
ΠΙΕΡΙΑ - Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ
Η Πιερία με την φυσική και πολιτιστική ομορφιά της είναι η πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών. Στο νότιο μέρος της βρίσκεται ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και έδρα των Ελλήνων θεών. Στον κάμπο της Πιερίας και τον Όλυμπο είναι χτισμένη η Κατερίνη, η πρωτεύουσα του νομού η οποία προσφέρει προορισμούς τόσο για διακοπές στη θάλασσα όσο και στο βουνό. Βρίσκεται στο κέντρο της Πιερίας και αποτελεί κομβικό σημείο στις κυριότερες τοπικές διαδρομές. Είναι μία πόλη με καλή ρυμοτομία, σύγχρονα κτίρια, όμορφα πάρκα και πλατείες όπως είναι η θαυμάσια κεντρική Πλατεία Ελευθερίας αλλά και ο πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αξίζει να επισκεφτεί κάνεις το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων, όπου εκθέτονται κειμήλια από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, και αποτελεί ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και κάποια νεοκλασικά, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες κρήνες και φυσικά ο επιβλητικός Όλυμπος συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Στο Λιτόχωρο θα πρέπει ο ταξιδιώτης να επισκεφτεί το Φαράγγι του Ενιπέα τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς κατά την μυθολογία. Εντυπωσιακές πλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, πυκνή βλάστηση, γραφικές ξύλινες γέφυρες, τρεχούμενα νερά, λίμνες και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών. Η παραλία Πλάκα και η παραλία Γρίτσα το καλοκαίρι αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για τη μυθολογία του, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες τον επισκέπτονται για να θαυμάσουν από κοντά τη μαγεία της φύσης και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Το βουνό των θεών δεν είναι μόνο ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές και απότομες χαράδρες είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό ύψος, η μυθική του γοητεία και η εύκολη προσβασιμότητα τον καθιστούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, πλακοστρωμένες οδοί, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές είναι μερικά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας έχει 2.917 μ. ύψος και το 1938 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται το αρχαίο Δίον το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή που κατακλύζεται από νερά. Στο Δίον μαζεύονταν οι Μακεδόνες, για να τιμήσουν σε τακτά διαστήματα με θυσίες τους Ολύμπιους θεούς. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου σε απόσταση 5 μόνον χιλιομέτρων από την ακτή. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό αρχαιολογικό μουσείο. Ανάμεσα στους θεούς που λατρεύονταν στο Δίον κυρίαρχη θέση κατείχε ο Ολύμπιος Δίας, από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη. Στο τέμενος του θεού βρέθηκαν λίθινες στήλες με κείμενα, τιμητικά ψηφίσματα κ.ά. Το ιερό της Δήμητρας στα νότια, είναι το παλαιότερο μακεδονικό ιερό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται έθιμα, όπως το κάψιμο του ορφανού, το αντάμωμα και τα Δία που μπορούν κάνουν την επίσκεψή πολύ ενδιαφέρουσα.




























Ο Παλιός Παντελεήμονας με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Πιερίας με τα πέτρινα σοκάκια του. Πλακόστρωτα δρομάκια, ξενώνες και ταβέρνες στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου σε υψόμετρο 500μ. μαγεύουν ενώ οι λάτρεις της φύσης μπορούν να κάνουν ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση. Έχει τέσσερις αιώνες ζωής, χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, και η μακεδονική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την ηπειρώτικη παράδοση. Για το λόγο αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέος ενώ τα σπίτια έχουν ανακαινιστεί, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής.
Το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα αξιοθέατα του νομού Πιερίας το οποίο κατά τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια, εξυπηρετούσε τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Το κάστρο έχει πύργους σε ακανόνιστες αποστάσεις μεταξύ τους και υπάρχει ο ναός της αγίας Παρασκευής, ο μοναδικός ναός που σώζεται από τους πέντε που υπήρχαν στο κάστρο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων, δύο περιβόλους και τον κεντρικό πύργο. Στο κάστρο του Πλαταμώνα το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Ένας παραδοσιακός οικισμός μέσα στα πεύκα, τα πλατάνια, τα καστανόδεντρα με πετρόχτιστα σπίτια που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα είναι οι Παλαιοί Πόροι.
