Κιλκίς

ΚΙΛΚΙΣ - ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Το Κιλκίς που είναι και η πρωτεύουσα του νομού είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία η οποία γίνεται πόλος έλξης, για όσους αγαπούν τις διακοπές κοντά στη φύση. Βρίσκεται στο βόρεια της κεντρικής Μακεδονίας, οριοθετείται από τα όρη Πάικο, Μπέλλες και Κρούσια, ενώ συνορεύει με τη FYROM και τους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης και Πέλλας. Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι το Κιλκίς, η Αξιούπολη, η Γουμένισσα και το Πολύκαστρο. Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει η ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία, από το 1830, που διαθέτει ένα καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το Σπήλαιο στο λόφο που κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Διαθέτει σπάνιο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νομού Κιλκίς, είναι το επιβλητικό Συμμαχικό Μνημείο Δοϊράνης ένα μνημείο πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κιλκίς διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Πολεμικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα αλλά και σημαντικούς τόπους λατρείας.

Το Σκρα είναι ένα μικρό χωριό του Κιλκίς 4 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται στο όρος Πάικο. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς μία από τις πιο σημαντικές μάχες το Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διεξήχθη εκεί, γνωστή ως Μάχη του Σκρα. Περιλαμβάνει μία από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας, τη σμαραγδένια λίμνη. Η λίμνη δημιουργείται από τους καταρράκτες και οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της σε απολιθωμένους οργανισμούς στον πυθμένα της. Ένα σχοινί, δεμένο από δένδρο, που αιωρείται επάνω από τη μικρή λίμνη, βοηθάει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα σμαραγδένια της νερά κάνοντας διασκεδαστικές βουτιές. Η λίμνη Κερκίνη, 10χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Άνω Πορόια, είναι ένας από τους μοναδικούς πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000». Φιλοξενεί πολλά είδη θηλαστικών όπως είναι το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα κ.ά., 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και περίπου 300 είδη πουλιών.

Στη βάση του βουνού Μπέλλες απλώνεται η λίμνη Δοϊράνη που αποτελεί σημαντικό και προστατευόμενο υγροβιότοπο, και έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών. Τα ψάρια που ζουν στα νερά της Δοϊράνης είναι το γριβάδι, ο γουλιανός, η πλατίτσα, το περκί, η τούρνα, κ.α.. Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Εκθαμβωτική είναι η βλάστηση γύρω από τη λίμνη, ενώ στα βορειοανατολικά βρίσκεται το δάσος "Χίλια Δέντρα", των Μουριών που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης, με βελανιδιές, λευκές ιτιές και πλατάνια να συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο. Μετά το δάσος στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, βρίσκεται ο εποχιακός καταρράκτης των Μουριών στη θέση Ανω Σούρμενα, κοντά στο τριεθνές. Στη λίμνη, βρίσκεται το Μουσείο που θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων το οποίο αποτελεί θησαυρό για τη φύση και την ελληνική της ταυτότητα.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το Γυναικόκαστρο με τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου που χτίστηκε το 14 ο αιώνα. Η Γουμένισσα φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα άφθονα νερά, τα γευστικά κρασιά και τα μοναδικά «Χάλκινα» των αυτοδίδακτων μουσικών της και αποτελεί ελκυστικό προορισμό. Μέσα από τα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο με τα θαυμάσια εκθέματα λαϊκής παράδοσης, στο δρόμο προς το γειτονικό χωριό Γρίβα. Σε απόσταση 8 χλμ. από τη Γρίβα βρίσκεται η Καστανερή, ένα ωραίο ορεινό χωριό που περιβάλλεται από υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές, γεμάτο μονοπάτια και μοναδική θέα. Ο Ευρωπός είναι σημαντικός αρχαιολογικός προορισμός, με ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Η αρχαία πόλη του Ευρωπού ανήκε στις πόλεις της Κάτω Μακεδονίας. Σημαντικά ευρήματα της περιοχής είναι το χρυσό βραχιόλι του κιβωτιόσχημου τάφου και το χρυσό στεφάνι που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού είναι ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού. Είναι ένας από τους νεότερους βοτανικούς κήπους της Ευρώπης που μπήκε στο δίκτυο "Natura 2000" ως προστατευόμενη περιοχή.  Το περιβάλλον του Κήπου είναι πλούσιο σε αυτοφυή φυτά (περί 700), αλλά και από καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, διαμορφωμένα μονοπάτια, ρυάκια, παρατηρητήρια και λιβάδια. Η διαδρομή του Γαλλικού ποταμού επίσης συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές και το έντονο ανάγλυφο που ένας ποδηλάτης περιμένει να βρει. Η διαδρομή έχει μήκος 40 χλμ. διέρχεται από 7 χωριά του Κιλκίς, και διασχίζει τον Γαλλικό ποταμό και τους παραποτάμους του σε 4 διαφορετικά σημεία. Η Πικρολίμνη βρίσκεται 22 χιλ. από το Κιλκίς και 31 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη διάσημη για τις ιαματικές της ιδιότητες καθώς ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από πηλό. Στη λίμνη λειτουργεί Πηλοθεραπευτήριο ενώ υπάρχουν και πηγές μεταλλικού νερού.

Η Αξιούπολη είναι κωμόπολη του νομού και οφείλει το όνομά της στον Αξιό ποταμό. Τα αξιοθέατα της περιλαμβάνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τη βιβλιοθήκη, το Μέγα Ρέμα, τη Λίμνη του Μεταλλείου και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Στα 15 χιλιόμετρα βρίσκεται η τεχνητή λίμνη μήκους 2 χλμ. γνωστή και ως «Λίμνη Μεταλλείου», ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και δραστηριότητες στη φύση όπως κανό και καγιάκ. Το Πολύκαστρο είναι μία κωμόπολη του νομού στην οποία βρίσκεται το νεκροταφείο των Άγγλων στρατιωτών από τις μάχες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Το Πολύκαστρο, πήρε το όνομά του από τα πολλά κάστρα και οχυρώματα που είχαν οι σύμμαχοι κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοπική κουζίνα, είναι έντονα πολυπολιτισμική με κυρίαρχη την ποντιακή. Σπιτικά τουρσιά, τυριά και ζυμαρικά, γριβάδι, αγελαδινό γάλα και λουκάνικα είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα. Στην περιοχή της Γουμένισσας, που είναι κέντρο παραγωγής κρασιού, αξιόλογες είναι οι ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα καθώς και τα γλυκά του κουταλιού.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by