
ΛΗΜΝΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας στο βορειοανατολικό Αιγαίο και η πατρίδα του θεού Ηφαίστου. Η αρχαιότερη οργανωμένη περιοχή της Ευρώπης, η Λήμνος, με τις παρθένες παραλίες και τη μυθική ομορφιά της, προσφέρει μοναδικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες στα κρυστάλλινα νερά αλλά και τη φύση της. Επιβλητικοί βράχοι, μοναδικά τοπία με ηφαιστιογενή πετρώματα, λόφοι, φιλόξενοι υγροβιότοποι, αλλά και παραλίες συνθέτουν το εντυπωσιακό νησί. Η πρωτεύουσα και λιμάνι της Λήμνου, είναι η ιστορική Μύρινα με τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της. Στο Κάστρο που δεσπόζει ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα συντροφιά με ένα από τα μικρά ελάφια που ζουν ελεύθερα στη περιοχή. Στον Ρωμαϊκό Γιαλό, βρίσκονται τα περισσότερα πέτρινα αρχοντικά και φημίζεται για περιπάτους.
Στο χωριό Κάσπακας, μπορεί κανείς να απολαύσει τους μοναδικούς καταρράκτες στην περιοχή του Άη Γιάννη. Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού είναι εντυπωσιακοί, ειδικά όσον αφορά την ανθρώπινη παρουσία κατά την προϊστορική περίοδο. Νέα Κούταλη, Τσιμάνδρια, Πορτιανού, Πεδινό, Αγκαρυώνες, Καλλιθέα και Λιβαδοχώρι είναι κάποια από τα χωριά με τα θαυμάσια πέτρινα σπίτια του Κοντιά. Ξεχωριστός είναι ο υδροβιότοπος του Διαπορίου, η διαδρομή προς το Φακό με τα βοσκοτόπια, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τα απολιθώματα δένδρων εκατομμυρίων ετών. Το χωριό των Κεχαγιάδων, τα Τσιμάνδρια, το γραφικό Πορτιανό με το λαογραφικό μουσείο, το ανακαινισμένο σχολείο και η Νέα Κούταλη, με το μοναδικό σπογγαλιευτικό κέντρο είναι επίσης σημαντικοί προορισμοί του νησιού. Το «Παλαιοκάστελον» του Κοντέα το μετόχι δηλαδή της Μεγίστης Λαύρας με τον παραδοσιακό οικισμό, τη γνήσια αρχιτεκτονική ομορφιά και φινέτσα εκφράζεται μέσω των ανακαινισμένων πέτρινων σπιτιών.
Το χωριό των Κεχαγιάδων, τα Τσιμάντρια εντυπωσιάζουν, με τον υπέροχο δρόμο, ενός περίπου χιλιομέτρου, που είναι φυτεμένος και από τις δύο πλευρές με πανύψηλα δέντρα. Το χωριό Αγκαρυώνες έχει όμορφη πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μούδρου καθώς είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο, και διαθέτει μια όμορφη εκκλησία. Το χωριό Πορτιανού που σημαίνει «καινούριο λιμάνι» οχυρώθηκε κατά το 17ο αιώνα απ' τους Ενετούς και σήμερα παραμένει ερειπωμένος ένας ενετικός πύργος στο σημείο Μέλαγγας. Στο ακρωτήρι Φακός μαζεύονται πολλά πουλιά, κάποια από τα οποία είναι είδη προς εξαφάνιση. Κιρκινέζια, θαλασσοκόρακες, μαυροπετρίτες (καλοκαιρινοί επισκέπτες), αλλά και νησιώτικες πέρδικες, είναι πτηνά που είναι μόνιμα στο νησί. Εξαιρετικά και αξιόλογα είναι τα ευρήματα που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Λήμνου από ανασκαφές που έγιναν στην Πολιόχνη, την Ηφαιστεία, την Ίμβρο, και στο Καβείριο. Η αλιεία και η επεξεργασία του φυσικού σπόγγου, άνθισε για πολλές δεκαετίες στο νησί ιστορία την οποία μεταφέρει στους επισκέπτες το μουσείο ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας.
















