Πρέβεζα

ΠΡΕΒΕΖΑ - ΜΕ ΑΕΡΑ ΝΗΣΙΟΥ

Ο νομός Πρέβεζας νοτιοδυτικά της Ηπείρου, συνορεύει με τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας και βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Πρωτεύουσα είναι η Πρέβεζα, χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου με πλήθος μνημείων να μαρτυρούν την ιστορική κληρονομιά και να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό «σταυροδρόμι πολιτισμών». Συνδυάζει καταπληκτικά βουνά, κάμπους και οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια του Λούρου και του Αχέροντα και τη λίμνη Ζηρού. Είναι χτισμένη σε μία χερσόνησο, που βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, έχει 60 χιλ. ακτογραμμής και το λιμάνι της συνδέεται με την Ιταλία και τα νησιά του Ιονίου. Φημίζεται για τις παραλίες της, τα κάθαρα νερά, τα λευκά βότσαλα και τη μοναδική θέα. Η αρχοντική πόλη της Πρέβεζας είναι διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του.

Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, με το ηλιακό του ρολόι από το 1752 είναι χτισμένο δίπλα στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αιώνα με το εντυπωσιακό τέμπλο. Το Σεϊτάν Παζάρ, γνωστό ως Παζάρι του Διαβόλου είναι ο πιο ενδιαφέρον δρόμος στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται και το σπίτι του γνωστού ποιητή Καριωτάκη. Η πεζοδρομημένη προκυμαία της πόλης, προσφέρει μοναδική θέα. Το Κάστρο του Παντοκράτωρα ή Ουτς Καλέ μοιάζει να επιπλέει στη θάλασσα, και έχει σκοτεινά τούνελ που οδηγούν σε εντυπωσιακά πλατώματα που βρέχονται από τα κύματα του Ιονίου. Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα ή Ιτς Καλέ είναι του 17ου αιώνα επισκευασμένο από τους Ενετούς. Το τρίτο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ή Γενί Καλέ, είναι κτισμένο από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Πάργα με το νησιώτικο χρώμα είναι από τους πιο γνωστούς κοσμοπολίτικους προορισμούς με τα χαρακτηριστικά πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια. Το κάστρο της Πάργας δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού επάνω σε έναν λόφο δίπλα στην παραλία του Βάλτου. Αποτελεί το εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο της περιοχής, με πλήθος καταστημάτων και επιχειρήσεων που έχτισαν οι Βενετσιάνοι τον 17ο αιώνα και ήταν απόρθητο σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης του Αλή Πασά. Η νησίδα του Αγ. Νικολάου, το νησί της Παναγιάς, αλλά και γύρω από το κάστρο, είναι περιοχές που προσφέρονται για τους λάτρεις των καταδύσεων, τζετ σκι, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο και ιστιοσανίδα. Από το λιμάνι της Πάργας μπορεί κανείς να κάνει ημερήσια εκδρομή στους γραφικούς Παξούς και Αντίπαξους.

Το Ζάλογγο είναι ένα από τα πιο ιστορικά όρη της Ελλάδας στην οροσειρά των Κασωπαίων της Ηπείρου γνωστό για την προεπαναστατική περίοδο του 1821 και τον Χορό του Ζαλόγγου. Στο χωριό Καμαρίνα, δεσπόζει το μνημείο του Ιερού βράχου, με τις πέτρινες Σουλιώτισσες που χτίσθηκε προς τιμή των ηρωίδων που προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό παρά να παραδοθούν στον Αλή Πασά. Το Νεκροµαντείο του Αχέροντα είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στην πεδιάδα του Αχέροντα, στην οποία διέρχονται οι ποταμοί Αχέρων, Κωκυτός και Πυριφλεγέθων σχηματίζοντας την Αχερουσία λίμνη. Αποτελούσε την πύλη για τον κάτω κόσμο σύμφωνα πάντα με το μύθο και στο μαντείο μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι πιστοί µε τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Γλυκή είναι ένα ιστορικό χωριό της περιοχής, στην όχθη του ποταμού Αχέροντα με το ναό της Παναγιάς Γλυκής που χτίστηκε την μεσοβυζαντινή εποχή.

