Νομός Θεσσαλονίκης

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η ιστορική Θεσσαλονίκη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα, η οποία προωθεί τον σύγχρονο ελληνισμό. Πρόκειται για μια πόλη που προσελκύει το ενδιαφέρον ιστορικών ερευνητών, αρχαιολόγων και εθνολόγων. Χαρακτηρίζεται από πλήθος μεγαλοπρεπών βυζαντινών μνημείων καθώς αποτελούσε κέντρο για τον αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό και Βυζαντινό πολιτισμό ενώ απαριθμεί μνημεία από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου. Πολλά από τα αξιοθέατα έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο επιβλητικός Λευκός Πύργος τοy 1500 μ.χ. που αποτελεί ορόσημο του νομού. Αποτελούσε μέρος άμυνας για την πόλη ενώ λόγω της φήμης του ως φυλακή ήταν γνωστός και ως «Πύργος του Αίματος» ή «Κόκκινος Πύργος» και στο εσωτερικό του βρίσκεται συλλογή από διάφορα βυζαντινά εκθέματα.

Η ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου φιλοξενεί τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης όπως το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, το Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνη και σημαντικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Βασιλικό Θέατρο και η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών που αποτελούν μόνιμες σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αλλά και το μέγαρο μουσικής. Στην παραλία, στις Αποθήκες του λιμανιού, σε μια σειρά από εμβληματικά κτήρια στεγάζονται το μουσείο φωτογραφίας, το μουσείο κινηματογράφου και το κέντρο σύγχρονης τέχνης. Η πλατεία Αριστοτέλους, η οποία φιλοξενεί το άγαλμα του Αριστοτέλη ένα έργο του γλύπτη Γεώργιου Γεωργιάδη, την οποία κληροδότησε ο αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, ξεχωρίζει με την μοναδική της αρχιτεκτονική και τα καταστήματα της που αποτελούν ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της πόλης.

Στην πλατεία βρίσκονται μερικά σημαντικά κτίρια σ’ ένα εκ των οποίων βρίσκεται το Ολύμπιον, στο οποίο διεξάγεται το γνωστό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το δίδυμο κτίριο του ξενοδοχείου Electra Palace ενώ τα 12 κτίρια που την περιβάλουν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Χαρακτηριστικό μνημείο είναι η αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα ανάμεσα στη Ροτόντα και το Ανάκτορο του Γαλερίου που αποτελεί σημείο συνάθροισης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου μ.χ. αιώνα μετά τη σημαντική νίκη του Γαλερίου κατά τον Περσών. Η Ροτόντα είναι ένα σφαιρικό κτίριο με εσωτερικές κόγχες, του οποίου ο προορισμός ήταν λατρευτικός. Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1591 και της προστέθηκε μιναρές ο μοναδικός στη Θεσσαλονίκη ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Το κτήριο λειτουργεί πλέον μόνο σαν μουσείο.

Το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στο άλογο του τον Βουκεφάλα του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα δεσπόζει στην παραλία. Το άγαλμα βρίσκεται σε μια μοναδική διαδρομή με υπέροχα θεματικά πάρκα κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Η Διεθνής Έκθεση είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση, μοναδικό μέσο διεθνοποίησης σε πανελλήνιο επίπεδο και από τις σημαντικότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια. Αποτελεί σημαντικό θεσμό αφού κάθε χρόνο την επισκέπτονται πολιτικοί αρχηγοί και επίσημοι προσκεκλημένοι από άλλα κράτη. Διαθέτει τρία συνεδριακά κέντρα το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι μια εμβληματική κατασκευή 76 μ. που στολίζει τη Διεθνή Έκθεση. Αρχικά είχε χτιστεί για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες, πλέον φιλοξενεί ένα από πιο δημοφιλή καφέ της πόλης με περιστρεφόμενο δάπεδο με πανοραμική θέα 360ο.

Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε διοικητικό, κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο στην καρδιά της αρχαίας πόλης λίγα μέτρα από την πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί υπήρχαν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια. Το Μπεζεστένι που σημαίνει ύφασμα είναι από τις παλιότερες εμπορικές στοές που διατηρεί τον παλιό της χαρακτήρα και στεγάζει διάφορα μικρά μαγαζιά κυρίως υφασματεμπόρων. Στους χώρους του γινόταν έλεγχος ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορισμός των ισοτιμιών. Το «Μπέη Χαμάμ» ή «Λουτρά Παράδεισος» στην Αριστοτέλους είναι το παλαιότερο Οθωμανικό Λουτρό της πόλης και το σημαντικότερο των Βαλκανίων. Διέθεταν ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες ενώ θεωρούνται μοναδικά για τις διακοσμητικές συνθέσεις και τα περίτεχνα σχέδια στο εσωτερικό τους. Η φημισμένη πλατεία Ναυαρίνου με τα μνημεία, καφέ, εστιατόρια, το πάρκο και το χαρακτηριστικό σιντριβάνι αποτελεί σημείο αναφοράς μαζί με τον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη.

