Αρκαδία

ΑΡΚΑΔΙΑ - ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση, συνορεύει με όλους τους άλλους και στα ανατολικά βρέχεται από θάλασσα. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, έχει να επιδείξει σημαντικότατη ιστορία, αρχαία και πρόσφατη. Με σπάνιες ομορφιές τόσο στα ορεινά όσο και στα παράλια, προσφέρεται τόσο για θερινές όσο και για χειμερινές διακοπές. Υπήρξε επίσης μια περιοχή σύμβολο της βουκολικής ζωής, που ενέπνευσε συγγραφείς, ποιητές αλλά και καλλιτέχνες. Πρωτεύουσα είναι η Τρίπολη χτισμένη σε υψόμετρο 650 μ., περιτριγυρισμένη από τα Αρκαδικά βουνά, που έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πλέον πόλη όπου από τα περισσότερα σημεία της έχει θέα προς τα βουνά που την περικυκλώνουν. Η Τρίπολη είναι χτισμένη στο κέντρο ενός οροπεδίου σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 700 μέτρα και λειτουργεί ως βάση για περιήγηση στους κοντινούς ορεινούς οικισμούς. Αποτελεί αγροτικό, εμπορικό, επικοινωνιακό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου χάρη στη θέση της και στο πέρασμα της εθνικής οδού.

Οι όμορφες πλατείες της με κορυφαία την πλατεία Άρεως, τα νεοκλασικά μέγαρα, τα πράσινα άλση, τα γραφικά μαγειρεία, τον πεζόδρομο Δεληγιάννη με τα μπαράκια και τη μόνιμη κίνηση είναι μερικές από τις πιο τουριστικές όψεις της Τρίπολης. Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο νεοκλασικό του Ερνέστου Τσίλερ και περιλαμβάνει θησαυρούς της αρκαδικής αρχαιότητας. Στις αίθουσές του υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, αρχαϊκά και ρωμαϊκά γλυπτά, ανάγλυφα, ιερά αντικείμενα, νεολιθικά και πρωτοελλαδικά σκεύη καθημερινότητας καθώς και πλήθος ειδωλίων. Στο αρχαιολογικό μουσείο Αλέας Τεγέας τα εκθέματά προέρχονται από το ναό της Αλέας Αθηνάς Τεγέας και από το αρχαίο θέατρο της Τεγέας ενώ φιλοξενεί μεγάλο αριθμό έργων του Παριανού γλύπτη Σκόπα. Το πολεμικό μουσείο στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου, στο οικήμα Μαλλιαρόπουλου είναι αφιερωμένο στους αγώνες των Ελλήνων. Φιλοξενεί όπλα, αντικείμενα και ντοκουμέντα από την επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, την Απελευθέρωση κ.ά.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας είναι από τις αρχαιότερες αρκαδικές πόλεις που περιλαμβάνει την Αγορά, τους ναούς της Ήρας και του Σωτήρος Διός, το επιβλητικό Βουλευτήριο και το αρχαίο θέατρο όπου δίνονται παραστάσεις. Η αγία Φωτεινή Μαντινείας με το ψηφιδωτό στιλ τον κάνει πραγματικά μοναδικό κοντά στον αρχαιολογικό χώρο διάσημο και εκτός των συνόρων. Το μουσείο Χαλκού είναι ένα έργο του Τάσου Μπιρμπίλη, που συνέλεξε εκατοντάδες χάλκινα αντικείμενα από όλη την Αρκαδία και τα εκθέτει στο πατρικό του σπίτι. Η πλατεία του αγίου Βασιλείου αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη η οποία χτίστηκε στην θέση όπου βρισκόταν το τζαμί του Μπεκίρ Πασά. Η εκκλησία είναι κάτι το εξαιρετικό αρχιτεκτονικά και αποτελεί ένα επιβλητικό οικοδόμημα στο κέντρο της πόλης. Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση πλατείες στην Ελλάδα είναι η πλατεία Άρεως στην θέση όπου υπήρχε το Σεράι το δεύτερο κέντρο της πόλης. Το επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη καβάλα στο άλογο του θυμίζει σε όλους το έργο του Γέρου του Μοριά.

