Ιωάννινα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Η ΦΥΣΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα με την γνωστή λίμνη Παμβώτιδα ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν όρη, πεδιάδες, κοιλάδες, φαράγγια όπως του Αώου και της χαράδρας του Βίκου. Υπάρχουν και μικρότερες λίμνες, όπως η Ζαραβίνα, η τεχνητή λίμνη του Αώου και οι Δρακόλιμνες της Γκαμήλας και του Σμόλικα μου δημιουργούν μοναδική φυσική ομορφιά. Γνωστά ποτάμια του νομού είναι ο Άραχθος, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Καλαμάς, ο Λούρος και ο Αχέροντας. Για την προστασία της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής υπάρχει ο εθνικός δρυμός του Βίκου-Αώου.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και το χαρακτηριστικό νησί της λίμνης στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και η δεύτερη αρχαιότερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 λόγω των σημαντικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Είναι επίσης γνωστή για την τραγική ιστορία του πνιγμού της κυρά Φροσύνης με προσταγή του Αλή Πασά. Η λίμνη με το νησί φιλοξενεί κωπηλατες ενώ γύρω υπάρχουν ψαράδες που αποτελούν συχνά πολιτιστικό κομμάτι σε έργα τέχνης, ποιήματα, φωτογραφίες και τραγούδια.

Το Ρολόι του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου χτίστηκε κατά παραγγελία του Οσμάν Πασά και αποτελεί σημείο συνάντησης. Η αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει την περιοχή και μερικά από τα κτήρια που ξεχωρίζουν είναι η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή, η Καπλάνειος σχολή, το ‘Σπίτι του Δεσπότη’ και το αρχοντικό του Μίσσιου. Το κάστρο χτίστηκε το 528 μ.χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό όμως γνωστό έγινε την εποχή του Αλή Πασά όπου ήταν διοικητικό κέντρο της δυτικής Ελλάδας. Το φρούριο Λιθαρίτσια χτίστηκε από τον Αλή Πασά και αποτελούσε προμαχώνα ενισχύοντας σημαντικά την οχύρωση του. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα και των 4 νομών της Ηπείρου. Το κάστρο περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά, το Βυζαντινό μουσείο και την έκθεση Αργυροχρυσοχοΐας. Το Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, και περιέχει τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχοΐας ενώ ξεχωρίζει το σπαθί του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ένα θεματικό μουσείο της ιστορίας και της τεχνολογίας της αργυροχοΐας της Ηπείρου. Η Δημοτική Πινακοθήκη περιλαμβάνει πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά. Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης του 3ου αι. π.Χ. κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν τα Ναΐα, ποιητικοί αγώνες ενώ επί Ρωμαίων χρησιμοποιήθηκε ως αρένα.

Η Δωδώνη ήταν από τα σημαντικότερα μαντεία του αρχαίου κόσμου στο οποίο προσέρχονταν για να ζητήσουν χρησμό. Σήμερα στο χώρο βρίσκεται το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το στάδιο και η Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου. Στο χωριό Πέραμα βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος που ανακαλύφθηκε από τους κατοίκους ένα θαύμα της φύσης στο λόφο Γκορίτσα που συγκαταλέγεται στα ομορφότερα των Βαλκανίων. Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας επίσης προσφέρει μια διαδρομή 250 μέτρων, έχει τρία επίπεδα και έναν υπόγειο καταρράχτη ύψους 2 μέτρων. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Βρέλλη έχει εκθέματά από την Ελληνική Ιστορία της Προεπανάστασης, της επανάστασης του 1821 και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η περιοχή φημίζεται για τα γεφύρια της με γνωστότερο αυτό του Βοϊδομάτη ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι του 1953. Το γεφύρι της Κόνιτσας στην είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της χαράδρας του Αώου ποταμού. Η θέα από το γεφύρι είναι μαγευτική καθώς η άγρια φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με το φαράγγι του Αώου σχηματίζουν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Το γεφύρι διατηρεί κάτω από την καμάρα του το καμπανάκι που προειδοποιούσε για ισχυρούς ανέμους. Το γεφύρι της Πλάκας με την ολοστρόγγυλη καμάρα του φτάνει τα 20 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα ίσως και την Ευρώπη. Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό με το σχήμα του να παραπέμπει σε κάμπια γεφυρώνει τις όχθες του Βοϊδομάτη.

