Γρεβενά

ΓΡΕΒΕΝΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΜΑΓΕΙΑ

Ο Νομός Γρεβενών με πρωτεύουσα της την ομώνυμη πόλη είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τα Ιωάννινα την Καστοριά, την Κοζάνη, την Λάρισα και τα Τρίκαλα. Είναι μια μακεδονίτικη πόλη με γραφικά χωριά, εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια και παλιές εκκλησίες που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Τα μαγευτικά τοπία των δασών μαζί με τα ποτάμια που διαρρέουν το νομό χαρίζουν μια μοναδική άγρια φυσική ομορφιά. Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νομού και οι σημαντικότεροι πόλοι έλξης επισκεπτών είναι ο Εθνικός Δρυμός “Βάλια Κάλντα”, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας καθώς επίσης και οι ποικιλίες άγριων μανιταριών που φυτρώνουν στην περιοχή. Τα βλαχοχώρια προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωριά όμορφα περήφανα και φιλόξενα όπως η Σαμαρίνα και η Αβδέλα.  

Η Πλατεία Αιμιλιανού είναι η κεντρική πλατεία η οποία ονομάστηκε έτσι από τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό, με σημαντική δράση για τον ελληνισμό της Μακεδονίας. Σήμα-κατατεθέν της πόλης είναι το ρολόι που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και αποτελεί κτίσμα της Τουρκοκρατίας το οποίο λειτουργούσε ως τούρκικο τζαμί. Στο παλιό σχολείο, βρίσκεται η Λαογραφική Συλλογή που δίνει και πληροφορίες για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν προπολεμικά. Η Μηλιά Γρεβενών, έγινε διεθνώς γνωστή για το ζεύγος των μεγαλύτερων χαυλιοδόντων παγκοσμίως που το 2011 κατέλαβαν μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και τον εκθεσιακό χώρο παλαιοντολογικών ευρημάτων. Η περιοχή είναι η πιο πλούσια σε πέτρινα γεφύρια σε όλη την Μακεδονία καθώς είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα. Το 1995, η εφορεία Βυζαντινών μνημείων κήρυξε τα γεφύρια ως διατηρητέα μνημεία.

Τα Βλαχοχώρια βρίσκονται στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου και είναι το Περιβόλι, η Αβδέλλα, η Σμίξη, η Κρανιά και η Σαμαρίνα. Βόρεια βρίσκεται η περίφημη Σαμαρίνα το πιο φημισμένο χωριό των βλάχων που φέρεται να είναι το ψηλότερο όλης της Ελλάδας. Είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό και από αυτό καταγόταν πλήθος αγωνιστών του 1821 και  της αντίστασης του Μεσολογγίου για τα οποία γράφτηκε το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι "Παιδιά της Σαμαρίνας". Στην πλατεία βρίσκεται ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου από το 1819, με χαρακτηριστικό το πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού. Το Περιβόλι 45 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1260-1370 μέτρων. Οι κάτοικοι είναι βλάχοι, με γνωστό τον Ρήγα Φερραίο, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την παρασκευή τυριών και την υλοτομία. Χαρακτηριστικό του είναι ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου, η "Βάλια Κάλντα".

Η Αβδέλλα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας στα όρια του δρυμού της Βάλια Κάλντα. Από την οποία καταγόταν οι Μίλτος και Γιάννης Μανάκιας, οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές. Δημιουργήθηκε όταν βλάχοι κτηνοτρόφοι από τη θέση Φαντίνες μετακινήθηκαν στην Αβδέλλα λόγω κλίματος. Η Σμίξη σε υψόμετρο 1220 μέτρων δημιουργήθηκε από τη "σμίξη" των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα. Συγκαταλέγεται στα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας και είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας όπως και η Κρανιά σε υψόμετρο 906 μέτρων. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυγμένες τουριστικές εγκαταστάσεις και έχουν αναδειχτεί ως ιδανικός τόπος διαμονής καθώς προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο.

