Θεσπρωτία

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Θεσπρωτία είναι ένας από τους τέσσερις ακριτικούς νομούς της περιφέρειας της Ηπείρου που συνδυάζει τις μοναδικά τις ομορφιές του βουνού με τις ακρογιαλιές, από το καταγάλανο Ιόνιο. Πρωτεύουσά του νομού είναι η Ηγουμενίτσα που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημαντική θαλάσσια πύλη της χώρας προς την δυτική Ευρώπη. Το λιμάνι της συνδέεται με την Πάτρα, τους Παξούς και την Κέρκυρα αλλά και με τα λιμάνια της Ιταλίας, Μπάρι, Πρίντεζι, Αγκόνα και Βενετίας. Η Θεσπρωτία φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες και την πεντακάθαρη θάλασσα της. Πολλοί σημαντικοί υγροβιότοποι με πλούσια χλωρίδα και πανίδα βρίσκονται κοντά στους ποταμούς του νομού, τον Καλαμά και τον μυθικό Αχέροντα.

Η Ηγουμενίτσα είναι το φυσικό λιμάνι της Θεσπρωτίας και αποτελεί μια σημαντική θαλάσσια πύλη της χώρας προς τη δυτική Ευρώπη. Είναι σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο, με ενδιαφέρουσα αγορά ενώ έχει μια αξιόλογη και συνεχώς εξελισσόμενη  τουριστική  ανάπτυξη. Είναι επίσης μια κοσμική παραλιακή πόλη, χτισμένη στο βόρειο τμήμα του νομού, απέναντι από την Κέρκυρα. Το κάστρο προστάτευε τον οικισμό της χερσονήσου της Λυγιάς, ενώ από το τείχος σώζονται τμήματα ύψους 5 μέτρων. Οι παραλίες του Δρέπανου και του Μακρύγιαλου, 7χιλ. προσφέρουν ιδανικές διακοπές στους επισκέπτες οι οποίες βραβεύονται τα τελευταία χρόνια με «Γαλάζιες Σημαίες».

Τα Σύβοτα με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά θυμίζουν κάτι από Νορβηγικά Φιορδ, καθώς είναι χτισμένα σε φυσικό κόλπο με πολλά νησάκια που προσφέρουν μια μαγευτική θέα. Ο Άγιος Νικόλαος, το Μαύρο όρος, το Μικρό και Μεγάλο Μουρτεμένιο περιβάλλουν τον γραφικό κόλπο. Η ιστορία συνδέει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από το Θουκιδίδη "Σύβοτα νησιά", μεταξύ των οποίων έγινε η ναυμαχία των Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι οι παραλίες με τα μαγευτικά πεντακάθαρα νερά τους ενώ υπάρχουν κοσμοπολίτικες πλήρως οργανωμένες παραλίες, αλλά και λιγότερο κοσμικές, σχεδόν ερημικές για όσους από εσάς επιζητάτε την απομόνωση.

Η παραλία της Μικρής Άμμου είναι έξω από το χωριό με κατεύθυνση προς την Πέρδικα, ακριβώς μετά την παραλία της Μέγα Άμμου. Η Μέγα Άμμος είναι μία εκπληκτική παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα καθαρά νερά, καθώς επίσης και πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Έχει γαλαζοπράσινα νερά τα οποία θα σας προσφέρουν ένα αξέχαστο καλοκαιρινό μπάνιο. Η Πισίνα είναι μία εκπληκτική παραλία που βρίσκεται στο νησί του Αγίου Νικολάου. Είναι από τις πιο ωραίες παραλίες της περιοχής που αξίζει μια επίσκεψη με τα καταγάλανα νερά και την πράσινη βλάστηση. Η Ζέρη είναι μία μικρή γραφική παραλία, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Σύβοτα αμέσως μετά το Γαλλικό και παρέχει θαλάσσια σπορ και νεροτσουλίθρες για μικρούς και μεγάλους.

Ο ποταμός Αχέροντας είναι παγκοσμίως γνωστός από την μυθολογία όπου σύμφωνα με την παράδοση, είχε θεϊκή καταγωγή και προκάλεσε την οργή του Δία όταν έδωσε, κατά την Τιτανομαχία, νερό στους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν. Διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται στη Δυτική Ήπειρο σε ένα στενό και επιβλητικό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου. Η περιοχή γνωστή ως τα "Στενά του Αχέροντα", με το τοπίο ιδιαίτερου φυσικού και οικολογικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα σημαντικό υγρότοπο. Το ποτάμι είναι κατάλληλο για Ράφτινγκ στην έξοδό του από τα στενά κοντά στο χωριό Γλυκή, μέχρι τις εκβολές του. Οι περιοχές έχουν προταθεί να ενταχθούν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών.