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων σε απόσταση 6χλμ. από τους Νέους Πόρους και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Στον οικισμό έχουν βρεθεί πολλοί αρχαιολογικοί τάφοι και άλλα σημαντικής αξίας ευρήματα που τον καθιστούν ιστορικό ενώ χαρακτηρίζεται για την ρυμοτομία του. Η ακτή των Νέων Πόρων είναι η νοτιότερη της Πιερίας δίπλα στον οικισμό των Παλαιών Πόρων και τον γραφικό υδροβιότοπο, στο βόρειο τμήμα του Δέλτα του Πηνειού. Μεγάλη αμμώδης ακτή με κρυστάλλινα νερά και θέα τον Όλυμπο καλά οργανωμένη είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές και για θαλάσσια σπορ. Ο Υδροβιότοπος στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού είναι ένας τόπος με μεγάλη οικολογική αξία έχει περιληφθεί στον Επιστημονικό Κατάλογο «NATURA 2000» και έχει χαρακτηρισθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά στην Ελλάδα.
Το Ελατοχώρι, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για την άγρια ορεινή ομορφιά, την υπέροχη θέα στον Όλυμπο, τα κατάφυτα δάση, τη γραφικότητα του οικισμού και το χιονοδρομικό κέντρο. Το χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, 8 χλμ. από το Ελατοχώρι σε υψόμετρο 1450 μ. με μία εκπληκτική θέα, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Πετρόκτιστοι ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, σε αρμονία με την φύση που αγκαλιάζει τον οικισμό συνθέτουν ένα μέρος μαγευτικό. Κοντά στο χωριό υπάρχει η πηγή Αγιονέρι, που το νερό της θεωρείται θαυματουργό.
Η Λεπτοκαρυά είναι μια παραλιακή κωμόπολη με παραλίες βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αρχαία πόλη συνδέεται με τη διονυσιακή λατρεία, καθώς απετέλεσε την περιοχή όπου οι πρώτες Διονυσιακές Εορτές είχαν τελεστή. Η περιοχή φημίζεται για την πολιτιστική της δραστηριότητα. Από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις και έθιμα στην κωμόπολη είναι η Γιορτή των Κέδρων στην οποία αναβιώνετε ο διαμελισμός του Ορφέα από τις Μαινάδες . Λίγο πιο βόρεια μπορεί να συναντήσει κανείς την παλιά Λεπτοκαρυά, όπου προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση με θέα τον Όλυμπο, περίπατο, ποδηλασία ακόμα και 4Χ4.
Πόντιοι, Βλάχοι, Μικρασιάτες, Καβακλιώ-τες (απόγονοι των ακριτών του Βυζαντίου), έχουν αφήσει τις επιρροές τους στην γαστρονομία της περιοχής κάνοντας την ενδιαφέρουσα. Η περιοχή φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της, φέτα, γκίζα και κατσικίσιο τυρί, αλλά και για τα υπέροχα κρεατικά της. Στα ορεινά χωριά επικρατούν το κρέας, οι πίτες, τα τυροκομικά και τα χορταρικά ενώ στα παράλια τα μύδια και τα ψάρια αλλά και φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα. Στη γόνιμη γη του νομού οφείλεται η υψηλή ποιότητα αγροτικών προϊόντων, όπως τσάι, άγρια μέντα, καπνός, φράουλες, κάστανα και καρύδια. Επίσης, καλλιεργείται και η τρούφα, μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος, συμβιώνοντας σαν παράσιτο με τις ρίζες ορισμένων δέντρων. Το τσίπουρο θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής. Η ανάμειξη του γλυκού με το αλμυρό νερό στην περιοχή ευνοεί την ανάπτυξη της μυδοκαλλιέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.