Αχαΐα

ΑΧΑΙΑ - ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΗ ΓΗ

Η Αχαΐα είναι νομός που αποτελεί τη δυτική πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της χώρας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Πάτρα, η οποία χαρακτηρίζεται ως βασική ακτοπλοϊκή πύλη της χώρας προς την δυτική Ευρώπη. Συνδυάζει φυσική ομορφιά και πολιτιστική ανάπτυξη ενώ αναδεικνύει την ιστορική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτισμό. Περίπου 125 χλμ. της περιμέτρου του νομού βρέχονται από θάλασσα και υπάρχουν παραλίες που προσφέρονται τόσο για κολύμπι όσο και για δραστηριότητες. Η Πάτρα αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση. Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα. Σύμβολο και σήμα κατατεθέν είναι ο Φάρος της, ο πρώτος και «αυθεντικός» εξολοκλήρου από πέτρα ο οποίος γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε παρόμοιος στην αρχή της οδού Τριών Ναυάρχων.

Το κάστρο της Πάτρας στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους χτίστηκε για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της. Τα Λουτρά-Χαμάμ είχαν ιδιαίτερη σημασία και συγκαταλέγονται στα παλιότερα σωζόμενα, σε χρήση, θερμόλουτρα στην Ευρώπη. Το Ρωμαϊκό Ωδείο που θεωρείται παλιότερο και από το Ηρώδειο της Αθήνας ήταν συνέχεια της αγοράς και εντός αυτού φιλοξενούνταν το επιβλητικό άγαλμα του Απόλλωνα ενώ η χωρητικότητά του ανέρχεται στους 2.300 θεατές. Το κάστρο Ρίου ή του Μοριά βρίσκεται στον Δήμο Ρίου, δεξιά και αριστερά του είναι οι προβλήτες των φέρυ μποτ και δίπλα του περνά η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου. Το Σπίτι του Κωστή Παλαμά είναι ένα διατηρητέο κτίριο που κοσμεί το κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε ο ίδιος και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει 120.000 βιβλία, περιοδικά, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο, πολύτιμα έγγραφα και βιβλία μεγάλων προσωπικοτήτων. Πολιούχος της Πάτρας είναι ο Άγιος Ανδρέας στον οποίο είναι αφιερωμένη μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων.

Ο Πύργος είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Αξιοθαύμαστα είναι το περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια και τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης της γνωστής Μαυροδάφνης. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο σε πανελλήνιο επίπεδο που θεωρείται κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την Αχαΐα με το χαρακτηριστικό μεταλλικό θόλο. Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μετρά 160 χρόνια ιστορίας. Η επίσημη έναρξη είναι στις 17 Ιανουαρίου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα με αποκορύφωμά τη φαντασμαγορική καρναβαλική παρέλαση, τη δεύτερη Κυριακή των Αποκριών όπου οι δρόμοι πλημμυρίζουν με άρματα και καρναβαλιστές. Ο υδροβιότοπος της Αλυκής είναι μια λιμνοθάλασσα χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura, και φιλοξενεί περισσότερα από 120 είδη πουλιών που πολλά είναι σπάνια.

Το Αίγιο ξεχωρίζει με τον χαρακτηριστικό παραλιακό δρόμο, τις εντυπωσιακές, πέτρινες παλιές σταφιδαποθήκες στην ανατολική είσοδο του χτισμένη σε τρία επίπεδα. Η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων με τον πύργο στο κέντρο της περιτριγυρισμένο από φοίνικες είναι το σήμα κατατεθέν. Ο ναός του Αγίου Ανδρέα, με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το πάρκο με τη λίμνη και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά σημεία της περιοχής. Νεοκλασικά και αρχοντικά δεσπόζουν σε κάθε δρόμο της πόλης που στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Το αρχαιολογικό μουσείο, δημιουργία του Ερνστ Τσίλερ, παρουσιάζει ευρήματα από τα νεολιθικά ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Σημαντικό είναι και το λαογραφικό μουσείο, στις αίθουσές του οποίου υπάρχουν ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα από την Τουρκοκρατία όπως όπλα, στολές, κεντήματα, πίνακες και εργαλεία. Ξεχωρίζουν οι σκάλες του Φιλοποίμενος οι οποίες αποτελούνται από 172 πέτρινα σκαλοπάτια, γνωστά και ως «σκαλάκια», τα οποία ενώνουν την κάτω με την επάνω πόλη. Η Παναγία η Τρυπητή χτισμένη σε μια τρύπα πάνω από το λιμάνι είναι η πολιούχος της πόλης. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή, γι’ αυτό και προσελκύει πλήθος κόσμου. Η γνωστή και ως Τεμπελόραχη είναι ένας κλιμακωτός δρόμος που οδηγεί στις σκάλες του Φιλοποίμενος και στον Πλάτανο του Παυσανία 600 έτών.