Η Βυτίνα είναι ένας πασίγνωστος προορισμός μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα της οποίας την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που θεωρηθείτε θεραπευτικό. Αρχοντική με τα πετρόσπιτα, τα γραφικά στενά, την πλατεία, τα δρομάκια της και τις εξοχές της ανταμείβει τους επισκέπτες της. Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή. Αξιόλογο κτίσμα είναι το "Ελληνικό Σχολείο", που συνδέεται με την ιστορική σχολή της Βυτίνας. Υπέροχο είναι επίσης το ρομαντικό δενδροσκέπαστο δρομάκι ο "Δρόμος της Αγάπης" ενώ νοτιοανατολικά βρίσκεται το λατομείο που δίνει το φημισμένο μαύρο μάρμαρο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου στην περιοχή Οστρακίνα έχει βραβευθεί διεθνώς για την φυσική του ομορφιά και αποτελεί το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα. Η διαδρομή περιλαμβάνει ένα κομμάτι επαρχιακού δρόμου εκπληκτικής ομορφιάς μέσα από κατάφυτα έλατα. Υπάρχουν τέσσερις πίστες όπου οι εκπαιδευτές φροντίζουν για τον εξοπλισμό, καθώς μπορεί κανείς να νοικιάσει ό,τι χρειάζεται για να κάνει σκι. Σε μικρή απόσταση από την Βυτίνα, στον γραφικό οικισμό της Ελάτης, τα άλογα προσφέρονται για βόλτες γύρω από το κτήμα αλλά και διαδρομές μέσα στο δάσος του Μαινάλου. Στην γύρω περιοχή υπάρχει η δυνατότητα ορεινών δραστηριοτήτων όπως trekking στα μονοπάτια του Μαινάλου, πεζοπορία στις όχθες του Μυλάοντα  και  ορειβασία.

Κάτω από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, βρίσκεται το σπήλαιο «Καταβόθρες του Κάψια» ένα από τα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της χώρας μας αλλά και παγκοσμίου σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο διάκοσμος του αποτελεί ένα σπάνιο θέαμα χρωμάτων, σχεδίων και φυσικών συμπλεγμάτων. Οι καταβόθρες είναι ένα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο το οποίο σχηματίζεται κυρίως σε ασβεστολιθικά εδάφη με τη διάβρωση από το νερό. Από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, με μοναδική αρχιτεκτονική, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο σε απόσταση αναπνοής είναι η Δημητσάνα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, και τα λιθόστρωτα σοκάκια του οδηγούν σε όμορφες γωνιές και «ανοίγματα», με θέα μέχρι τη Μεγαλόπολη. Τα άφθονα νερά της περιοχής τής χάρισαν τη δύναμη της υδροκίνησης, και μπορεί κανείς να θαυμάσει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες, οι οποίοι θα απολαύσουν τις ευκαιρίες εξερεύνησης που προσφέρει το φαράγγι του Λούσιου.

Η Καρύταινα είναι από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς χτισμένη γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη. Είναι ένας διατηρητέος οικισμός με πέτρινα σπίτια μερικά του 19ου αιώνα, πλακόστρωτα σοκάκια και πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες. Το Φράγκικο κάστρο υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός καθώς η ομορφιά του και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν αυτή τη μικρή γραφική καστροπολιτεία ιδανικό προορισμό. Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Πάρνωνα και ένας από τους ομορφότερους διατηρητέους  οικισμούς της Πελοποννήσου. Η θέα από το κάστρο είναι εξαιρετική καθώς γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Θεωρείται και είναι ιδανικό μέρος για ηρεμία και περιπατητικό τουρισμό ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί.   