Το Μέτσοβο χτισμένο στις πλαγιές της Πίνδου αποτελεί έναν από τους γραφικότερους, οικισμούς της Ελλάδας με ένα εντυπωσιακό τοπίο και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και λέγετε πως ο τότε ηγούμενος του ήταν ο Ησαΐας. Διαθέτει ένα πλήθος μονών και εκκλησιών αυθεντικά Βυζαντινά μνημεία τεράστιας σημασίας και είκοσι παραδοσιακές βρύσες, που έχουν μοναδικής ποιότητας νερό. Η τεχνητή λίμνη του Αώου αποτελεί πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Ο Αβερώφειος κήπος είναι ένας ιδανικός προορισμός για γνωριμία με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου μεταξύ άλλων και πεύκα, έλατα, οξιές, πουρνάρια και πολλά ακόμη είδη φυτών και θάμνων τις περιοχής.

Το Μέτσοβο είναι ιδανικό για extreme sports όπως kayak, rafting, snowmobile, mountain bike, ιππασία, σκι και πεζοπορία. Στην περιοχή υπάρχουν δυο χιονοδρομικά κέντρα, το Χιονοδρομικό κέντρο Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας και Ανηλίου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πολιτσές ή Προφήτης Ηλίας έχει υψόμετρο από τα 1360 μέτρα μέχρι τα 1620. Έχει δύο συρόμενους αναβατήρες με μήκος 700 και 550 μέτρα αντίστοιχα κι ένα baby lift 150 μέτρων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts 80 και 120 μέτρων όπως και δύο χιονοστρωτήρες. Οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που αποτελούν σημαντικό χειμερινό προορισμό. Το τοπωνύμιο Ζαγόρι προέρχεται από το σλαβικό «Ζα Γκόρα» που σημαίνει «ο τόπος πέρα από το βουνό». Τα χωριά είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου. Το ανατολικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τη Βοβούσα, το Γρεβενίτι, τη Δόλιανη, τους Μυλιωτάδες, το Τρίστενο και το Φλαμπουράρι. Το δυτικό Ζαγόρι τα Άνω Πεδινά, την Αρίστη, τον Βίκο, τη Βίτσα, τον Ελαφότοπο, τα Κάτω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Μικρό Πάπιγκο. Το κεντρικό Ζαγόρι τους Ασπράγγελους, το Βραδέτο, το Βρυσοχώρι. Στο βόρειο τμήμα βρίσκονται τα Μαστοροχώρια, η Πυρσόγιαννη, η Βούρμπιανη, ο Γοργοπόταμος, η Δροσοπηγή, η Καστανιά, η Πλαγιά, το Πληκάτι και οι Χιονάδες.

Στα 30 χιλ. από τα Ιωάννινα βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου από τα πιο γνωστά στους λάτρεις της φύσης καθώς χαρίζει μοναδικές διαδρομές. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου είναι χαρακτηρισμένος το 1973, με έκταση 1.600 στρέμματα. Η χλωρίδα της περιοχής αριθμεί περίπου 1700 είδη που συναντώνται αποκλειστικά στο φαράγγι, ενώ δώδεκα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Πλούσια είναι και η πανίδα καθώς βρίσκουν καταφύγιο λύκοι, ζαρκάδια, αρκούδες, νυφίτσες, αγριόγατες κ.α. Υπάρχει καταγραφή της χαράδρας του Βίκου στα ρεκόρ Guinness του 1997, ως τη βαθύτερη χαράδρα του κόσμου με βάθος 900 μέτρα και άνοιγμα μόνο 1100 μέτρα. Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κανείς είναι η πεζοπορία, η ιππασία, η αναρρίχηση, η ορειβασία, το rafting, το κανό/καγιάκ και το mountain bike.