Τα Καλάβρυτα είναι μια κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Ο Οδοντωτός είναι το ιστορικό τραίνο που φημίζεται για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας». Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Διασχίζει το φαντασμαγορικό φαράγγι του Βουραϊκού γνωστό και ως «φαράγγι του Οδοντωτού», και καταλήγει στο Διακοφτό. Η διαδρομή για πεζοπορία που ακολουθεί τις ράγες του τραίνου και τον ποταμό είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσει κανείς ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, χρειάζεται έξι ώρες. Το Σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς φυσικές λίμνες σε τρεις ορόφους αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το δάσος με τα αιωνόβια πλατάνια και τις πηγές στο Πλανητέρο το κάνουν να μοιάζει μαγικό όπως και τα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι, Ντουρντουβάνα, Λουσούς και Καλάβρυτα. Η περιοχή βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».

Τα Ύδατα Στυγός βρίσκονται στην Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100μ. όπου ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σχηματίζεται από την πτώση νερών από 200 περίπου μ. και χύνονται στον ποταμό Κράθι. Σημείο μεγάλης ομορφιάς είναι η λίμνη Τσιβλού μέσα στο δάσος, μερικά χιλιόμετρα πριν από την Περιστέρα. Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας αποτελεί λίκνο εθνικής παλιγγενεσίας και είναι μια από τις αρχαιότερες Μονές. Εκεί βρίσκεται η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους, το λάβαρο της Επανάστασης. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από την πόλη σε υψόμετρο 1700 μ. διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των κατηγοριών. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού καθώς και δύο σχολές σκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ.

Η Ζαχλωρού είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 640 μέτρων, μέσα στο ξεχωριστό Φαράγγι του Βουραϊκού και προσφέρεται και σαν βάση για εξορμήσεις. Στο ένδοξο παρελθόν, είχε χίλιες οικογένειες, ενώ οι κάτοικοι πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821. Οι δύο πύργοι, του Φωτήλα και του Χαραλάμπη που διατηρούνται στο χωριό το επιβεβαιώνουν. Από το σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινάει μονοπάτι, που συνδέει τη Ζαχλωρού με το Μέγα Σπήλαιο. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, είναι ο σταθμός του χωριού και μία από τις στάσεις του Οδοντωτού μ’ ένα σκηνικό κινηματογραφικό. Το τοπίο αυτό δεν άφησε ασυγκίνητους σκηνοθέτες παλιότερων εποχών καθώς έχουν γυριστεί εκεί σκηνές από τις ταινίες «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η « Γκόλφω» αλλά  και η «Αστέρω».

Το χωριό Καταρράκτης το διασχίζει ο ποταμός Πείρος και σε κάποιο σημείο μέσα στο χωριό σχηματίζει ένα μεγάλο καταρράκτη ύψους 110 μέτρων με σπήλαια και πυκνή βλάστηση στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Η Άνω & Κάτω Βλασία είναι δυο μικρά ορεινά χωρία αμφιθεατρικά χτισμένα στις πλαγιές του ελατόδασους του όρους Ερύμανθος. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής δημιουργούν μοναδικές συνθήκες για ορειβασία και πεζοπορία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται πάνω στο Εθνικό Μονοπάτι 31 που συνδέει την Πάτρα με την αρχαία Ολυμπία. Η Τσαπουρνιά και το Μίχα είναι δυο χωριά σε υψόμετρο περίπου 1.000μ. ιδανικό ορμητήριο για ανάβαση στον Ερύμανθο και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών και ορειβατικών συλλόγων. Είναι χτισμένα μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura και προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον Ωλενό και στη Μεγάλη και Μικρή Μουγγίλα.