Η Στοά Μοδιάνο και Καπάνι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης που διατήρησαν το παραδοσιακό τους στυλ στο πέρασμα των χρόνων. Φιλοξενούν μικρά μαγαζιά που εμπορεύονται φρέσκα φρούτα, ψαρικά, μπαχαρικά κλπ. από το 1925. Τα σχέδια έκανε ο Ελί Μοδιάνο που είχε κατασκευάσει το Τελωνείο και τη βίλα που στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Ξεχωρίζει η γιορτή που διοργανώνεται κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς όπου όλη η πόλη ξεφαντώνει μέχρι το πρωί. Χαρακτηριστική είναι η περιοχή Λαδάδικα, το Λιμάνι και η περιοχή της Βαλαωρίτου που αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της έντονης νυχτερινής ζωής. Εντυπωσιακά μπαρ με θέα, κλαμπ, συναυλιακοί χώροι σε παλιά εργοστάσια χαρακτηρίζουν την περιοχή. Υψηλής γαστρονομίας κοσμοπολίτικα εστιατόρια, ιστορικά μαγειρεία, ουζερί στις παλιές αγορές και κουτούκια προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Η νυχτερινή ζωή της Βόρειας Ελλάδας είναι παράδοση και αποτελεί από τα «δυνατά» σημεία της πόλης.

Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι οι εκκλησίες της πόλης με γνωστότερο το Ναό του Αγίου Δημητρίου που είναι ο πολιούχος της πόλης ο οποίος ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εκκλησία της του Θεού Σοφίας δεσπόζει στην οδό Ερμού και Αγίας Σοφίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου χτισμένη τον 11ο αιώνα και η Παναγία Χαλκέων. Η Αγία Σοφία η οποία χτίστηκε τον 8ο μ.χ. αιώνα, ως αντίγραφο της ομώνυμης εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη κατά τα βυζαντινά χρόνια, ήταν ο καθεδρικός της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες μονές της πόλης η ανδρική μονή της Αγίας Θεοδώρας και η Μονή Βλατάδων, στην πύλη του Επταπυργίου, ο περίβολος της οποίας προσφέρει μοναδική θέα προς το λιμάνι.

Η πιο παλιά συνοικία της πόλης στο βορειότερο τμήμα της παλιάς πόλης είναι γνωστή ως Άνω Πόλη που ξεκινάει από την οδό Αγίου Δημητρίου ως τα τείχη της Ακρόπολης και διαχωρίζεται στις συνοικίες Τσινάρι, Διοικητήριο, Βλατάδων, Τερψιθέα, Κουλέ Καφέ, Κόκκινη Βρύση, Καλλιθέα. Το Φρούριο του Επταπυργίου γνωστό και ως Γεντί Κουλέ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης. Το Τσινάρι, αποτελεί το τελευταίο δείγμα τυπικού καφενείου της τουρκοκρατίας στην πόλη που προσφέρει παραδοσιακά πιάτα. Η Άνω Πόλη που λέγεται και «μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης» έχει θέα τον Θερμαϊκό, τα τείχη και φτάνει ως τον Όλυμπο. Τα Βυζαντινά Μεσαιωνικά τείχη και φρούρια κυκλώνουν ακόμα και σήμερα ένα μέρος του κέντρου της σύγχρονης πόλης. Ο Πύργος του Τριγωνίου στα Ανατολικά Τείχη και η κύρια πύλη των τειχών (Πορτάρα) προσφέρουν υπέροχη θέα.

Δίπλα από την Αριστοτέλους βρίσκεται η πλατεία Άθωνος που αποτελεί σημείο κατατεθέν. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό από τις ταβέρνες στην πλατεία μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά μαγαζιά με τεχνίτες και χειροτέχνες που διατηρούν την παράδοση. Το δάσος του Σέιχ Σου ή  Κέδρινος Λόφος είναι ένα από τα σημαντικά δάση που εκτείνεται στις πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι το δρόμο Επταπυργίου, Ασβεστοχωρίου. Αποτελεί πνεύμονα της πόλης και χώρο αναψυχής που τον στολίζουν πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια και πλατάνια. «Οι κήποι του πασά» είναι ένα μοναδικό καταπράσινο πάρκο από το 1904 που χτίστηκε μετά από εντολή του Πασά. Είναι ένας από τους μυστηριακούς τόπους για τον οποίο υπάρχουν πολλοί μύθοι για κρυφά μονοπάτια και μαγνητικά πεδία. Στα δυτικά βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο της Μονής Λαζαριστών που χτίστηκε το 1886 από το μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου γνωστοί ως Λαζαριστές. Αρχικά κατασκευάστηκε για την μόρφωση των κληρικών και την εξάπλωση του καθολικισμού. Σήμερα φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις.