Η Κόνιτσα η οποία συνορεύει με την Αλβανία λέγεται πως πήρε το όνομα της από σλάβικη προέλευση που σημαίνει αλογοπάζαρο. Έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα του εναλλακτικού τουρισμού ανάμεσα σε μοναδικές φυσικές ομορφιές. Στα χωριά του κάμπου της Κόνιτσας η κύρια παραγωγική δραστηριότητα είναι η γεωργία. Για τους φανατικούς του τσίπουρου λειτουργεί εργαστήριο 15 χλμ., έξω από την πόλη που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μια ξενάγηση. Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι οι Δρακολίμνες Γκαμήλα - Σμόλικα όπου σύμφωνα με τη παράδοση, ζούσαν δύο δράκοι. Είναι μια περιοχή ιδανική για δραστηριότητες όπως ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία, ιππασία, canoe kayak αλλά και rafting.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι, φιλοξενεί πολλά είδη ζώων όπως ελάφια, πλατώνια, Αίγαγρους Κρήτης και σπάνια είδη φυτών. Το πάρκο επισκέπτονται οργανώσεις που ασχολούνται με παρατήρηση πεταλούδων και λιβελούλων όπως τους Βρετανούς οικολόγους του Green Tours. Η περιοχή με κυρίαρχο το Πάρκο έλκει φυσιολάτρες και όσους αγαπάνε τα "ορεινά" σπορ. Τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων διαθέτουν υποδομή για λουτροθεραπείες όπου τα νερά είναι κατάλληλα για ρευματικές, δερματικές, ορθοπεδικές, γυναικολογικές και αναπνευστικές παθήσεις. Έξω από το Ηλιοχώρι είναι οι καταρράκτες «μπάλτα ντι στρίγκα» τρεις συνεχόμενοι καταρράκτες με τον μεγαλύτερο ύψους 25 μέτρων, που σχηματίζουν φυσικές πισίνες.

 Η Ελάτη είναι χτισμένη περιοχή του βουνού Μιτσικέλι, με θέα προς τα βουνά της Τύμφης. Το Συρράκο είναι ένας γραφικός οικισμός με πλούσια ιστορία και το χαρακτηριστικό φαράγγι που χωρίζει το Συρράκο με το χωριό των Καλαρρυτών. Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε μια μοναδική θέση κάτω από την κορυφή της Αστράκας μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου. Το Μικρό Παπιγκο προσφέρει μονοπάτια για όσους θέλουν να ανέβουν την Τύμφη και να περπατήσουν ως το ορεινό καταφύγιο της Αστράκας. Το Μονοδένδρι ξεχωρίζει με τα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια και εκκλησίες ενώ στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίοιυ Αθανασίου.

Η γαστρονομική παράδοση βασίζεται στη χρήση αγνών τοπικών προϊόντων ενώ τα κρέατα, μαγειρεύονται με παραδοσιακές Γιαννιώτικες συνταγές. Το ζυμωτό ψωμί, οι πίτες, τα φημισμένα τυριά και τα κρασιά της περιοχής, συνθέτουν την παράδοση των Ιωαννίνων. Κρέατα στη γάστρα, σπιτικές χυλοπίτες αλλά και για τους λάτρεις του ψαριού, τοπικές συνταγές με βατραχοπόδαρα, χέλια και πέστροφες. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει το περίφημο ντόπιο τσίπουρο ή βαρελίσιο κρασί και για επιδόρπιο τα περίφημα γιαννιώτικα γλυκά, όπως ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, αλλά και διάφορα άλλα γλυκά ταψιού. Με πρώτη ύλη το φρέσκο Ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, φτιάχνονται αγνά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών όπως η φέτα, η κεφαλογραβιέρα, η ξηρή μυζήθρα, το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε και το γαλοτύρι.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by