Φλώρινα

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Ο νομός Φλώρινας αποτελεί το σημείο επαφής τριών κρατών, το τριεθνές. Έξι λίμνες, ο σπάνιος υδροβιότοπος των Πρεσπών σε συνδυασμό με το κλίμα και τις εναλλαγές του τοπίου, σε κοντινή απόσταση από τις Πρέσπες, το Αμύνταιο και το Νυμφαίο κάνουν την περιοχή μοναδική για τον επισκέπτη. Πρωτεύουσα του νομού, είναι η ομώνυμη πόλη, στην πλαγιά ενός λόφου γεμάτο από αγριοκαστανιές. Η αρχιτεκτονική της έχει δείγματα νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, ενώ πολλά από τα κτίσματά της είναι από την εποχή της τουρκοκρατίας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται όμορφα, γραφικά χωριά και οικισμοί, όπως οι Ψαράδες και το Nυμφαίο, και άλλοι όχι τόσο γνωστοί όπως το Aνταρτικό. Το ποτάμι της Φλώρινας, ή Σακουλέβας, διαρρέει σχεδόν όλο το νομό Φλώρινας, ενώ περνάει και μέσα από την πόλη.

Η Φλώρινα είναι η πόλη των καλλιτεχνών, ποιητών, ζωγράφων, γλυπτών. Γνωστοί ζωγράφοι που κατάγονται από τη Φλώρινα είναι o Κούλης Στερίκας, ο Δημήτρης Καλαμαράς, ο Κώστας Λούστας κ.α. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενούνται χαρακτικά των Μ.Chagal, Kokosha, Χατζηκυριάκου – Γκίκα και πινακοθήκη με πάνω από εκατό έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών. Τα νεοκλασικά κτήρια της ήταν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες. Η πλατεία στη θέση του παλιού Εθνικού Σταδίου φιλοξενεί δύο κορυφαία έργα του γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα. Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, διαθέτει πλούσια βλάστηση, μαγευτικές διαδρομές στο δάσος και υπέροχη θέα από την κορυφή με την αρχαία πόλη. Το λαογραφικό μουσείο με εκθέματα, φωτογραφίες και κείμενα αναδεικνύει τον τρόπο ζωής των κατοίκων και την ιστορία της περιοχής.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν ευρήματα για τη μορφολογία του εδάφους, εκθέματα γλυπτικής και ένα τμήμα αφιερωμένο στη βυζαντινή περίοδο. Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών είναι παγκοσμίως γνωστός για τη μοναδική φυσική ομορφιά την σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Οι λίμνες Πρέσπες χωρίζονται σε μεγάλη και μικρή ενώ ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Οι δύο λίμνες διαφέρουν μεταξύ τους καθώς στην Μικρή, η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη πυκνές καλαμιές και νούφαρα, ενώ της Μεγάλης είναι πεντακάθαρη και βοτσαλοστρωμένη, όπως και ο βυθός της. Στις Πρέσπες ζουν 40 είδη θηλαστικών, 260 είδη πτηνών, 11 είδη αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ψαριών, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών. Έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000  ενώ την περιοχή διασχίζει και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6.

Στο δρόμο προς Καστοριά είναι το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου που είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης. Είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με 10 πίστες, 5 αναβατήρες και φυσικά ένα από τα ομορφότερα σαλέ. Οι πίστες είναι φυσικά οριοθετημένες από δέντρα σε δασώδεις πλαγιές και η θέα προς τις Πρέσπες από την κορυφή συναρπάζει τους επισκέπτες. Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1600μ. στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου χωρητικότητας 60 ατόμων. Διοργανώνονται επίσης ετήσιοι αγώνες αντοχής-κατάβασης και διεθνείς αγώνες. Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σχολή εκμάθησης σκι και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.

