Ηλεία

ΗΛΕΙΑ - ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ

Ο νομός Ηλείας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και έχει πρωτεύουσα τον Πύργο. Η παραλιακή πεδιάδα της Μανολάδας και οι εκτεταμένες πεδιάδες της Γαστούνης, της Αμαλιάδας και του Πύργου σχηματίζουν τη μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Πελοποννήσου. Στο νομό βρίσκεται η αρχαία Ήλιδα, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Πελοποννήσου και αρχαία πρωτεύουσα που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος σαν αυτόν της Ολυμπίας παγκοσμίως. Η σπουδαιότητα των αγώνων γίνεται αντιληπτή από τη μεγαλοπρέπεια της διοργάνωσης καθώς μέχρι και οι εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των αγώνων, και ότι με τις Ολυμπιάδες μετρούσαν τον χρόνο.

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του νομού με αξιοθέατα όπως τα νεοκλασικά κτήρια, η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια με τη μεγάλη ιστορική σημασία. Η πόλη μπορεί να αποτελέσει βάση για επισκέψεις σε κοντινούς προορισμούς, με μνημεία τεράστιας πολιτιστικής και εθνικής αξίας. Η Αρχαία Ολυμπία, είναι το σημαντικότερο μνημείο, καθώς είναι η γενέτειρα, ο βωμός και ο χώρος όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα λατρευτικά κτήρια του Αρχαίου Κόσμου όπως ο Ναός του Δία, το Φιλιππείο, ο Ναός της Ήρας, το Στάδιο και η Παλαίστρα. Ο χώρος είναι ιερός παγκοσμίως δίνοντας στην ανθρωπότητα την Ολυμπιακή φλόγα, το μήνυμα της ευγενούς άμιλλας και της παγκόσμιας ιερής εκεχειρίας. Ο λόφος του Επαρχείου με τον Ιερό ναό του Άγιου Νικόλαου αποτελεί μια όαση δροσιάς με το δασάκι και την παιδική χαρά με θέα έως τη θάλασσα.

Το αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο που χτίστηκε γύρω στο 1890. Το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο με επιβλητική αρχιτεκτονική που κοσμεί την πλατεία της πόλης όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Πύργου. Το Θέατρο Απόλλων στο κέντρο της πόλης λειτουργεί ως χώρος θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι φημισμένες από την αρχαιότητα πηγές της Κυλλήνης αποτελούν πόλο έλξης ιαματικού τουρισμού γνωστές για τις ιαματικές ιδιότητες από την αρχαιότητα. Στο σημείο υπήρξαν το ιερό του Ασκληπιού και της Αφροδίτης όπου οι Ρωμαίοι επέλεξαν να χτίσουν τα λουτρά τους. Έχει θεραπευτικά νερά, λάσπη και αναθυμιάσεις για την αντιμετώπιση του άσθματος μέσω της εισπνοθεραπείας και άλλων παθήσεων όπως ρευματισμοί, γυναικολογικά, αρθριτικά, και δερματικά. Λειτουργεί επίσης σύγχρονο θεραπευτήριο με εισπνοθεραπευτήριο, ποσιθεραπευτήριο, ατομικούς λουτήρες, κ.α.

Το Κατάκολο είναι μια παραλιακή κωμόπολη στη δυτική Ηλεία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και αποτελεί το σημερινό λιμάνι της πρωτεύουσας του νομού. Είναι χτισμένο κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Φειάς, με τις παλιές σταφιδαποθήκες να στολίζουν την είσοδο της κωμόπολης. Το λιμάνι κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα για την εξαγωγή της σταφίδας προς την Ευρώπη καθώς επίσης και η σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο που ήταν η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που λειτούργησε στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα τουριστικό θέρετρο και την σημαντικότερη πύλη εισόδου της Ελλάδας από τη Δυτική Μεσόγειο. Πάνω από το Κατάκολο είναι η τοποθεσία του Αγίου Ανδρέα και το Ποντικόκαστρο που θυμίζουν την πλούσια ιστορία του τόπου. Η Φειά ή Φεά στο σημερινό κόλπο του Αγίου Ανδρέα αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι.