Το εθνικό πάρκο βόρειας Πίνδου είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές ευρωπαϊκά. Περικλείει δύο Εθνικούς Δρυμούς του Βίκου και της Βάλια Κάλντα, 11 περιοχές του Δίκτυου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», όλη την περιοχή του Ζαγορίου, τμήμα της Κόνιτσας και Μετσόβου και το δυτικό τμήμα Γρεβενών. Η Βάλια Κάλντα, που σημαίνει ζεστή κοιλάδα είναι ένας τόπος μαγικός από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα από τους τελευταίους βιότοπους καφετιάς αρκούδας. Έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, σπάνια που προστατεύονται παγκοσμίως. Τα μανιτάρια που φιλοξενούνται στο δρυμό είναι ένας ακόμη λόγος που τον καθιστά ξεχωριστό. Το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα φιλοξενεί άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, καθώς και γλυπτά, σε προθήκες οι οποίες αποτελούν μικρογραφία της φύσης.

Οι περιοχές είναι από τις καλύτερες για πεζοπορία καθώς από τη Σαμαρίνα περνά το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι του Σμόλικα με τη Δρακόλιμνη και το μεγάλο καταρράκτη γνωστό ως Κρεμαστό νερό. Η διαδρομή της Αβδέλας αποτελεί μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε6 στο άξονα Βάλια Κάλντα - Περιβόλι - Αβδέλλα - Χιονοδρομικό Βασιλίτσας - Σαμαρίνα. Οι δρόμοι της Βάλια Κάλντα είναι ιδανικά και για ποδηλασία καθώς από το Καταφύγιο της Βωβούσας ξεκινούν εξαιρετικοί ποδηλατικοί γύροι. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα στην Ελλάδα που απλώνεται σε δύο κορυφοπλαγιές του όρους Βασιλίτσα. Χαρακτηριστικό είναι το τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς που το περιβάλλει. Διαθέτει πίστες όλων των δυσκολιών και για παιδιά, αναβατήρες και δρόμους για περιπάτους. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι σίγουρο πως θα βρουν «καταφύγιο» εδώ. Έχει δεκαέξι πίστες, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες και για όσους επιθυμούν κάτι ξεχωριστό προσφέρεται νυχτερινό σκι σε χαμηλού φωτισμού πίστα.

Οι λάτρεις των extreme sport θα βρουν δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία ή αναρρίχηση, με την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς γνωστό και ως παραπέντε αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και τα τελευταία χρόνια η Βουνάσα αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό αφού οι συνθήκες ευνοούν. Τα λουτρά Κιβωτού βρίσκονται  στο δρόμο προς Νεάπολη, λίγα μέτρα από τη γέφυρα των νομών Γρεβενών - Κοζάνης. Η θερμοκρασία των 15,5ο C τα κατατάσσει στην κατηγορία των ψυχρών μεταλλικών. Οι ευεργετικές ιδιότητες των πηγών είναι ευρύτερα γνωστές ενώ η χρήση τους γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ζεσταίνοντας το νερό σε καζάνια. Σήμερα το νερό αναβλύζει από δυο γεωτρήσεις σε ένα φυσικό περιβάλλον που αναδεικνύει την φυσική ομορφιά. Για όσους επιθυμούν ζεστά λουτρά, υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια που λειτουργούν ως ατομικά λουτρά.

Στο νομό ο επισκέπτης θα βρει πολλά κρεατικά, κυνήγι όπως πέρδικες, φασιανούς, λαγούς, αγριογούρουνα, τυροκομικά όπως μπάτζιο, γαλοτύρι, ανεβατό και φυσικά πίτες διαφόρων ειδών όπως τραχανόπιτες, πρασόπιτες, μανιταρόπιτες, κρεατόπιτες, και άλλες πολλές καθώς επίσης και ζυμαρικά όπως χυλοπίτες, τραχανά. Αυτό που κάνει την κουζίνα του τόπου ξεχωριστή είναι το μανιτάρι που αποτελεί χαρακτηριστικό του γαστρονομικού πολιτισμού καθώς  έχουν καταγραφεί πάνω από 2000 είδη μανιταριών. Η πόλη των Γρεβενών έχει ανακηρυχθεί ως "η πόλη των μανιταριών" που προσφέρεται και ως γλυκό του κουταλιού. Σίγουρα θα πρέπει να προμηθευτεί κανείς υφαντά, φλοκάτες, βελέτζες και κιλίμια που είναι από τα μοναδικά τοπικά προϊόντα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by