Σέρρες

ΣΕΡΡΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Οι Σέρρες βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης είναι μια πόλη που συνδυάζει τις ανέσεις ενός αστικού κέντρου, με τη φύση. Είναι ένα αστικό κέντρο με όμορφα κτήρια, δρόμους, πλατείες, ζωντάνια και αξιόλογη ιστορία. Βρίσκονται ανάμεσα στα βουνά 'Βροντού' και 'Μενοίκιο', με εξαιρετικά φυσικά τοπία. Από το ερειπωμένο κάστρο που δεσπόζει πάνω στον πευκόφυτο λόφο του Κουλά, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη θέα. O Πύργος του Oρέστη στην κορυφή της πόλης μαρτυρά την πολύχρονη παρουσία της στο πέρασμα των χρόνων. Το Μπεζεστένι είναι από τα παλαιότερα τουρκικά κτίσματα στο κέντρο της πόλης που χτίστηκε το 1385 και σημαίνει αγορά υφασμάτων. Η Εθνικής Αντιστάσεως από την πλατεία Ελευθερίας ως την αρχή της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων ξεχωρίζει με τα πολλά μαγαζιά της. Πραγματικός πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής του νομού είναι η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων που οδηγεί στην Ακρόπολη.

H Aμφίπολη είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και ένας αρχαιολογικός χώρος με τον "Λεων της Aμφίπολης" σύμβολο περηφάνειας αλλά και φύλακας της αρχαίας πόλης. Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας επίσης συμβάλλει στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου. Το Κειμηλιαρχείο περιλαμβάνει εικόνες, σκεύη, άμφια και ιερά κειμήλια που προέρχονται από ναούς και μονές της ευρύτερης περιοχής. Το Τζιντζιρλή Τζαμί, και το Τζαμί Αχμέτ Πασά, είναι από τα ωραιότερα μουσουλμανικά τεμένη κτισμένα από τον Μεχμέτ Μπέη. Λόγω της ομοιότητάς του με χριστιανικούς ναούς, οι Σερραίοι ονομάζουν το Τζαμί Αχμέτ Πασά «Αγιά Σοφιά». Το τέμενος του Μουστάφα Μπέη χτίστηκε το 1519 και βρίσκεται στην περιοχή Καμενίκια που υπάρχουν και τα Οθωμανικά Λουτρά. Το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων επί της οδού Καραϊσκάκη είναι χώρος διδασκαλίας παραδοσιακών χορών με βιβλιοθήκη και ιματιοθήκη με παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης με μοναδικούς σχηματισμούς, πανύψηλες οροφές και σταλακτίτες που συνθέτουν το μεγαλείο του. Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Εκτός από τις ομορφιές του ποταμού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και την πανίδα ενώ προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, για προχωρημένους και για αρχάριους και παιδιά. Στα βόρεια του νομού στο Σιδηρόκαστρο βρίσκονται οι ιαματικές πηγές που λειτουργούν όλο το χρόνο και δέχονται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών είναι πολλές για παθήσεις των οστών, των αρθρώσεων, τη μυαλγία, σε ουρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις κ.α.. Το Αυτοκινητοδρόμιο της πόλης με τα 1.000 στρέμματα και τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας είναι μια πίστα του 1998. Είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και η μοναδική στη χώρα με προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας για διεξαγωγή αγώνων κατηγορίας μέχρι Formula 3.

Η λίμνη Κερκίνη μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 βρίσκεται 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και 100 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και ένας από τους δέκα υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας. Προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000». Η χαμηλή βλάστηση, τα βαλτώδη νερά και το κατάλληλο κλίμα καθιστούν την περιοχή ιδανικό τόπο παρατήρησης πουλιών καθώς υπάρχουν πάνω από 300 είδη σπάνιων και προστατευμένων πουλιών όπως κορμοράνοι και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και φλαμίνγκος. Νούφαρα και άλογα χαρακτηρίζουν τις όχθες ενώ υπολογίζεται ότι στη λίμνη ζουν περίπου 500 βουβάλια, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ελλάδα. Μια σειρά από δραστηριότητες όπως βαρκάδες, ιππασία, κανό, ποδηλασία, πεζοπορία, birdwatching, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, ορειβασία, ψάρεμα και spa σε θερμά λουτρά προσφέρονται στην περιοχή.

