Άρτα

ΑΡΤΑ - ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Ο νομός Άρτας είναι ο δεύτερος σε έκταση, μετά των Ιωαννίνων και είναι γνωστός για το ιστορικό γεφύρι. Συνορεύει με το νομό Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας και τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η πόλη της Άρτας είναι η πρωτεύουσα του νομού χτισμένη στην όχθη του ποταμού Άραχθου και τις πλαγιές του Ξηροβουνίου και των Τζουμέρκων. Πρόκειται για ιστορική πόλη του Βυζαντίου με χαρακτηριστικό το κάστρο που υψώνεται στο κέντρο της. Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Βουνά, ποτάμια, λιμνοθάλασσες, βιότοποι, δάση, τρεχούμενα νερά και κάμποι είναι ο φυσικός πλούτος του νομού. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας, με τον ποταμό Άραχθο και το ιστορικό γεφύρι να την περιβάλλει από τις τρεις πλευρές της.
Την Αμβρακία περιβάλαν τείχη που είναι δείγμα της μεσαιωνικής επιρροής και το μνημείο σήμερα αποτελείται από 3 μέρη: το κυρίως φρούριο και δύο μικρά εξωτερικά περιτειχίσματα. Το εσωτερικό οχυρό ή Ακρόπολη (Ουτς Καλέ) αποτελούσε και καταφύγιο εκείνη την εποχή. Το κάστρο παρά τις πολιορκίες του κατά καιρούς, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα απ' τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής. Ο ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης. Από τους χριστιανικούς χρόνους χρησίμευε ως λατομείο. Το θέατρο Αμβρακίας που χρονολογείται στα τέλη 4ου π.Χ. αρχές 3ου π.Χ. αι. βρίσκεται στο κέντρο και διαθέτει ορχήστρα, μέρος του κοίλου και των παρόδων καθώς και τμήμα του στυλοβάτη του προσκηνίου. Η Παναγία η Παρηγορήτισσα του 13ου αιώνα είναι ο πιο σημαντικός βυζαντινός ναός του νομού αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, από την οποία σώζονται 16 κελιά που λειτουργούν ως αποθήκες.
Το θρυλικό γεφύρι της Άρτας που χτίστηκε το 1606 βρίσκεται σχεδόν μέσα στη σύγχρονη πόλη και είναι γνωστό για τη μοναδική αρχιτεκτονική του και το θρύλο του Πρωτομάστορα που έχτισε τη γυναίκα του για να στεριώσει το γεφύρι. Ο Άραχθος και Λούρος διασχίζουν την πόλη σχηματίζοντας υπέροχες κοιλάδες, λίμνες αλλά και καταρράκτες. Είναι ο 8ος ποταμός της Ελλάδας ο οποίος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Μοναδική εμπειρία είναι η πεζοπορία στην διαδρομή που περιβάλλεται από δάση, πηγές με καθαρά νερά, εντυπωσιακές βουνοπλαγιές και φαράγγια. Ο Αμβρακικός κόλπος ο δεύτερος μεγαλύτερος κόλπος της Ελλάδος είναι ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στο χώρο της Μεσογείου. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 30 ζευγάρια από το σπάνιο και απειλούμενο είδος των αργυροπελεκάνων.
Στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου βρίσκεται ο επιβλητικός Πλάτανος γνωστός και ως ο Πλάτανος του Αλή Πασά. Είναι ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, στη σκιά του οποίου, καθόταν ο Αλή Πασάς και από το 1976 έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το πυκνό φύλλωμά του απλώνεται σε πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα, σχηματίζοντας σκιά για όσους κάθονται να απολαύσουν τη θέα του Γεφυριού. Στην απότομη κορυφογραμμή της Πίνδου βρίσκονται τα Τζουμέρκα ένας από τους ωραιότερους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς που χαρακτηρίζεται από τις κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα. Τα όρη Τζουμέρκα είναι τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Τα 30 χωριά που ανήκουν στα Τζουμέρκα είναι περιτριγυρισμένα από φαράγγια, βουνά και ποτάμια και έχουν πλούσια χλωρίδα με έλατα, βελανιδιές, κουμαριές, φουντουκιές, πλατάνια, όπως επίσης φαράγγια και βραχώδεις εκτάσεις.