Η Kυλλήνη, είναι ένα λιμάνι που συνδέει το νομό Ηλείας με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά που ονομαζόταν αρχικά Γλαρέντζα. Το τείχος, ότι έχει διασωθεί, στέκεται επιβλητικά κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους επισκέπτες. Μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει πολλές εκδρομές με αφετηρία την Κυλλήνη. Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου πελάγους, οι καταπράσινοι λόφοι και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα καθιστούν την περιοχή του Κάστρου έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς μόλις 3 χλμ. από το λιμάνι της Κυλλήνης στο δυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου στο ψηλότερο σημείο του λόφου με υψόμετρο 241 μ. χτισμένο στους πρόποδες του φράγκικου Κάστρου Χλουμούτσι ή Χλεμούτσι. Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Castel Tornese ήταν το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Το Χλεμούτσι είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Χελωνάτα σε θέση στρατηγική, με θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος. Το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι στον περίβολο του αρχαιολογικού χώρου συμπληρώνει το μουσειακό και αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Κοντά στην Κυλλήνη, είναι η Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου σε ανάμνηση της ξακουστής ομώνυμης μονής της Κωνσταντινούπολη με σπουδαία ιστορική παράδοση. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με κειμήλια και λείψανα, και τους τάφους Φράγκων αρχόντων. Λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλλονιάς είναι το νησάκι Καυκαλίδα που κατά την παράδοση συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γης. Στο νησάκι υπάρχουν Ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού. Ο φάρος στο νησί της Καυκαλίδας, κατασκευάστηκε το 1906 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα.

Η Αμαλιάδα είναι πόλη με καλή ρυμοτομία και έναν κάμπο με ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και θερμοκήπια. Χαρακτηρίζεται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του νομού με εξέχουσα θέση στον πολιτιστικό βίο του τόπου. Υπάρχουν πολλές κοντινές διαδρομές που τη συνδέουν τόσο με τα ορεινά της Πελοποννήσου όσο και με τα πανέμορφα παράλια του Ιονίου. Από την πόλη ο επισκέπτης έχει θέα την κορυφή του Ερύμανθου, το Πορτοβούνι της Αχαΐας, τον όγκο της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Κοντά βρίσκεται το φράγμα του Πηνειού, με την ομώνυμη λίμνη, που προσφέρεται για κανό και καγιάκ και το μοναδικό δρυοδάσος της Κάπελλης, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα. Στην Αμαλιάδα μπορεί κανείς να απολαύσει τις πανέμορφες και μεγάλες σε έκταση παραλίες της Κουρούτας, της Μαραθιάς και την παραλία Παλούκι.

Ονομαστό αρχοντοχώρι είναι η Ανδρίτσαινα, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία και την υπέροχη θέα στα γειτονικά χωριά της Γορτυνίας. Στην ιστορική πέτρινη πολιτεία κάτω από τα πλατάνια, μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα και να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή. Η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, φιλοξενεί παλιά βιβλία, χειρόγραφα και αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη. Η Ανδρίτσαινα προσφέρεται για κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, διαδρομές 4x4 κ.ά.. Ο επονομαζόμενος «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός που χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα είναι το πρώτο από τα ελληνικά μνημεία στο δίκτυο της UNESCO.

Το φαράγγι της Νέδας είναι επίσης μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους με ποικίλα βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα. Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με το θέαμα ενός από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων. Από την Ανδρίτσαινα μπορεί να φτάσει κανείς στην Καρύταινα και στα υπόλοιπα χωριά της Αρκαδίας, ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή στις πλαγιές του Λυκαίου όρους. Η περιοχή του Καϊάφα είναι τουριστικός οικισμός στην νησίδα της Αγίας Αικατερίνης με ένα μοναδικά τοπίο, ενώ η ευρύτερη περιοχή θεωρείται σημαντικός υδροβιότοπος. Το δάσος Καϊάφα, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000. Οι Ιαματικές Πηγές, είναι ονομαστά λουτρά που περιλαμβάνουν δύο πηγές και αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ και ενδείκνυται για πολλές παθήσεις.