Tο πασίγνωστο σύμφωνα με την UNESCO ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός Νυμφαίο είναι ένα ιστορικό βλάχικο μεγαλοχώρι που γνώρισε ένδοξο παρελθόν. Είναι χτισμένο με παραδοσιακούς οικισμούς που ξεχωρίζουν για την διακόσμηση τους, μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Το Βίτσι σε υψόμετρο 2.128μ. είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Βέρνον με εγκαταλειμμένα χωριά, βοσκότοπους, εκτεταμένα δάση κ.ά. ενώ στους χείμαρρους της περιοχής ζει η άγρια πέστροφα. Ο οικότοπος συγκαταλέγεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το φυσικό περιβάλλον της είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αρκετά είδη πανίδας όπως η αρκούδα, ο σφηκιάρης, το κιρκινέζι και τον λιβαδόκιρκο. Επίσης, έχει εξέχουσα σημασία για πολλά σημαντικά είδη πανίδας όπως την αρκούδα και το λύκο ενώ αποτελεί βιότοπο για σπάνια πουλιά και κυρίως αρπακτικά.

Η ιππασία είναι μια μοναδική εμπειρία στο Νυμφαίο, καθώς διατηρεί κέλητες που καθοδηγούν τους επισκέπτες. Το Κέντρο Περίθαλψης της Αρκούδας "Αρκτούρος" και σε μικρή απόσταση οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη ξεχωρίζουν. Ο Αρκτούρος είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και φυσικού περιβάλλοντος. Προστάτεψε και περιέθαλψε τις αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους καθώς επίσης συνέβαλε και στην ενημέρωση για τα μεγάλα θηλαστικά. Οι συγκεκριμένες αρκούδες δεν αναπαράγονται και δεν θα αφεθούν στη φύση, διότι δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης. Φιλοξενούν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα καθώς λειτουργεί και το Κέντρο Περίθαλψης Αρκούδας. Στην Αγραπιδιά, έχει δημιουργηθεί το «Καταφύγιο του Λύκου» και ο Κτηνιατρικός Σταθμός ενώ βοηθούν στην αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου.

Το Αμύνταιο σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά ανωτέρας ποιότητας με Ονομασία Προελεύσεως, πιστοποιημένα και βραβευμένα κατά καιρούς σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς οίνου. Η γεωγραφική θέση του θεωρείται κομβικής σημασίας αφού αποτελεί σιδηροδρομική δίοδο επικοινωνίας με τη ΠΓΔΜ και την Αλβανίας. Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται δύο παλιά βαγόνια του ΟΣΕ που λειτουργούν ως Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών από την Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου. Η αρχαιολογική σημασία του Αμυνταίου πιστοποιείται από το μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων από διάφορες ιστορικές εποχές. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Αμυνταίου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πετρών, στις ρίζες του βουνού Κουρία, που χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Διαθέτει επίσης πληθώρα σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων όπως αθλητικοί χώροι, πάρκινγκ και χώροι φιλοξενίας.

Τα τοπικά προϊόντα είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια, τα κρασιά και οι διάφορες ποικιλίες μανιταριών. Στο νομό έχει εξαιρετικό φαγητό όπως τα γνωστά γριβάδια και τσιρόνια των λιμνών, αλλά και τις πεντανόστιμες πίτες. Η πιο γνωστή πόλη παραγωγής κρασιού της χώρας, το Αμύνταιο της Φλώρινας έχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του. Η διασκέδαση είναι χαρακτηριστικό της Φλώρινας καθώς ο πεζόδρομος στο κέντρο της είναι στέκι των φοιτητών αφού είναι γεμάτος με καφετέριες για όλα τα γούστα οι οποίες το βράδυ μεταμορφώνονται σε μικρά κλαμπ. Πρέπει επίσης να προμηθευτεί κανείς πλεκτά κεριά καθώς η τέχνη των πλεκτών κεριών, που προέρχεται από το Βυζάντιο, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην πόλη της Φλώρινας, όπου υπήρχαν από παλαιά ντόπιοι κηροπλέκτες. Από την αρχαιότητα επίσης γίνονται αναφορές στα φυσικά ανθρακούχα νερά της περιοχής με πασίγνωστα τα «Ξινά Νερά».

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by