Το Σούλι αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ιστορική περιοχή σε ύψωμα 600 μ. πάνω από τον Αχέροντα χτισμένο σε ψηλά πετρώδη βουνά προσφέροντας ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς. Τα αρχαία πηγάδια βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής του Σουλίου. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς επίσης τη λαογραφική συλλογή, με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και τα ιστορικά αντικείμενα ενώ ο ταξιδιώτης θα μαγευτεί από την άγρια φύση του, και από τις προτομές των ηρώων. Το Κούγκι Σουλίου είναι ένα οχυρό στο οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτισμένο το 1793 που είναι από τις σημαντικότερες ιστορικές περιοχές. Οι μύλοι Σουλίου είναι μία πανέμορφη τοποθεσία που σε συνδυασμό με το ποτάμι που περνά από εκεί αλλά και το γραφικό τοπίο την καθιστούν τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς.

Η ορεινή Παραμυθιά, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και προσφέρει πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Μέσα στην πόλη της Παραμυθιάς αξίζει να επισκεφτεί κανείς το κάστρο του Αγίου- Δονάτου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία αυτή από τον πολιούχο της περιοχής. Ο Πύργος Κούλια της Παραμυθιάς, γνωστός και ως Κούλια των Μπονολάτων χτισμένος σε περίοπτο σημείο, εξασφάλιζε την δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να ελέγχει ολόκληρο τον κάμπο και τη γύρω περιοχή. Στο νομό βρίσκονται πολλά αρχαιολογικά μνημεία, όπως η Αρχαία Γιτάνη, η Αρχαία Φανοτή, και άλλα βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου ευρήματα τα οποία αποδεικνύουν την σημαντική θέση της περιοχής και την ανάπτυξη της από την αρχαιότητα. Οι Φιλιάτες είναι μια ιδανική ορεινή περιοχή περιτριγυρισμένη από αξιοθέατα, παραδοσιακούς οικισμούς, ορειβατικές διαδρομές αλλά και μονές όπως είναι η Μονή Γηρομερίου.

Το ψαροχώρι της Σαγιάδας, το επισκέπτονται οι τουρίστες για να απολαύσουν τα πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια και η παραθαλάσσια Πλαταριά είναι γνωστή για τις εξαιρετικές ταβέρνες της και το λιμάνι που διαθέτει. Η ορεινή Πέρδικα συνδυάζει άψογα βουνό και θάλασσα και διαθέτει υπέροχες παραλίες. Στη Χρυσαυγή με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας και το σπήλαιο - ασκητήριο του Αγίου Αρσενίου. Νότια υψώνεται σε πετρώδη λοφίσκο το φρούριο του Μαργαρίτι μια περιοχή που είναι πλούσια σε λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής (Μόρφι, Μαζαρακιά κτλ.) που αποτέλεσε έναν από τους χώρους της Θεσπρωτίας, όπου έζησε ο προϊστορικός άνθρωπος. Ο Άγιος Μηνάς αποτελεί ένα από τα πιο θαυμαστά αξιοθέατα του νομού Θεσπρωτίας με την ιερά μονή χτισμένη πάνω σε βράχο σε περίοπτη θέση στο ορεινό χωριό Κοκκινολιθάρι Φιλιατών.

Τα τοπικά προϊόντα του νομού είναι πολλά λόγο της χλωρίδας της περιοχής και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μερικά από αυτά  όπως είναι τα γαλακτομικά (γάλα, γιαούρτι, γαλοτύρι, τυρί φέτα, κατσικίσιο ή πρόβειο, κεφαλογραβιέρα κ.ά.), το μέλι, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα εσπεριδοειδή και η πολύ μεγάλη παραγωγή σε ψάρια. Παϊδάκια, προβατίνα, αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, ολόφρεσκα ψάρια και γεύσεις με επιρροές από την Ιταλική κουζίνα σερβίρονται στο νομό. Χαρακτηριστικές είναι οι παραδοσιακές πίτες όπως κοτόπιτα, κρεασόπιτα και ρυζόπιτα, τα γλυκά του κουταλιού και του ταψιού όπως ραβανί, καρυδόπιτα και μηλό

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by