Η Κασσώπη, χτίστηκε στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε ένα φυσικό οροπέδιο για να προστατεύσει την εύφορη πεδιάδα από την εκμετάλλευση. Διαθέτει σπουδαία μνημεία όπως τα Τείχη, η Βόρεια Στοά, η Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείον, το Θέατρο, ο Βωμός της Αφροδίτης, ο Βωμός του Απόλλωνα, όπως και Ναό της Αφροδίτης, εκτός της ακροπόλεως στο Ζάλογγο. Η Αρχαία Νικόπολη είναι το μέρος στο οποίο έγινε η ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ των στόλων του Οκτάβιου και της Κλεοπάτρας. Στον χώρο της βρίσκονται το μουσείο της Νικοπόλεως, το Νυμφαίο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, το θέατρο, το ωδείο και 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως «αρχαιολογική ζώνη Α».

Η Αμμουδιά είναι ένας παραλιακός οικισμός στις εκβολές του Αχέροντα σ’ έναν γραφικό κόλπο, αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Η Λυγιά φημίζεται για τις όμορφες παραλίες και το γραφικό λιμάνι της που δέχεται επισκέπτες και από κοντινούς προορισμούς. Η Λούτσα είναι ένας προορισμός για ήσυχες διακοπές καθώς έχει ένα καταπράσινο δάσος που φτάνει μέχρι τις ακτές, και καθαρά νερά που χαρακτηρίζουν τον οικισμό. Η Καστροσυκιά είναι χτισμένη πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, φημίζεται για τη μεγάλη παραλία της και το γραφικό τοπίο. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τη μονή Αγίας Πελαγίας, του 15ου αιώνα. Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Λούρου καθώς και το σπήλαιο Ασπροχάλικου.

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας τόπος μοναδικός που επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, ανάμεσα στο Ακτιο και στην Πρέβεζα που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar. Είναι καταφύγιο υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών αλλά και μεταναστευτικός προορισμός για 270 είδη πτηνών με συνολικό πληθυσμό 150.000, και άλλων ζώων. Η Λίμνη Ζηρού κοντά στην Φιλιππιάδα αποτελεί ιδανικό χώρο αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών δίπλα στο παραλίμνιο δάσος των Νερόφραξων. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι ιδιαίτερα πυκνή και δύσβατη ενώ η ορνιθοπανίδα μέσα και γύρω από τη λίμνη έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, και της ποδηλασίας καθώς προσφέρει μοναδική ομορφιά και παρθένα φύση.

Οι παραλίες του νομού υποδέχονται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες όπως το Μονολίθι που είναι μία  από τις μεγαλύτερες της χώρας. Η Καστροσυκιά είναι μια πολύ γνωστή παραλία κυρίως οικογενειακή, με ρηχά νερά και απέραντη αμμουδιά. Το Αλωνάκι είναι μια παραλία μέσα στα βουνά, σε ένα κλειστό κόλπο με ένα καταπράσινο τοπίο, ρηχά νερά και βότσαλα. Στην Πάργα υπάρχουν επίσης πολύ όμορφες παραλίες με μοναδικό φυσικό κάλλος. Ο Βάλτος είναι πολύ γνωστή παραλία για την απαράμιλλη ομορφιά της, το φυσικό περιβάλλον και τα καθαρά νερά. Το Κρυονέρι είναι μια γραφική παραλία με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά, σε ένα μικρό κόλπο. Ο Λύχνος έχει πράσινο μέχρι την άμμο, καταγάλανα νερά, και όπως οι περισσότερες παραλίες της Πάργας βρίσκεται σε έναν γραφικό κόλπο με υπέροχη θέα.

Ο νομός φημίζεται για τις δραστηριότητες στην φύση και τα extreme sport. Στις πηγές του Αχέροντα υπάρχει μια μοναδική διαδρομή για ιππασία ενώ για τους λάτρεις του αλεξίπτωτου πλαγιάς υπάρχουν πίστες και σύλλογοι που οργανώνουν πτήσεις. Η λίμνη Ζηρού που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, είναι ιδανικό μέρος για Κανό – Καγιάκ. Στο χωριό Γλυκή γίνονται καταβάσεις με Ράφτινγκ στον Αχέροντα, ενώ η πεζοπορία είναι συγκλονιστική χάρη στην άγρια φυσική ομορφιά. Για τους λάτρεις των καταδύσεων προσφέρεται η παραλία του Παντοκράτορα, η νησίδα του Αγ. Νικολάου καθώς και γύρω από το κάστρο της και τη νήσο Παναγιά, η Λυγιά, η Καστροσυκιά κ.α. Οι επιλογές για διασκέδαση είναι πολλές και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Στο νομό σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως πίτες, ζυμαρικά και γλυκά, ψάρια και θαλασσινά από τον Aμβρακικό κόλπο όπως γαρίδα και γάμπαρη που βγαίνει εκεί, γαλοκτομικά προϊόντα, ποτά και ηδύποτα και πολλά αρωματικά φυτά.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by