Η Ζαχάρω είναι μία όμορφη πόλη χτισμένη σε μία εύφορη περιοχή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Συνδυάζει αμέτρητες επιλογές για δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ όπως το surfing. Η Λαμπεία ή Δίβρης, με τα αρχοντικά, τις πέτρινες βρύσες, το ελατοδάσος και το Διβριώτικο ποτάμι είναι ορεινό γραφικό χωριό κοντά στο νομό Αρκαδίας. Γύρω του υπάρχουν πολλές πηγές, ονομαστές για το κάθαρο νερό τους ενώ στην περιοχή υπήρχε κατά την αρχαιότητα η αρχαία κώμη Λαμπεία. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης. Οι πηγές και ο ποταμός Ερύμανθος, ορμητικός, πανέμορφος και «ιχθυόης», είναι φυσικό σύνορο μεταξύ της Ηλείας και της Αρκαδίας στα νερά του οποίου ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ.

Οι παραλίες του νομού εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χλμ. προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές ακόμη και ανεξερεύνητες. Η Κουρούτα είναι γνωστή ως η “Μύκονος” της Πελοποννήσου με χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς που  έχει τιμηθεί με τη γαλάζια σημαία ενώ αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta - Caretta. Ο οικισμός του Αρκουδίου είναι αμφιθεατρικός και καταλήγει στην παραλία στο εσωτερικό ενός κολπίσκου που κλείνει σε ένα βραχώδες ύψωμα που θυμίζει νησάκι, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Η παραλία Γλύφα λιγότερο «κοσμική» από παραλίες της περιοχής είναι εξίσου όμορφη με τη χρυσαφένια αμμουδιά, τα καθαρά νερά και το όμορφο δάσος. Κουνουπέλι & Κουνουπελάκι Μανωλάδας είναι δυο υπέροχες παραλίες σε κοντινή απόσταση. Το Κουνουπελάκι ξεχωρίζει με το δάσος και την αμμουδιά που καταλήγουν σε ένα μικρό νησάκι.

Πίσω από την μαρίνα του Κατακόλου εκτείνεται η αμμώδης παραλία που φτάνει ως την Κυπαρισσία και διαφέρει για το βάθος των νερών της. Περιλαμβάνει ακόμα και τους  παραθεριστικούς οικισμούς όπως η Αλκυώνα , η Κυανή Ακτή , Αστέρια , Καβούρι. Η παραλία Καϊάφας - Ζαχάρω βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου και απέχει 2,5 χλμ. περίπου από τον οικισμό της Ζαχάρως μεγάλη και καθαρή παραλία, όμως χωρίς οργάνωση με καντίνες και ξαπλώστρες. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό και των γυμνιστών της περιοχής που επιλέγουν το δικό τους κομμάτι από την τόση μεγάλη παραλία. Η Ζαχάρω κερδίζει κάθε χρόνο την Γαλάζια σημαία ως μια από τις καθαρότερες και πιο όμορφες παραλίες και αποτελεί πόλο έλξης ενώ χαρακτηριστικά της είναι η άμμος, η απεραντοσύνη της και η οργάνωσή της.

Βασικά προϊόντα της Ηλείας είναι οι ελιές, τα αμπέλια, τα δημητριακά, και τα λαχανικά. Κορωνίδα της υπήρξε η σταφίδα την περίοδο ακμής των εξαγωγών που οδήγησε στην ανάπτυξη του τόπου. Ο νομός φημίζεται για την άριστη ποιότητά του ελαιολάδου λόγω του λίματος που ευνοεί για παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μεγάλη είναι και η παραγωγή σε εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια αλλά και λεμόνια άριστης ποιότητας. Από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του νομού είναι και το καρπούζι της Ηλείας με μεγάλη εξαγωγιμότητα στην Ιταλία και όλη την Ευρώπη λόγω της άριστης ποιότητάς του. Η φράουλα επίσης που παράγεται στην περιοχή Βουπρασία είναι άριστης ποιότητας με πιστοποίηση για τις διεθνείς αγορές. Εξέχουσα θέση στην καλλιέργεια έχουν επίσης οι πατάτες φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες. Ο παραγόμενος τοματοπολτός τέλος είναι από τους καλύτερους ποιοτικά στον κόσμο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by