Ανατολικά βρίσκεται η Καλαμαριά το όνομα της οποίας σημαίνει η καλή μεριά της πόλης. Το κέντρο της Καλαμαριάς είναι πεζοδρομημένο και αποτελεί ιδανικό μέρος για περιπάτους και για αναψυχή καθώς διαθέτει πλήθος εστιατορίων και καφέ μπαρ. Θεωρείται ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη μαρίνα να προσφέρει στους επισκέπτες της μοναδική θέα με ιδανική την στιγμή του ηλιοβασιλέματος. Οι συνοικίες της Ν. Κρήνης και της Αρετσούς αποτελούν το νοτιότερο παραθαλάσσιο τμήμα του δήμου Καλαμαριάς όπου συγκεντρώνεται πλήθος κέντρων διασκέδασης και αναψυχής. O Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος είναι από τα ιστορικότερα ναυταθλητικά  σωματεία της πόλης μέσω του οποίου μπορεί κανείς να επιλέξει: Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Κανό Καγιάκ, Κολύμβηση. Το Παλατάκι ή Κυβερνείο, του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου είναι ένα επιβλητικό διώροφο στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού με θέα που φτάνει ως τις κορυφογραμμές του Ολύμπου.

Βορειοδυτικά βρίσκονται οι Αμπελόκηποι, το Ελευθέριο - Κορδελιό, η Μενεμένη, ο Εύοσμος, η Ηλιούπολη, η Σταυρούπολη, η Νικόπολη, η Νεάπολη, η Πολίχνη, τα Μετέωρα και οι Συκιές. Το βουνό του Χορτιάτη με υψόμετρο 1201 μ. αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φυσιολάτρες. Είναι γνωστό για το ολοκαύτωμα στις 2 Σεπτεμβρίου το 1944 από τους Γερμανούς με θύματα 149 κατοίκους. Είναι επίσης γνωστό για τις ταβέρνες που προσφέρουν κάθε λογής κρέατα από απλά ψητά μέχρι και κυνήγι ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Το Πανόραμα και η Πυλαία είναι από τις περιοχές που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, ποιότητα ζωής και μεγαλοπρέπεια. Η Θέρμη είναι φημισμένη για τις ταβέρνες της ενώ διαθέτει επίσης ένα υπέροχο φράγμα 50 στρεμμάτων πυκνής πευκόφυτης βλάστησης που αποτελεί χώρο αναψυχής το οποίο καταλήγει στο Τριάδι.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Ωραιόκαστρο ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς με πράσινο και εξαίρετο κλίμα. Η λίμνη του είναι μια όαση στα νερά της οποίας συναντά κανείς πάπιες, χήνες, άγρια πουλιά και ζώα και αποτελεί ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής. Μπορεί να γνωρίσει κανείς απίστευτες ομορφιές όπως το Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα-Λουδία στο Καλοχώρι έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους όπου εκβάλλουν οι ποταμοί Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας. Η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό πουλιών όπως τα διάσημα φλαμίνγκο και άλλα. Αποτελεί μία χαρακτηριστική διαδρομή με ορυζώνες, καλύβες των μυδοκαλλιεργητών και φτάνει ως το παρατηρητήριο πουλιών του Δέλτα Αξιού. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών Natura 2000 ενώ προστατεύεται και από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους. Η Χαλάστρα είναι κωμόπολη που συνορεύει με τον Αξιό ποταμό και ο κάμπος της συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σε παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη και αλιεία με πλούσια παραγωγή εξαγωγή μυδιού. Τα Κύμινα είναι ένας οικισμός του οποίου οι ντόπιοι ασχολούνται με μυδοκαλλιέργειες και την αλιεία προσφέροντας φρέσκα θαλασσινά.