Τα Λαγκάδια είναι κτισμένα στις κατάφυτες πλαγιές του ορεινού όγκου του Μαινάλου, πάνω από μια απότομη και βαθιά ρεματιά. Από τη ρεματιά ξεκινά το φαράγγι, όπου κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, του Τουθόα κατά τον Παυσανία που καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων, και οι εκκλησίες των Αγίων Ταξιαρχών, στην πλατεία των Ηρώων και των Αγίων Αποστόλων με τα ιδιότυπα καμπαναριά τους. Ο Πάρνωνας, το ιερό βουνό του θεού Κρόνου είναι ένας βοτανικός παράδεισος που καλύπτει τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Πλούσια και σπάνια πανίδα και χλωρίδα βρίσκει κανείς εδώ από ολόκληρη την Ευρώπη και τα φαράγγια του Πάρνωνα, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Η Γορτυνία είναι ο πιο μαγευτικός τόπος όπου το ορεινό έδαφος και η φύση δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την αναζήτηση και την εξερεύνηση. Χτισμένα σε καταπράσινο περιβάλλον, τα Λουτρά Ηραίας θεωρούνται από τα σημαντικότερα στην ελληνική επικράτεια. Διαθέτουν 20 πολυτελείς καμπίνες εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα για: αρθρίτιδες, αυχενικό, γυναικολογικά, κυκλοφορικό, νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς και για τη θεραπεία ήπατος και χολής.

Το Ξηροπήγαδο είναι το πρώτο χωριό της παραλιακής Κυνουρίας που προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του με θέα το όμορφο Ναύπλιο. Το Παράλιο Άστρος είναι ένας αμφιθεατρικός παραθαλάσσιος οικισμός με γραφικά σοκάκια χτισμένο στις πλαγιές του αστεροειδούς υψώματος που οι ντόπιοι αποκαλούν «Νησί». Όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, είναι η Παραλία Τυρού, που απλώνεται γύρω από γραφικό όρμο. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Σαπουνακαίικα, χτισμένα αμφιθεατρικά σε πλαγιά. Στη θέση "Φούρνος" βρίσκεται η σπηλιά του Μεγαλόσωμου Τσάκωνα και στη θέση "Παλιόχωρα" το σπηλαιοβάραθρο "Δέσσε". Η παραλία του Λεωνιδίου είναι η πιο μεγάλη της περιοχής, η οποία καλύπτει κάθε ανάγκη. Στην ίδια θέση ήταν και το αρχαίο λιμάνι του Λεωνιδίου ενώ από την αριστερή πλευρά της Πλάκας ξεκινά παραλία που εκτείνεται σε μήκος 4 χιλ. μέχρι τον οικισμό Λάκκο. Η Πλάκα συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές το καλοκαίρι και έχει αρκετές ταβέρνες με καλό ψάρι, όπως και κέντρα αναψυχής. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκονται τα ερείπια των Βρασιών, της σημαντικότερης αρχαίας πόλης της Κυνουρίας.

Η παραδοσιακή κουζίνα στην Αρκαδία σχετίζεται άμεσα με την ορεινή ελληνική ύπαιθρο με κοινά σημεία με τις διατροφικές συνήθειες της Πελοποννήσου. Η γαστρονομία είναι ιδιαίτερη, απλή, λιτή, γευστική και σχετίζεται άμεσα με τις κρύες κλιματολογικές συνθήκες και με κάποιες παλιές τοπικές συνήθειες. Κάθε χωριό έχει την δική του παράδοση. Ο καγιανάς, η ψητή γουρνοπούλα το κοκορέτσι, το αρνί, το κατσίκι, πρωταγωνιστούν στις παραδοσιακές Αρκαδικές συνταγές, καθώς και ο κόκορας μακαρονάδα. Το ψωμί φρέσκο φτιαγμένο σε παραδοσιακούς φούρνους από σιτάλευρο. Τα γαλακτοκομικά της Αρκαδίας είναι περιζήτητα σε όλες τις αγορές όπως και η γραβιέρα Τριπόλεως με την πικάντικη γεύση και το πλούσιο σώμα. Φέτα, μυζήθρα, και ζυμαρικά φτιαγμένα από εντόπιας παραγωγής γάλα, με αυθεντικές χιλιόχρονες συνταγές, είναι οι γευστικοί πρεσβευτές της Αρκαδίας. Υφαντά και ξυλόγλυπτα, παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη, χαλκερά και κεντήματα είναι λίγα μόνο από τα δείγματα της αρκαδικής τέχνης που μπορεί να βρει κάποιος στην Αρκαδία.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by