Στο Λαογραφικό μουσείο του Πορτιανού βρίσκονται παραδοσιακές ενδυμασίες και διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως αργαλειοί, στημόνια, γεωργικά εργαλεία κλπ. Το φρούριο του Κότσινου ήταν από τα σημαντικότερα φρούρια του νησιού μετά το φρούριο της Μύρινας και του Μούδρου. O γραφικός παραδοσιακός οικισμός Βάρος, στο κέντρο του νησιού, ξεχωρίζει με τη μοναδική, τοπική αρχιτεκτονική, το απολιθωμένο δάσος και τους 12 ανεμόμυλους που κάποτε άλεθαν τα σιτάρια ολόκληρου του νησιού. Στο χωριό Βάρος συναντάμε επίσης αρχοντικά του 19ου αιώνα μεγαλόπρεπα που αποδεικνύουν ότι ήταν θέρετρο πλούσιων οικογενειών της Λήμνου. Κοντά στο χωριό Παναγιά βρίσκεται ο χώρος, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η μύηση των πιστών στα Καβείρια Μυστήρια, το ιερό των Καβείρων. Κοντά στο ιερό των Καβείρων, υπάρχει η μοναδική σπηλιά του Φιλοκτήτη.
Η Λήμνος φημίζεται για τις πολλές και με ποικιλομορφία παραλίες της που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Κοντά στο κάστρο, δίπλα στο λιμάνι της Μύρινας, βρίσκεται ο Τούρκικος Γιαλός, όπως και η συνοικία της πόλης. Στον Ρωμέικο Γιαλό, η θάλασσα, τα πανέμορφα αρχιτεκτονήματα μίας άλλης εποχής στη σκιά του κάστρου της Μύρινας αποζημιώνουν κάθε επισκέπτη. Τα Ρηχά Νερά είναι μια χερσόνησος, που τη διαχωρίζει το Ρωμέικο Γιαλό και εκτός από τα ρηχά νερά προσφέρει και θαλάσσια σπορ. Ο πρώτος κόλπος έξω από τη Μύρινα, ο Αυλώνας φημίζεται για τα θαλάσσια σπορ και τους ψαροντουφεκάδες που την επιλέγουν. Στην παραλία του Αϊ Γιάννη του Κάσπακα 8 χλμ. βόρεια της Μύρινας, βρίσκεται μία πλήρως οργανωμένη παραλία που το 2013 βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία. Η μικρή παραλία του Πρασσά, βρίσκεται δίπλα από την πιο γνωστή, εκείνη του Αϊ Γιάννη θα σας μαγέψει όσους αγαπούν την ηρεμία. Το Πηγαδέλι της Παναγιάς η καστανοκόκκινη αμμουδιά θυμίζει την ηφαιστειογενή προέλευση και δημιουργεί όμορφες εικόνες.
Παρά το βραχώδες έδαφος της, η Λήμνος είναι εύφορο νησί, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως το Λημνιό κρασί, που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, τα εξαιρετικά τυριά, το μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι από παλιό σπόρο σταριού. Τα Λήμνια παξιμάδια, σταρένια, κριθαρένια, ολικής άλεσης και επτάζυμα, φτιάχνονται με αλεύρι από διαλεχτά σιτάρια και κριθάρια που καλλιεργούνται στις πεδιάδες της Λήμνου. Είναι επίσης γνωστή για τα κρασιά που παράγει από γλυκό κρασί, ξηρό λευκό με Ονομασία Προέλευσης με πιο γνωστό το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Το τσίπουρο που παρασκευάζεται στη Λήμνο επίσης είναι διπλής απόσταξης, με ή χωρίς γλυκάνισο, με ωραίο άρωμα και δυνατή γεύση. Το καλαθάκι Λήμνου είναι ένα πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από γάλα προβάτων και κατσικιών της Λήμνου. Τα φλωμάρια είναι παραδοσιακές χυλοπίτες, ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομμάτια που παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και πρόβειο γάλα. Αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας του νησιού είναι η μελισσοκομία ενώ το εξαιρετικής ποιότητας μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα της Ελλάδας. Τα Βενιζελικά είναι το πιο γνωστό γλυκό του νησιού που γίνονται από αμύγδαλα, κουβερτούρα, κακάο και άχνη. Οι σαμσάδες επίσης είναι παραδοσιακό γλυκό, των Χριστούγεννων που μοιάζει με τον μπακλαβά, μόνο που αντί για αμύγδαλα παρασκευάζονται με σουσάμι.