον Κορινθιακό. Ο φάρος βρίσκεται εκεί από το 1897 ενώ ανακατασκευάστηκε το 1947. Έχει σχήμα Τ και είναι μια λιτή κατασκευή προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής από πέτρα. Μετά τους καταρράκτες και τα Ιαματικά Λουτρά βρίσκονται τα Γεράνεια Όρη με τα σκόρπια μοναστήρια στις κατάφυτες πλαγιές. Η λίμνη Βουλιαγμένης, με μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος ένα χιλιόμετρο, έχει όμορφα σημεία για κολύμπι. Τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν ομαλά, ενώ στις όχθες της υπάρχουν σκόρπιες ψαροταβέρνες ενώ ο παραλίμνιος δρόμος είναι ιδανικός για ποδήλατο.

Η Νεμέα στα όρια του νομού με την Αργολίδα στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή από τον άθλο του Ηρακλή, που σκότωσε το λιοντάρι που τρομοκρατούσε την περιοχή. Είναι ένα μικρό σύγχρονο χωριό, χτισμένο σε μια υψίπεδη κοιλάδα με ιδρυτή της πόλης το γιο του Διονύσου. Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος είναι ο ναός του Δία, τα λουτρά και το στάδιο ενώ στους “Δρόμους του Κρασιού” ανάμεσα στους αμπελώνες ξεπροβάλλουν αρχαίοι ναοί. Ο ναός του Νεμείου Διός κτίστηκε μετά τα μέσα του 4ου π.χ. αι. και μόνο τρεις από τις κολώνες διατηρήθηκαν οι υπόλοιπες προστέθηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια κατά την αναστήλωση του. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι άψογα οργανωμένος, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο όπου εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στα νότια της Ζήρειας εκτείνεται η λεκάνη της Στυμφαλίας, με την ομώνυμη λίμνη στην οποία ο μύθος θέλει τις «Στυμφαλίδες όρνιθες» να βρίσκουν καταφύγιο εκεί τις οποίες εξόντωσε ο Ηρακλής. Στη βόρεια πλευρά της λίμνης διακρίνονται τα ερείπια της Ακρόπολης της αρχαίας Στυμφάλου. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι παράδεισος για παρατήρηση πουλιών και βόλτες στη φύση. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 160 είδη ορνιθοπανίδας και ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Στυμφαλία. Το κάστρο Πεντεσκούφι, ή αλλιώς Καστέλι του Πεντεσκούφι είναι ένα μικρό κάστρο σε ένα βραχώδη λόφο ύψους 476 μέτρων που χτίστηκε από τους Φράγκους το 1205 ακριβώς απέναντι από τον Ακροκόρινθο. Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο παρουσιάζει τοπικές φορεσιές, καθημερινής χρήσης, εργαλεία και τα πάντα σχετικά με τον αγροτικό βίο της περιοχής ενώ γίνονται περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το αρχαιολογικό μουσείο έχει εκθέματα από την προϊστορική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο με ξεχωριστά εκθέματα από την περιοχή.

Τα Τρίκαλα είναι το κεφαλοχώρι της Κυλλήνης στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας και αποτελείται από τρεις συνοικίες. Ενδείκνυνται για χειμερινές αποδράσεις ενώ είναι από τους προσφιλείς και εύκολους σε πρόσβαση προορισμούς. Πρόκειται για οικισμό που διαθέτει τη σημαντικότερη τουριστική υποδομή στο όρος Κυλλήνη, με πετρόχτιστα σπίτια, αυλές, εκκλησίες και καμπαναριά μέσα στο ελατοδάσος. Η Ζήρεια ή Κυλλήνη, με υψόμετρο 2.374 μ. είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Διαθέτει σαλέ, 2 lift, ένα συρόμενο αναβατήρα 400μ, ενοικιάσεις χιονοδρομικού εξοπλισμού και σχολή σκι. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα το πλησιέστερο στην Αττική ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Από εκεί πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το σπήλαιο του θεού Ερμή και τη λίμνη Δασίου.

Παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο αποτελεί, το Ξυλόκαστρο με χαρακτηριστικές τις εκκλησίες της Φανερωμένης, του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γεράσιμου. Στο δρόμο από την Κόρινθο προς την Αιγείρα, υπάρχουν παραλίες και μικρά χωριά, όπως το Βραχάτι, Κάτω Διμηνιό, Συκιά, Λυκοποριά, Λυγία και Δερβένι. Οι ‘Γαλάζιες Σημαίες’, η τουριστική υποδομή και οι εκδηλώσεις, το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό. Το δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο του Κιάτου βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας ιδανικό για ολιγοήμερες διακοπές στο οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας στην οποία πραγματοποιούνται τα  "Σικυώνια". Από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές του νομού, ο Φενεός προσφέρει την μοναδικής ομορφιάς τεχνητή λίμνη Δόξας, στα κρυστάλλινα νερά της οποίας καθρεπτίζονται οι κορυφές των βουνών και των δέντρων δημιουργώντας ένα «Αλπικό τοπίο». Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί κατακόμβες για την αποστράγγιση του οροπεδίου του Φενεού από τα νερά που συσσωρεύονταν από τους ποταμούς Όλβιο και Δόξα. Το οροπέδιο κουβαλάει μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας καθώς σύμφωνα με τον μύθο, τις κατασκεύασε ο Ηρακλής ως εισόδους για τον τον Άδη.

Όπως κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, έτσι και στην περιοχή της Κορινθίας και γενικότερα της Πελοποννήσου, υπάρχουν αγνά υλικά και προϊόντα που την χαρακτηρίζουν. Η Κορινθία κατέχει μεγάλη  θέση στην οινική ιστορία της Ελλάδας. Πρόκειται για το Αγιωργίτικο κρασί αλλά και για την παγκοσμίως γνωστή κορινθιακή σταφίδα. Ανάμεσα στις ποικιλίες κρασιού συναντάμε, το σαββατιανό, την αλεπού, την ασπρούδα, τον ροδίτη ποικιλίες κοσμοπολίτικες όπως το Chardonnay, το Viognier, το Sauvignion Blanc τις ερυθρές, Cabernet Sauvignion, Merlot, Syrah και πολλές άλλες. Αρωματικά φυτά , τσάι και βότανα, για υγιεινή μεσογειακή διατροφή συλλέγονται από την φύση της Κορινθίας, της Πελοποννήσου. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο με τις γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες, αρωματική ρίγανη, θυμάρι, τσάι  και μέλι από τα πεύκα των δασών της Κορινθίας, ελιές πράσινες, μαύρες και θρούμπα από Πελοποννησιακούς ελαιώνες, χειροποίητα φυσικά σπιτικά σαπούνια από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακά ποτά και λικέρ, τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα προϊόντα προσφέρει στους επισκέπτες της ο νομός.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by