Στο οικοσύστημα βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ορνιθοπανίδας και σπάνια είδη σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, τα οποία παρουσιάζουν τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000. Είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες που αποζητούν τον εναλλακτικό τουρισμό ενώ στις όχθες του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται η παραλία Κορωνησία με το ομώνυμο χωριό. Στο ιστορικό μουσείο Σκουφά κάθε αίθουσα είναι αφιερωμένη σε μια εποχή της πόλης. Υπό την αιγίδα του συλλόγου λειτουργούν επίσης το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και η Βιβλιοθήκη με πάνω από 25 χιλιάδες τόμους βιβλίων. Στο μουσείο υπάρχουν αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα των κατοίκων εμπλουτισμένες με εργαλεία, σκεύη και άλλα αντικείμενα καθώς επίσης και παραδοσιακές φορεσιές, αποκριάτικες στολές αλλά και μια αίθουσα αφιερωμένη στο Γεφύρι της Άρτας.

Η δημοτική πινακοθήκη «Γ. Μόραλης» από το 2010 βρίσκεται στο κτίριο που φιλοξενούσε την πυροσβεστική υπηρεσία. Διαθέτει 2 αίθουσες, η μια είναι αφιερωμένη στη μόνιμη συλλογή και η δεύτερη φιλοξενεί κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις. Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου με αρχαιολογικά ευρήματα από την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, που φιλοξενούταν στη Μονή Παρηγορήτισσα. Τα εκθέματα του μουσείου χωρίζονται σε 3 μεγάλες ενότητες που αφορούν τον δημόσιο βίο, τον ιδιωτικό βίο και τις ταφές των κατοίκων. Στο χωριό Βλαχέρνα υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας του 12ου αι., με δύο τάφους όπου είναι θαμμένοι πιθανόν δεσπότες της Ηπείρου. Τα Άγναντα 55 χλμ. από την Άρτα είναι ένα χωριό γεμάτο από έλατα, πλατάνια, πεύκα και κουμαριές. Η πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά είναι χαρακτηριστικά του χωριού που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ταξιδιώτες.

Το Βουργαρέλι 58 χλμ. από την πόλη είναι από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων. Είναι σε υψόμετρο 800 μ. και χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και γραφικά στοιχεία. Το Συρράκο η  μικρή πολιτεία των θρύλων και των παραδόσεων είναι χτισμένο σε δυσπρόσιτο σημείο στην πλαγιά του Περιστερίου οικοδομημένο από τεχνίτες της πέτρας δημιουργώντας μια χαρακτηριστική εικόνα. Κάτω από την οροσειρά της Νότιας Πίνδου τα Τζουμέρκα και ανάμεσα από τον ποταμό Αχελώο και τον Άραχθο βρίσκεται το χωριό Αθαμάνιο. Η τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου συμπληρώνει το επιβλητικό τοπίο που παρουσιάζει πληθώρα Βυζαντινών μνημείων που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Ο Καταρράκτης είναι χτισμένος στα 800 μέτρα, στα Αθαμανικά Όρη ενώ η παλαιότερη ονομασία ήταν Σχωρέτσανα. Το 1927 πήρε το σημερινό του όνομα από τους καταρράκτες.

Μπορεί να μην είναι τόσο αναπτυγμένη τουριστικά όσο άλλες ελληνικές πόλεις, όμως έχει το πλεονέκτημα ενός τόπου αυθεντικού. Η Άρτα αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν στις διακοπές του να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Στα ποτάμια Άραχθο και Αχελώο, μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν ράφτινγκ, κανό-καγιάκ αλλά και μοναδικούς περιπάτους. Για όσους αναζητούν extreme sport μπορούν να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγίας στο Γρίμποβο, καθώς και άλλα αεραθλήματα με την Αερολέσχη Άρτας. Επίσης μπορούν με την βοήθεια εκπαιδευτών να κάνουν ιππασία απολαμβάνοντας την φύση. Στον νομό Άρτας φημίζονται για την ποιότητα τους τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, γαλακτοκομικά, παραδοσιακά προϊόντα και το τσίπουρο από την τοπική ποικιλία Ζαμπέλα. Στην παραδοσιακή κουζίνα χαρακτηριστικά είναι η προβατίνα στη σούβλα, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, το σπληνάντερο, το κοτόπουλο, επίσης, οι γαρίδες Αμβρακικού, χέλια, οι κέφαλοι και το "τσαλαφούτι" από πρόβιο γάλα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by