Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ - ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΡΑ

Ο νομός Ροδόπης συνορεύει με την Βουλγαρία, την Ξάνθη, τον Έβρο και το Θρακικό πέλαγος. Πρωτεύουσα του νομού είναι Κομοτηνή, που είναι η έδρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σήμερα είναι μια πόλη που συνδυάζει το ευρωπαϊκό και το ανατολικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική, στην παράδοση, στην κουλτούρα και τους ανθρώπους της. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής της Ροδόπης είναι ανυπολόγιστος με ένα ανεκτίμητο οικοσύστημα της Βαλκανικής χερσονήσου και τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης. Η Κομοτηνή, είναι μία σύγχρονη πόλη, που χαρακτηρίζεται ως πόλη των αντιθέσεων με μεγάλες πλατείες, αρκετό πράσινο και αποτελεί ένα σταυροδρόμι, όπου συνυπάρχουν μοναδικά το παρελθόν με το παρόν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κομοτηνής είναι η έντονη νυχτερινή ζωή εξαιτίας των πολλών φοιτητών. Είναι ένας κόσμος που κινείται ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αφού εκεί το μουσουλμανικό στοιχείο έχει μία έντονη παρουσία.

Σήμα κατατεθέν της Κομοτηνής, ο Πύργος του Ωρολογιού, ο οποίος αποτελεί δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού. Πίσω από τον πύργο υψώνεται ο μιναρές του τεμένους Γενί Τζαμί, από τον εξώστη του οποίου ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς του Ισλάμ στην προσευχή. Η πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή θεωρείται η ψυχή της πόλης στην οποία μπορεί κανείς να βρει καταστήματα και νυχτερινά κέντρα. Ο Πύργος εφάπτεται στο μαυσωλείο της Φατμά Χανούμ, σύζυγο του βεζίρη Χασάν Πασά με νεοκλασικά στοιχεία. Το Ιμαρέτ είναι από τα παλαιότερα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης που χρονολογείται μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα με γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου να σώζονται ακόμα στην πόρτα πάνω στο τόξο. Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη, από το 1962 με εκθέματα που αποτελούνται από παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, κατασκευές, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και είδη οικιακής χρήσης.

Το αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης έχει εκθέματά από τη Νεολιθική έως τη Βυζαντινή περίοδο, την εποχή του Σιδήρου, από ελληνικές αποικίες, ιερά, ρωμαϊκούς οικισμούς και νεκροταφεία. Η πόλη της αρχαίας Μαρώνειας ιδρύθηκε από Χίους τον 7ο π.Χ. αιώνα και το τείχος της ξεπερνούσε τα 10 χιλιόμετρα. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από τα γνωστά πανεπιστήμια της χώρας έχει τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Το μουσείο Καλαθοπλεκτικής το μοναδικό μουσείο στο είδος του, παρουσιάζει τεχνοτροπίες και καλάθια από τη χερσόνησο του Αίμου, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, την Αργεντινή, τη Συρία και άλλες χώρες. Είναι κατασκευασμένα με ιδιαίτερους τρόπους πλέξης και διαφορετικά υλικά και εργαλεία. Στη Νυμφαία, βόρεια της Κομοτηνής, κυριαρχεί το Δάσος που συνοδεύεται από το ομώνυμο Βυζαντινό κάστρο. Πρόκειται για ένα φυσικό μπαλκόνι, από όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει μια σπάνια θέα και ομορφιά.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Μαρώνειας με αξιοθέατα όπως η Σπηλιά του Κύκλωπα, ο υγρότοπος της Ισμαρίδας και η Αρχαία Εργάνη αποτελεί σημαντικό προορισμό. Η λίμνη Ισμαρίδα έχει πάρει το όνομα της από το βουνό Ίσμαρος, και μαζί με το σύμπλεγμα των μικρότερων λιμνών, δημιουργούν μια ζώνη η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών ορνιθοπανίδας. Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο συνολικά 190 είδη πουλιών. Πέρα από την πλούσια πανίδα διαθέτει και πλούσια χλωρίδα καθώς η μισή λίμνη καλύπτεται με νούφαρα και καλαμώνες. Στην κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου κοντά στον Ίασμο βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια άλογα της Αστραίας μια ράτσα που προστατεύεται και η μοναδικότητά τους βρίσκεται στα πολύ δυνατά πόδια και στο ύψος τους, που είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα. Ο Κομψάτος είναι ο πιο σημαντικός ποταμός του νομού του οποίου οι πηγές βρίσκονται στο νομό. Οι εκβολές του είναι στη λίμνη Βιστωνίδα όπου μαζί σχηματίζουν ένα από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ελλάδα, που είναι χώρος αναπαραγωγής αρκετών ειδών πουλιών. Το βουνό Φρακτό είναι ένα μνημείο της φύσης και το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας καθώς δεν υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση επί πέντε αιώνες. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση ζουν 32 είδη θηλαστικών και άλλα σπάνια προστατευόμενα είδη.

