Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ - ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Ικαρία, το νησί του Ικάρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αποτελεί ιδανικό μέρος διακοπών για όλες τις ηλικίες. Είναι γνωστή για τη μακροβιότητα των κατοίκων της και αποτελεί ένα από τα 5 μέρη του κόσμου που συγκαταλέγονται στις περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στην Ικαρία επικρατεί ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής αφού οι ντόπιοι έχουν αποβάλει το άγχος και όλα τα πράγματα γίνονται με αργούς ρυθμούς.  Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος στα νοτιοανατολικά, ενώ ο Εύδηλος στον Βορρά αποτελεί το δεύτερο λιμάνι. Απότομοι βράχοι, καταπράσινες πλαγιές, εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια όπως του ποταμού Χάλαρη, αλλά και φυσικά τοπία, όπως το δάσος του Ράντη, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ικαρία είναι γνωστή ως τόπος εξορίας, όπου εξόριζαν πρόσωπα του βασιλικού γένους και άλλων επιφανών επικίνδυνων για το θρόνο, αλλά και πολιτικών κρατουμένων.

Τα χωριά Άγιος Κήρυκος, Εύδηλος, Γιαλισκάρι, Καρκινάγρι με τον φάρο του Κάβο Πάπα και το ορεινό κεφαλοχώρι Χριστός Ραχών διατηρούν μια ιδιαίτερη νότα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Στον Άγιο Κηρύκο υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού με τα μοναδικά εκθέματα του. Ο Νας, το σημαντικότερο λιμάνι κατά την αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδαμ. Η Οινόη η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Δράκανο με την αρχαία πόλη στην περιοχή Φανάρι, το αρχαίο κάστρο και τον Πύργο του Δράκανου, το Κάστρο του Κοσκινά, που ήταν φρούριο της Βυζαντινής εποχής είναι τα σπουδαιότερα μνημεία του νησιού. Ο βράχος του Ικάρου βρίσκεται στο χωριό Χρυσόστομο, κοντά στον Άγιο Κήρυκο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σ' εκείνο το σημείο ο Ίκαρος έχασε τα φτερά του και έπεσε στη θάλασσα. Η Αρχαία πόλη του Δράκανου, με τη ομώνυμη Ακρόπολη και τον Πύργο, βρίσκονται στη σημερινή περιοχή του Φάρου, ανατολικά του νησιού.

Τα Θέρμα, με τις ιαματικές πηγές και τα ραδιούχα νερά επισκέπτονται πολλοί τουρίστες για θεραπεία ειδικά των ρευματισμών. Άλλες ιαματικές πηγές είναι η πηγή Μουσταφά - Λίτζα, εκείνες του Σπηλαίου του Παμφίλη, του Κράτσα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα, καθώς και η πηγή της Αγίας Κυριακής. Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη βόρεια πλευρά του νησιού ο Αρμενιστής βρίσκεται σε ένα πολύ τουριστικό θέρετρο. Ανατολικά του νησιού είναι η παραλία του Αϊ Γιώργη σχετικά έρημη και όχι πολύ γνωστή στους επισκέπτες του νησιού. Δίπλα στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, είναι μια βραχώδης παραλία ιδανική για όποιον θέλει να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από το κέντρο. Στο δρόμο για το Φάρο, ανατολικά των Θερμών, βρίσκεται η παραλία Ανεφάντι. Βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Κεραμέ και Νύφι.

Το Αυλάκι είναι μια από τις πολλές όμορφες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, κοντά στο χωριό Αυλάκι. Ο Γιαλός επίσης που  βρίσκεται δίπλα απ' το λιμανάκι του χωριού Μαγγανίτη με τα ψαροκάικα είναι αξιόλογος προορισμός. Στο δρόμο για το Φάρο, ανατολικά των Θερμών, βρίσκεται η μεσαίου μεγέθους παραλία Γλυφάδι. Η αμμουδερή παραλία των Θερμών βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα απ' το λιμανάκι του οικισμού. Το Κυπαρίσσι είναι μια από τις όμορφες παραλίες του νησιού, στην βόρεια πλευρά, κοντά Εύδηλο, δίπλα στο Κεραμέ. Μία εξωτικής ομορφιάς παραλία είναι οι Σεϋχέλλες, στο χωριό του Μαγγανίτη, με κρυστάλλινα νερά και λευκούς γρανιτένιους βράχους. Ο κόλπος του Να είναι μια από τις πιο ωραίες φυσικές παραλίες του νησιού. Η Φυρόδη είναι η πιο παλιά και γνωστή σε όλους παραλία του χωριού Μαγγανίτης.

Τα τοπικά προϊόντα της Ικαρίας βασίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Τα φημισμένα προϊόντα του νησιού είναι κρασί, μέλι, τυρί, κρέας, λάδι, ελιές, κάστανα και λουκούμια, ενώ στην τοπική γαστρονομία υπάρχουν ολόφρεσκα θαλασσινά, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά και αποστάγματα. Το Καρυώτικο κρασί είναι προϊόν μιας πανάρχαιας συνταγής που φυλάχτηκε και διασώθηκε σε πιθάρια χωμένα στη γη και έχει επίσημα την ταυτότητα της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του. Ονομαστό φαγητό της Ικαρίας είναι το «σουφικό», καλοκαιρινό λαδερό φαγητό, κατάλληλο για χορτοφάγους. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι επίσης, πολύ φημισμένες λιχουδιές, οι οποίες συνοδεύονται από το διάσημο κόκκινο κρασί της Ικαρίας, τον «Πράμνειο Οίνο». Παραδοσιακό πιάτο αποτελεί, το γαμοπίλαφο, το οποίο σερβίρεται στους γάμους μαζί με κατσίκι ντόπιο, βραστό ή ψητό. Σε όλα τα μέρη της Ικαρίας θα βρει κανείς κρέας κατσικίσιο, χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλα. Τα γλυκά κουταλιού έχουν ξεχωριστή θέση στις εγχώριες και ξένες αγορές με πιο γνωστό το τριαντάφυλλο με την ιδιαίτερη γεύση και οσμή του τριαντάφυλλου. Το μέλι της Ικαρίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας μας το οποίο ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά και τη μοναδική του γεύση καθώς παράγεται από πευκόδεντρο και από διάφορες ποικιλίες αρωματικών φυτών.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by