Η Περιστερά είναι παλιός οικισμός που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα την χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική του. Στο κέντρο του χωριού είναι ο πανέμορφος ναός του Αγίου Ανδρέα, παλιό καθολικό της μονής των Περιστερών ή του Περιστερώνος. Το Λιβάδι στην κορυφογραμμή Χορτιάτη - Ομβριανού σε υψόμετρο 850 μ. περιτριγυρισμένο από δάση με καστανιές, οξιές, βαλανιδιές φημίζεται για τα νόστιμα κάστανα και κάθε χρόνο τέλος του Οκτώβρη διοργανώνει γιορτή κάστανου. Η Γαλάτιστα είναι μία κωμόπολη χτισμένη στις πλαγιές του Χορτιάτη με στενά δρομάκια, παλιά σπίτια και όμορφες εκκλησίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραδόσεις που διατηρούνται, όπως η "Γιορτή της Καμήλας" την ημέρα των Θεοφανίων και το έθιμο του γάμου της Μανιώς. Στο χωριό Άγιος Βασίλειος λίγα μέτρα από τη λίμνη Κορώνεια (Λαγκαδά/ Αγίου Βασιλείου) βρίσκεται ο πύργος του Αγ. Βασιλείου που χρονολογείται στο 14ο αιώνα ο οποίος σχετιζόταν όχι με την άμυνα της πόλης, αλλά με την προμήθειά της με αγαθά αλιείας και γεωργίας, που προέρχονταν από τη λίμνη και τη γη.

Ο Λαγκαδάς που σημαίνει "κοιλάδα" είναι μια λουτρόπολη με Ιαματικές Πηγές οι οποίες κατατάσσονται στις πέντε καλύτερες της χώρας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αφορούν παθήσεις αρθρώσεων, οστών, ρευματικές, κυκλοφορικού, νευρικού συστήματος, ύπατος, χολής, νεφρών και δερματοπάθειες. Η Δορκάδα ένα χωριό του Λαγκαδά είναι το ξακουστό γιαουρτοχώρι της Θεσσαλονίκης στο οποίο τα τυροκομεία παράγουν κυρίως γιαούρτι αλλά και φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο, αριάνι, βούτυρο, γάλα κ.ά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η κρέμα καϊμάκι που καλύπτει την επιφάνεια του γιαουρτιού. Τα Βασιλικά είναι κωμόπολη που κατά την τουρκοκρατία αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα χωριά και ανήκε στα χωριά των αλατάδων. Το Μεσημέρι είναι ένα προσφυγικό χωριό που διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία των Πολιούχων του χωριού Κωνσταντίνου και Ελένης από την τουρκοκρατία και τα γραφικά ταβερνάκια με τους τοπικούς μεζέδες.

Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης γνωστές για τα καταγάλανα νερά, τις χρυσές αμμουδιές και το πράσινο που τις περιβάλλει αποτελούν ιδανικές επιλογές για κοντινές αποδράσεις. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες Περαίας και Αγ. Τριάδας είναι οι πιο εύκολα προσβάσιμες για όσους θέλουν μια γρήγορη βουτιά. Φημίζονται για τις ταβέρνες στη θάλασσα αλλά και την κοσμοπολίτικη αύρα τους με θέα την Θεσσαλονίκη και Λευκό Πύργο. Ακολουθεί η Νέα Μηχανιώνα γραφική και αυθεντική που ξεχωρίζει για το φρέσκο ψάρι και τα καθαρά νερά της. Στο Αγγελοχώρι βρίσκεται επίσης η ομώνυμη παραλία 400 μέτρων δίπλα στο λιμανάκι, αμμώδης στο μεγαλύτερο μέρος της με ψιλό βότσαλο. Στην Επανομή βρίσκονται 3 παραλίες που αποζημιώνουν τους επισκέπτες. Η γνωστή και ως Ναυάγιο παραλία με τα καθαρά νερά είναι μια μεγάλου μήκους ακτογραμμή με άμμο, με το ομώνυμο ναυάγιο να κλέβει τις εντυπώσεις. Στην μύτη χρειάζεται προσοχή γιατί τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά. Ο Ποταμός και Φανάρι επίσης παρέχουν πεντακάθαρα νερά, μια ιστορική “αίγλη” και είναι αρκετά πιο οργανωμένες σε ό,τι αφορά τις παροχές τους.

Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης φημίζεται για τον οικολογικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό. H λουτρόπολη του Δήμου Βόλβης καλύπτει  μια καταπράσινη έκταση 120 στρεμμάτων. Τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας είναι ένας παραλίμνιος οικισμός τα νερά των πηγών του οποίου θεωρούνται ιαματικά. Η λίμνη Βόλβη μαζί με την λίμνη Κορώνεια αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη». Η λίμνη Βόλβη έχει παράδοση στον αρχαίο κόσμο, αφού ήταν η νύμφη που μαζί με τον Ηρακλή απέκτησαν τον Όλυνθο. Είναι προστατευόμενη περιοχή με οικολογική σημασία καθώς μεταξύ άλλων φιλοξενεί 24 είδη ψαριών και 254 είδη πτηνών. Η Κοιλάδα της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη είναι η περιοχή ανάμεσα στα βουνά του Χολομώντα και των Κερδυλίων κοντά στη λίμνη Βόλβη. Η κοιλάδα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, το φαράγγι διαπερνάει η παλιά εθνική και ένας μικρός ποταμός, ο Ρήχιος. Είναι μια περιοχή οικολογικής σημασίας καθώς σε αυτή ζουν αρπακτικά πουλιά και μεταναστευτικά είδη. Τα ερείπια του αρχαίου Κάστρου βρίσκονται σε ένα λόφο στη δυτική είσοδο των Στενών της Ρεντίνας.

Οι παραλίες του Δήμου Βόλβης με τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές απλώνονται στο Στρυμονικό κόλπο ενώ είναι βραβευμένες με ”Γαλάζια Σημαία”. Η Ασπροβάλτα, τα Βρασνά, και ο Σταυρός, αποτελούν ιδανικές επιλογές για κοντινές αποδράσεις παρέχοντας υψηλή ποιότητα. Η Ασπροβάλτα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό που συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Η περιοχή προσφέρει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς διαθέτει χώρους αρχαιολογικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας. Ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα ο Σταυρός ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά, αλλά και τις επιλογές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Τα νερά του Σταυρού ενδείκνυται για υποβρύχια εξερεύνηση και για θαλάσσια σπορ καθώς προσφέρει δραστηριότητες, όπως κανό και θαλάσσιο ποδήλατο. Τα Βρασνά είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό μεταξύ Σταυρού και Ασπροβάλτας χτισμένο στους πρόποδες του δάσους των Κερδυλλίων με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μαγευτική θέα στο Στρυμονικό κόλπο. Η παραλία έχει ψιλή άμμο, μήκος 3 χιλιόμετρα και είναι βραβευμένη με Γαλάζιες Σημαίες της ΕΕ.

Πολιτισμοί από την Ελλάδα, την Πόλη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, περιλαμβάνονται στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις του καλού φαγητού και γλυκού. Το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης είναι φυσικά το μοναδικό κουλούρι. Μπορεί να το βρει κανείς σε φούρνους ως πρωϊνό, στα εστιατόρια ως υλικό σε διάφορες συνταγές αλλά και στα παραδοσιακά καροτσάκια στις κεντρικές πλατείες που το πουλάνε χρόνια τώρα οι κουλουράδες από ή γεμιστό. Μιλώντας για πρωϊνό δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για την μπουγάτσα που αποτελεί σταθερή αξία σε κάθε της μορφή με κρέμα, τυρί σπανάκι αλλά και κιμά. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεμιστό τσουρέκι φτιαγμένο με παραδοσιακή συνταγή, μαστιχωτό που μπορεί να το βρει κανείς με κρέμα κάστανο, φουντουκιού, σοκολάτας και άλλες γεύσεις. Οι ζαχαροπλάστες ειδικεύονται με πολύ μεράκι στα πολίτικα γλυκά, εκμέκ, κανταΐφι, Καζάν ντιπί και φυσικά τα γνωστά σε όλους τρίγωνα Πανοράματος.

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χάρη στην τοπική παραγωγή προϊόντων, την εκτροφή ζώων αλλά και την αλιεία. Ένα διαφορετικό αλλά ξεχωριστό πιάτο ειδικά για τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ο πατσάς που προστέθηκε στις διατροφικές συνήθειες με τον ερχομό των προσφύγων. Θα πρέπει να δοκιμάσει κανείς τον διάσημο Μουσακά από μελιτζάνες, πατάτες, κιμά και μπεσαμέλ, το αρνάκι στον φούρνο, οι τζιγεροσαρμάδες,  τα σουτζουκάκια (βομβίδια) αλλά και το Σουβλάκι. Το γιαούρτι Δορκάδος, είναι ένα ξεχωριστό τοπικό προϊόν που παρασκευάζεται στην περιοχή της Δορκάδος. Ψάρια και θαλασσινά ψητά ή μαγειρεμένα σε νερό μαζί ή με ελαιόλαδο και τα ανάλογα μπαχαρικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Στο Καπάνι που σημαίνει αγορά αλεύρων μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, μπαχαρικά, μαναβική, ψάρια, μέχρι είδη οικιακής χρήσης, τουριστικά είδη κ.α.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by