Η Νιγρίτα είναι κωμόπολη των Σερρών που λειτούργησε ως πρωτεύουσα της πρώην Επαρχίας Βισαλτίας. Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, με τα νεοκλασικά σπίτια, τα καπνομάγαζα, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια αναδεικνύουν το πλούσιο παρελθόν της. Η Ροδόπολη βρίσκεται κοντά στη λίμνη Κερκίνη και σε γραφικά χωριά όπως τα Άνω Ποροΐα. Τα Ανω Πορόια είναι ένας προορισμός με μοναδική θέα, θεόρατα πλατάνια και νερά από το βουνό που χαρακτηρίζουν το χωριό. Η γέφυρα που περνάει από τον ποταμό Στρυμόνα οδηγεί στο χωριό Βυρώνεια που στις όχθες του συγκεντρώνονται ομάδες ζώων. Οι χιονισμένες κορυφές του Μπέλες συμπληρώνουν την μοναδική εικόνα και ο σιδηροδρομικός σταθμός, που δεν λειτουργεί πλέον έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Το Νέο Πετρίτσι στους πρόποδες του Μπέλες με τα νερά από τις κορυφές του βουνού δημιουργούν την κοιλάδα της Λόντζας ενώ αιωνόβια πλατάνια και γέφυρες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Το Σιδηρόκαστρο επίσης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγκίστρου. Στην κωμόπολη υπάρχουν μνημεία όπως το βυζαντινό κάστρο, λαξευτοί μακεδονικοί τάφοι, ρωμαϊκός οικισμός και διατηρητέα αρχοντικά. Το οχυρό Ρούπελ μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι το μεγαλύτερο οχυρό γνωστό ως “Γραμμή Μεταξά”. Το δάσος του Λαϊλιά που σημαίνει στα τούρκικα "τόπος αναψυχής", με έκταση 33.000 στρέμματα είναι επίσης ένας μοναδικής φυσικής ομορφιάς προορισμός. Στην κορυφή του Αλή Μπαμπά υπάρχει μια πηγή που αναβλύζει πεντακάθαρο νερό σε υψόμετρο 1.600 μέτρων όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο και το σαλέ. Η χλωρίδα του τόπου και η πλούσια ορνιθοπανίδα, με 10 είδη σπάνιων πουλιών προστατεύονται από την Ε.Ε. Το Άγκιστρο το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών χαρακτηρίζεται από τις θερμές πηγές του οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Το βυζαντινό χαμάμ του 950 μ.χ. είναι ένα πολιτισμικό μνημείο που θεωρείται το παλιότερο της Ελλάδας. Οι πηγές του Αγκίστρου είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης και τα νερά τους ενδείκνυνται για τη θεραπεία δερματικών αλλά και πολλών άλλων παθήσεων.

Οι Σέρρες είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας σε λαογραφικά έθιμα και παραδόσεις όπως το έθιμο της Γυναικοκρατίας, τα Αναστενάρια, ο Κλήδονας και η Γερακίνα. Το κυνήγι, τα λιμνίσια ψάρια, οι πίτες και τα τοπικά κρέατα κυριαρχούν με γεύσεις όπως αγριογούρουνο με κυδώνι, ρεβίθια με μελιτζάνες, βουβάλι, γριβάδι, πέστροφα, ελάφι, κότσι, και περέκι. Γνωστά είναι τα τοπικά γλυκά, όπως ο ακανές και το τουλουμπάκι, ενώ σήμα κατατεθέν είναι η σερραϊκή μπουγάτσα. Ο ακανές είναι το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών που μοιάζει με λουκούμι. Το όνομά του πιθανότατα προέρχεται από το τούρκικο «hakan» που σημαίνει πρίγκιπας, κάτι σαν «ο χαλβάς του πρίγκιπα».

Η τουλούμπα και το τουλουμπάκι αν και δεν είναι καθαρά παραδοσιακό γλυκό των Σερρών, η γεύση και ο τρόπος παρασκευής τους είναι μοναδικός στην Ελλάδα. Η ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, υπολογίζεται στην εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη, πριν το 1453μ.X.,όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση στις πίτες και στα γλυκά του ταψιού. Τα περίφημα «Λουκάνικα Τζουμαγιάς» που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά τους παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο και είναι γνωστά σ’ όλη την Ελλάδα. Η Κερκίνη με τον μεγαλύτερο αριθμό νεροβούβαλων σε όλη την Ελλάδα είναι η περιοχή παράγει μοναδικά βουβαλίσια προϊόντα. Φημίζεται επίσης για την διασκέδαση καθώς ανεξάρτητα από την εποχή, έχει πολύ κόσμο και κυρίως στην Εθνικής Αντιστάσεως.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by