Ιθάκη

ΙΘΑΚΗ - ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ

Η Ιθάκη το νησί του πολυμήχανου Οδυσσέα, του ήρωα του Ομήρου είναι νησί του Ιονίου, νότια της Λευκάδας και βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς,. Η προτομή του Οδυσσεά είναι ένα αρχαιολογικό αξιοθέατο στο νησί της Ιθάκης που μπορεί κάποιος να το δει στο χωριό Σταυρός στην κεντρική πλατεία. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η γραφική παραδοσιακή κωμόπολη της Ιθάκης το Βαθύ. Στην είσοδο του λιμανιού σχηματίζεται ένας κόλπος γύρω από το νησί του Σωτήρα στο οποίο υπάρχει ο ναός της Μεταμόρφωσης. Πάνω στο λόφο από το Βαθύ είναι το κάστρο, που κτίστηκε το 1807 με την μαγευτική θέα. Στο Κιόνι, δεξιά του λιμανιού, υπάρχει ένα μικρό τμήμα από το σπίτι που ζούσε, μέχρι την επανάσταση του 1821 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, το παλάτι του Οδυσσέα. Στα Πηλικάτα, την πόλη του Οδυσσέα, βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού, στο οποίο υπάρχουν ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου. Το σπήλαιο των νυμφών που λέγεται και ‘Μαρμαροσπηλιά’, έχει δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς. Η Ιερά Μονή των Καθαρών, που είναι σημείο αναφοράς είναι κτισμένη στη κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, από το 1696. Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, που χτίστηκε το 1800 έχει ένα θαυμάσιο ξύλινο τέμπλο, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.

Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι στολισμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Στον Κόλπο της Πόλης, βρίσκεται μια ολόκληρη αρχαία πολιτεία, με την Σπηλιά του Λοίζου που είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός, της μυκηναϊκής Ιθάκης. Οι Πυραμίδες της Εξωγής είναι μια τριγωνική πυραμίδα ύψους περίπου 3 μέτρων και άλλη μια δίπλα, χτισμένες με κυλινδρικές «στρώσεις» και βρίσκονται στην άκρη του βορειότερου χωριού της Ιθάκης. Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται μενίρ ύψους 9 μέτρων. Στο κέντρο του λιμανιού υπάρχει μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα ένα μνημείο, αφιερωμένο στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.

Οι περισσότερες παραλίες στην Ιθάκη είναι μικρές σε μήκος και με καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά. Η περίφημη Πλατιά Άμμος, διαθέτει ολόλευκη ψιλή άμμο και βρίσκεται στις Αφάλες, τον βαθύ κόλπο στα βόρεια της Ιθάκης. Το Φιλιατρό είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, όπως επίσης ο Σταυρός τα Κουρβούλια, ο Άσπρος Γιαλός, ο Άη Γιάννης, και η Λεύκη. Δίπλα στο Φιλιατρό, την πιο διάσημη παραλία της Ιθάκης, βρίσκεται ο κόλπος του Σαρακήνικο που διαθέτει δύο βοτσαλωτές παραλίες. Αν επιθυμεί κανείς ηρεμία και απομόνωση, τότε οι παραλίες της Ιθάκης θα  αποζημιώσουν κάθε επισκέπτη καθώς υπάρχουν αμέτρητες απομονωμένες ακτές. Κάποιες από αυτές είναι τα Καμίνια, τα Μυρτερά, οι παραλίες στον κόλπο των Αφαλών, οι Αλυκές, το Πέρα Πηγάδι, και πολλές άλλες που προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης.

Η τοπική κουζίνα της Ιθάκης χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του ντόπιου λαδιού, τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Πολλά χαρακτηριστικά φαγητά ψήνονται στην τσερέπα, ένα ειδικό σκεύος από πηλό με τρίχες από γίδα στο οποίο ψήνεται το ψωμί αλλά και διάφορα κρέατα. Μεγάλη είναι η ποικιλία γλυκών κουταλιού όπως γλυκό κυδώνι, γλυκό κούμαρο, γλυκό αχλάδι, μαρμελάδες, ραβανί, μέλι αλιφασκιάς και άλλα πολλά. Η θιακιά μακαρονάδα το καθιερωμένο φαγητό του γάμου είναι χοντρά μακαρόνια με τρύπα και γίνονται με κρέας, λευκό κρασί και σάλτσα κρεμμυδιών. Παραδοσιακό γλύκισμα της Ιθάκης είναι το Ραβανί που παρασκεύαζεται με ρύζι, μέλι, ζάχαρη και λάδι.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by