Τήνος

ΤΗΝΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η Τήνος γνωστή επίσης και με τα ονόματα Υδρούσσα και Οφιούσσα είναι ένα νησί, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο που χρωστά τη φήμη του στα θαύματα της Παναγιάς. Το νησί έχει γίνει διάσημο ως θρησκευτικός προορισμός αν και διαθέτει και πολλές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων γραφική και παραδοσιακή, με φυσικές ομορφιές και παραλίες. Στην πόλη δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας της Μεγαλόχαρης. Κοντά στην πόλη βρίσκονται τα χωριά Μουντάδος, Καρυά, Μπερδεμιάρος, Τριαντάρος, Δυό Χωριά, Αρνάδος, Μονή Κεχροβουνίου και οι παραλιακοί οικισμοί Σκυλαντάρο, Άγιος Σώστης, Άγιο Ιωάννης Πόρτο και Λυχναφτιά. Το χωριό του Πύργου είναι γνωστό για την σχολή καλών τεχνών και περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς οικισμούς των Πλατειών, Βεναρδάδου, Πύργου, Μαρλά και Μαμάδου και τον παράλιο του Πανόρμου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής περιστεριώνες και τα 1200 εξωκλήσια. Ο ναός της Ευαγγελίστριας του 1823, πάνω στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, είναι σε ένα συγκρότημα κτιρίων με μια περίκλειστη πλακόστρωτη αυλή στη λεωφόρο της Μεγαλόχαρης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην καρδιά της Χώρας, υπάρχουν αποθηκευτικοί πίθοι από το ιερό της Δήμητρας και Κόρης, αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό του Ποσειδώνα και της Αµφιτρίτης. Το ίδρυμα του Τηνιακού Πολιτισμού βρίσκεται σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό στην πόλη της Τήνου στην παραλιακή το οποίο φιλοξενεί συναυλίες, προβολές και εκθέσεις, ενώ στεγάζει συλλογή του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των αρχαίων ελλήνων, συνυφασμένο με την ίδρυση και τη διάρκεια ζωής της αρχαίας πόλης της Τήνου είναι η αρχαία Κιονία.

Το μουσείο μαρμαροτεχνίας βρίσκεται σ’ ένα σύγχρονο κτίριο στην άκρη του Πύργου το οποίο ζωντανεύει την ιστορία και την τεχνολογία του μαρμάρου. Έχει την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών και οπτικοακουστικό υλικό για τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας. Η μονή Κεχροβουνίου βρίσκεται κοντά στον Αρνάδο και είναι γνωστή και ως Μονή της Αγίας Πελαγίας, λόγω της μοναχής που λέγεται ότι οραματίστηκε το σημείο όπου βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της Παναγίας. Ανάμεσα στον Κουμάρο και τον Τριπόταμο, βρίσκεται ο γρανιτένιος όγκος του Ξώμπουργκου που ήταν το ασφαλές οχυρό των κατοίκων σε περιόδους επιδρομών.  Η Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Ξώμπουργκο προσφέρει εικόνες της καθολικής παράδοσης του νησιού. Η μονή των Ουρσουλινών είναι ένα κτίριο στην άκρη του χωριού Λουτρά από το 1862 που έφτασε να φιλοξενεί στις αρχές του 20ου αιώνα 300 οικότροφους. Η μονή των Ιησουιτών στα Λουτρά χτίστηκε το 1846 ανάμεσα στη Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά και τους αμπελώνες στεγάζοντας το τάγμα των Ιησουιτών.

Το νησί διαθέτει δεκάδες όμορφες παραλίες, με άμμο άλλες οργανωμένες και άλλες πιο ήσυχες. Ο Άγ. Φωκάς είναι η μεγαλύτερη παραλία, μια από τις ομορφότερες του νησιού λίγα λεπτά από τη Χώρα. Ο Άγιος Φωκάς είναι ιδανικός για κολύμπι, τζόκινγκ αλλά και περίπατο ως τον αρχαίο βράχο του Βρυοκάστρου µε θέα τη Δήλο. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παλιό λιμανάκι του Σταυρού μια γραφική μικρή παραλία και δίπλα ο Άγιος Μάρκος με τη μικρή παραλία και το εκκλησάκι να δεσπόζει στο βράχο. Μετά τον Άγιο Μάρκο είναι τα Κιόνια µε τα Τσαµπιά που οφείλουν το όνομα τους στον ομώνυμο ποταμό μια μεγάλη παραλία µε βότσαλα και πεύκα που εκτείνεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο µε το ναό του Ποσειδώνα. Ανατολικά είναι η δημοφιλής παραλία του Αγίου Σώστη µε εκπληκτική θέα στη Μύκονο, και την εκκλησία από τον 19ο αιώνα επάνω στο βράχο.

Η παραλία Λαούτι ή Σκυλαντάρ μαζί µε της Αγίας Κυριακής είναι ιδανική, με καθαρή θάλασσα, αμμουδιά και προσφέρεται για σπορ. Ο κόλπος του Αγ. Ιωάννη που υπήρξε λιμάνι πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Μετά την Ποταµιά είναι η παραλία Σάντα Μαργαρίτα µία ήσυχη παραλία με το ομώνυμο καθολικό εξωκλήσι της περιοχής. Στην παραλία Λιβάδα το φυσικό τοπίο μαγεύει εκτός από το ποτάμι, με τις λίμνες, τα βράχια και τα κύματα. Στην Κώµη μέσα από το λιβάδι της Τήνου είναι οι παραλίες της Κολυµπήθρας μια φυσική λεκάνη, που έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, με σπάνια είδη πτηνών. Ο Πάνορµος είναι μια παραλία της Τήνου, µε το νησάκι τού Πλανήτη να δεσπόζει στο κέντρο του με όμορφες ακρογιαλιές και προσελκύει κόσμο λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας. Αριστερά υπάρχει σειρά από πανέμορφες παραλίες, µε ομορφότερη αυτή της «Αγίας Θάλασσας».

Η Τήνος προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα μοναδικής ποιότητας με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα, τα ξεχωριστά τηνιακά εδέσματα και τα ντόπια αγνά υλικά που παράγει. Το φημισμένο αγκιναράκι, η λιαστή ντομάτα, η κάππαρη και τα τυριά όπως τηνιακό τυράκι, γραβιέρα, πικάντικη κοπανιστή και αλλαντικά όπως χοιρινό λουκάνικο και λούζα είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα. Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα λυχναράκια, οι μαραθοτηγανίτες, οι αγκινάρες ομελέτα, το σκορδάτο και το χοιρομέρι που συνοδεύονται με ντόπιο ρακί. Μερικά από τα τηνιακά γλυκά που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι τα αμυγδαλωτά, το παστέλι, τα ξεροτήγανα (δίπλες), τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια), οι μπεζέδες και τα λουκούμια. Στο νησί ξεχωρίζουν επίσης τα υφαντά, ψάθινα, κεραμικά, μπρούτζινα ή χάλκινα αντικείμενα και σκεύη, καθώς και γλυπτά από μάρμαρο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by