Το Διακοπτό είναι μία όμορφη κωμόπολη όπου μπορεί να συνδυάσει κανείς το βουνό με τις όμορφες παραλίες. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το λιμάνι στο οποίο υπάρχουν πολλές ψαρόβαρκες όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του 'Αγίου Νικόλα δίπλα στη θάλασσα. Από το Διακοφτό ξεκινάει ο γνωστός οδοντωτός σιδηρόδρομος που φτάνει στα Καλάβρυτα και στο σταθμό βρίσκεται η παλιά ατμομηχανή του οδοντωτού. Έχει τρεις παραλίες με γνωστότερη της Εγκάλης, η οποία είναι η πιο δημοφιλής και οργανωμένη χάρη στα πολλά beach bars που διαθέτει. Οι άλλες είναι δύο ήρεμες μη οργανωμένες ακρογιαλιές με λεπτό βότσαλο και γαλάζια νερά, οι οποίες συνιστούν την κατάλληλη επιλογή για όσους επιθυμούν στιγμές χαλάρωσης μακριά από τον πολύ κόσμο.

Ο νομός Αχαΐας, διαθέτει μεγάλες ακτογραμμές με όμορφες παραλίες και έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, η Καλόγρια είναι μια, αμμώδης παραλία, με καθαρά, ζεστά νερά. Το πευκοδάσος της Στροφιλιάς φτάνει μέχρι την άμμο ενώ προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ. Το Γιανισκάρι είναι μια αμμώδη παραλία με νερά που βαθαίνουν σταδιακά που έχει διατηρήσει την φυσική ομορφιά της, λόγω της κρύα και βαθιά νερά λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρίο, με το γραφικό λιμανάκι και τις ψαροταβέρνες του που προσφέρουν τοπικές γεύσεις. Η παραλία Άκολη (Άβυθος) πήρε το όνομά της από τα πολύ βαθιά νερά του κόλπου. Η μεγάλης έκτασης παραλία αποτελείται από βότσαλο και έναν πεζόδρομο με μαγαζάκια. Η Άκολη είναι ιδανική για όσους αγαπούν το kite surf. Πόλος έλξης αποτελεί η παραλία της Ροδινής στην οποία τα αρμυρίκια γύρω από την παραλία προσφέρουν φυσική σκιά, ενώ ιδανική είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος. Η παραλία Δρέπανο, με τον υπέροχο φάρο της που την στολίζει από το 1880 είναι ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Οι παραλίες της Παναγοπούλας είναι μικρές καθαρές ακρογιαλιές με βότσαλο, περιτριγυρισμένες από πεύκα μέχρι τη θάλασσα.

Αγνά και πλούσια γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται στο νομό όπως γιαούρτι, φορμαέλα, ανθότυρο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι με κορωνίδα όλων αυτών την φέτα Καλαβρύτων. Ντόπια κρέατα ψήνονται ή μαγειρεύονται με ντόπιες συνταγές όπως κόκορας μακαρονάδα, αρνάκι ή κατσικάκι στη γάστρα, κουνέλι στιφάδο, μοσχάρι γιουβέτσι, γίδα, βραστό, σούπες, γιούλπασι, λουκάνικα τηγανητά. Νοστιμότατα είναι επίσης τα ψάρια της λιμνοθάλασσας Πάπα και Προκόπου. Παραδοσιακά ζυμαρικά, τραχανάς και τουτουμάκια (χυλοπίτες) κ.ά., μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Στα γλυκά ξεχωρίζουν γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς και άλλα συροπιαστά καθώς και λουκουμάδες. Σήμα κατατεθέν είναι τα Πατρινά λουκούμια αναπόσπαστο κομμάτι της αχαϊκής παράδοσης. Διάσημο και ιδιαίτερο προϊόν είναι η τεντούρα, ένα παραδοσιακό ηδύποτο που χρονολογείται από τον 15ο αι. και βασίζεται σε μια παλιά ιταλική συνταγή, Έχει χρώμα καφετί, το οποίο οφείλεται στο εκχυλίσμα διάφορων μπαχαρικών (κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου) και άλλων αρωματικών υλών. Στα ορεινά υπάρχει μέλι, καρύδια, κεράσια, τσάι του βουνού, χαμομήλι και ρίγανη. Η «μαύρη σταφίδα» Αχαΐας και η «βοστίτσα» Αιγιαλείας αποτελούν τις πιο γνωστές ποικιλίες ένα φυσικό προϊόν, γνωστό για την αποτελεσματικότητά του από αρχαιοτάτων χρόνων.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by