Ημαθία

ΗΜΑΘΙΑ - ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο Νομός Ημαθίας με πρωτεύουσα τη Βέροια διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Το ορεινό τμήμα αποτελείται από τα όρη Βέρμιο και Πιέρια που τα διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, ο Τριπόταμος και η Αράπιτσα. Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με πηγές σε ελληνικό έδαφος, μήκους 297 χιλιόμετρα. Στο νομό διασώζονται πλήθος ναών και μοναστηριών που έχουν ηλικία περισσότερο από μια χιλιετία καθώς κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρείται από τα ευρήματα. Στην Ημαθία θα βρει κανείς υπέροχα βουνά για ατελείωτα χειμερινά σπορ, σκι, snowboard, αναρρίχηση, ορειβασία και πεζοπορία. Στις πλαγιές του όρους Βέρμιου μπορεί να συναντήσει κανείς μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα, καθώς και γραφικούς οικισμούς.

Τα Πιέρια όρη καταλαμβάνουν τμήμα του νομού, αποτελούν προέκταση του Ολύμπου και έχουν ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο στα 2193 μέτρα. Αποτελούν αγαπημένο προορισμό για όσους λατρεύουν την πεζοπορία και την ορειβασία μ΄ ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενώ διαθέτουν και ορεινά καταφύγια. Το όρος Βέρμιο που καταλαμβάνει τμήμα του νομού Ημαθίας, αλλά και των νομών Πέλλας και Κοζάνης προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία, και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία. Στην Καστανιά βρίσκεται η σύγχρονη μονή Παναγία Σουμελά που φιλοξενεί την ιερή εικόνα της Παναγίας και τα υπόλοιπα κειμήλια και αποτελεί ιερό προσκύνημα.

Η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου κοντά στον Αλιάκμονα και θεωρείται μία από τις πιο "πράσινες" πόλεις της Χώρας με χαρακτηριστικό της τις βρύσες με το πηγαίο νερό. Στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται μία από τις κεντρικές πλατείες η Ρακτιβάν ή, πλατεία Ωρολογίου. Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου που σύμφωνα με την παράδοση, κήρυξε το Χριστιανισμό. Στο κέντρο βρίσκεται η συνοικία της Κυριώτισσας με το αρχοντικό Σαράφογλου που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Η Αγορά της που βρίσκεται μεταξύ δύο συνοικιών, της Παναγίας Δεξιάς και της Κυριώτισσας, περιλαμβάνει τη Δημοτική Αγορά και πλήθος καταστημάτων. Το καταπράσινο πάρκο Εληάς, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ενδείκνυται περίπατους στο Πάρκο Αγίων Αναργύρων.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Παταπίου, αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας με χαρακτηριστικές τις 48 εκκλησίες και τα τζαμιά. Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης παρουσιάζει την πορεία της από την αρχή ιστορίας. Λίγο έξω από τη Βέροια, είναι η Βεργίνα όπου ανακαλύφθηκε και ο αρχαίος τάφος του Βασιλιά Φιλίππου Β' με εκθέματα από όλη την ιστορία της Μακεδονίας. Τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν είναι τόσο σημαντικά που η Βεργίνα θεωρείται ισάξια με τις Μυκήνες ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις καθώς βρέθηκε η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β’ και το μουσείο είναι πλούσιο σε αξιοθέατα.

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ το Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και τα 3-5 Πηγάδια για τους λάτρεις του σκι προσφέρονται για πεζοπορία αλλά και για ορειβασία. Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι το πρώτο και ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Διαθέτει 17 εξαιρετικές πίστες με διάφορα επίπεδα δυσκολίας καθώς και δύο πίστες δρόμων αντοχής. Το χιονοδρομικό κέντρο "Πηγάδια" είναι από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας με εγκαταστάσεις για τουριστική αλλά και αθλητική χιονοδρομία. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σύστημα τεχνητής χιόνωσης που το καθιστά ιδανική επιλογή για αθλητικούς συλλόγους και ομάδες ως κέντρο προετοιμασίας.

Η πόλη της Νάουσας βρίσκεται είναι χτισμένη στους καταπράσινους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου και χαρακτηρίζεται ως το μπαλκόνι της Ημαθίας στην οποία συνυπάρχουν, η μοντέρνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σημείο αναφοράς είναι ο ποταμός Αράπιτσα, ο οποίος έχει τις πηγές του στο άλσος του Αγίου Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια. Χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, το πάρκο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμο. Ο χώρος θυσίας στην περιοχή των Στουμπάνων, παρουσιάζει το χαρακτηριστικό άγαλμα της Ναουσαίας με το παιδί της στην αγκαλιά, που προτίμησαν να πέσουν από τον γκρεμό παρά να πέσουν στα χέρια των κατακτητών. Το εκκλησάκι του Αγίου Θεολόγου στον δρόμο προς το Αρκοχώρι είναι ένα ήσυχο μέρος, με όμορφη θέα.

Κατά την διάρκεια της αποκριάς, υπάρχει το γνωστό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες", με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακή μουσική. Το Λαογραφικό μουσείο Βλάχων Νάουσας κοντά στη συνοικία Πουλιάνα έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ζωής των Βλάχων. Το Δημοτικό πάρκο βρίσκεται πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι που έχει θέα σε όλο τον κάμπο της Νάουσας. Στη λίμνη ζουν ψάρια, πάπιες κύκνοι ενώ περιφέρονται παγώνια, σκίουροι και πολλών ειδών πουλιά. Στο μουσείο Αμπέλου και Οίνου Νάουσας παρουσιάζεται η ιστορία της αμπελουργίας και της παράδοσης της οινοπαραγωγής της Νάουσας. Ένα από αξιοθέατα είναι ο νερόμυλος κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην είσοδο της πόλης και είναι δείγμα από την ταυτότητα και την παράδοση της πόλης.

Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Αλεξάνδρεια που φέρει το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου, και έχει να επιδείξει πανέμορφα γραφικά χωριά, γύρω από τον Αλιάκμονα. Το αμφιθέατρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, από το 1983 και είναι χωρητικότητας 2.000 θεατών. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον σιδηροδρομικό σταθμό, το κονάκι του Μεχμέτ Σεφικ Πασά, τη Μονή της Αγίας Κυριακής καθώς και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας είναι το Σέλι ένα χωριό που αποτελεί πόλο έλξης χειμώνα καλοκαίρι. Η περιοχή του Σελίου και των υπολοίπων χωριών του Βερμίου είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Βέροια φημίζεται για το ρεβανί της που είναι και το παραδοσιακό γλυκό, αλλά και για τους σιροπιαστούς λουκουμάδες της. Ο νομός είναι γνωστός για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών λόγω του τεράστιου κάμπου και για την μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι παραδοσιακές πίτες με πράσο, τυρί ή χόρτα και τον αλμυρό μπάτζο, αλλά και τα κρεατικά, με την τηγανιά, τα μπαρμπούρια (κεφτεδάκια), το χοιρινό με σέλινο κ.ά. θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Το πιο γνωστό πιάτο της περιοχής, είναι ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο. Η Νάουσα είναι γνωστή για το κρασί ανώτατης ποιότητας που παράγει καθώς επίσης για τα μήλα και τα ροδάκινα της. Για διασκέδαση υπάρχουν στην πόλη από γραφικά ταβερνάκια μέχρι μπαρ με κάθε είδους μουσική.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by