Στην καρδιά του δάσους υπάρχουν τρεις εντυπωσιακοί καταρράκτες του Αχλαδορέματος στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια, να επισκεφθούν τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς και να περπατήσουν στις σάρες, ένα γεωλογικό φαινόμενο. Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντούς, είναι ένα εντυπωσιακό δάσος με αιωνόβιες οξιές που ξεπερνούν σε ύψος τα 30 μέτρα που έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης». Κοντά στο χωριό της Αρωγής υπάρχει η λιμνοθάλασσα της Ξηρολίμνης όπου μια λωρίδα αμμουδιάς χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα και είναι βιότοπος για πολλά είδη πτηνών. Ο Πολύανθος είναι ένα γραφικό αλλά πάνω απ’ όλα ιστορικό χωριό με τη γέφυρα του Πολύανθου πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο από τον 17ο αιώνα και το βυζαντινό Κάστρο, το οποίο έχει ύψος 250 μέτρα χτισμένο πάνω σε λόφο. Η Καρυδιά είναι ένα παραδοσιακό θρακικό χωριό με χαρακτηριστική την ιστορική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1868.

Το Παπίκιο Όρος, σπουδαίο βυζαντινό κέντρο μοναχισμού, προσφέρεται για ορειβασία πεζοπορία με μοναδικές διαδρομές και ιππασία με την βοήθεια εκπαιδευτών Οι υδροβιότοποι στη λίμνη Βιστωνίδα και οι λιμνοθάλασσες του νομού, προσφέρονται για παρατήρηση πουλιών. Ο οικισμός Φαναρίου, διαθέτει μια οργανωμένη παραλία όπου τα ρηχά και καθαρά νερά της την κάνουν ιδανική για μικρά παιδιά. Η Αρωγή συνέχεια της παραλίας Φανάρι, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η παραλία του Προφήτη Ηλία με το εξωκλήσι στο λόφο με θέα το Θρακικό πελάγος είναι ήσυχη και με λίγο κόσμο. Η Σύναξη 14 χλμ. από τη Μαρώνεια αποτελεί επιλογή όσων θέλουν να απολαύσουν ένα ήρεμο και απομονωμένο μπάνιο. Η παραλία Πλατανίτη 4 χλμ. από τη Μαρώνεια είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλα. Η Ίμερου είναι μήκους δύο χλμ. και στα όρια της ξεκινάει ένα μικρό δασάκι που προσφέρει σκιά. Η Μέσης διαθέτει αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Η Μαρμαρίτσα σχεδόν κρυμμένη στα βράχια διαθέτει μια εντυπωσιακή φυσική ομορφιά για όσους λατρεύουν την ηρεμία. Η παραλία Καγκέλες είναι στρωμένη με αρκετά χοντρό βότσαλο και διαθέτει γήπεδο beach volley.

Η κουζίνα της Ροδόπης  περιλαμβάνει στοιχεία και συνταγές όχι μόνο από τη Θράκη, αλλά και από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμηλία, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Τουρκία, τους Σαρακατσάνους, τους Πομάκους και τους Ρωμά. Κάποια από τα πιο γνωστά πιάτα είναι το τας-κεμπάπ, η ψητή μελιτζάνα, το χοιρινό με τουρσί, η μπάμπω (χριστουγεννιάτικο φαγητό), τα μαντί και το τανοσούρ. Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά όπως ο καβουρμάς και ο παστουρμάς. Από γλυκά το σαραγλί, χανούμ μπουρέκ (με κρέμα), καταΐφι, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί. Μοναδικό συνοδευτικό είναι τα περίφημα μαρωνίτικα κρασιά ενώ παντού υπάρχουν λουκούμια όλων των γεύσεων όπως σουτζούκ λουκούμ με επικάλυψη καρύδας ή σουσαμιού, χαλβάς σκέτος ή με φιστίκι και καραμέλες. Επίσης αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα στραγάλια μαλακά και αφράτα σαν γλύκισμα, κάθε είδους ξηρούς καρπούς και ελληνικό φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν προϊόντα όπως λάδι, ελιές, ζυμαρικά, μέλι, μαρμελάδες όσπρια, ρόδια, αρωματικά φυτά, όστρακα και παραδοσιακό φύλο για πίτες.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by