Ξάνθη

ΞΑΝΘΗ - ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ο νομός Ξάνθης συνορεύει προς Βορρά με τη Βουλγαρία, δυτικά με τους νομούς Καβάλας και Δράμας και ανατολικά με τον νομό Ροδόπης. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του νομού είναι η συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Για το όνομα της λέγεται πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας ή πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη. Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, παραδόσεις, έθιμα ενώ είναι πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή. Θεωρείται επίσης πόλη πολυπολιτισμική και έχει χαρακτηριστεί ως "Η πόλη με τα χίλια χρώματα". Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η τουριστική υποδομή του νομού ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 σπουδαιότερων  νομών από δασική άποψη. Η οροσειρά της Ροδόπης χαρίζει στον νομό μια μοναδική φυσική ομορφιά ενώ ανάμεσα στα βουνά, οι πλούσιοι κάμποι της προσφέρουν άφθονα προϊόντα γεωργίας. Χαρακτηριστικό της Ξάνθης είναι το καρναβάλι μία από τις κυριότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις της βόρειας Ελλάδας.

Η Ξάνθη έχει να επιδείξει ζωντανούς παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Η Παλιά Πόλη παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σαχνισιά είναι ο όρος της αρχιτεκτονικής, που περιγράφει τον τρόπο που είναι κατασκευασμένα τα παραδοσιακά κτήρια και κάθε σπίτι έχει τη δική του ταυτότητα. Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου. Στο μουσείο περιλαμβάνονται εκθέματα από την περίοδο ακμής της Ξάνθης αλλά και εκθέματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων βρίσκονται αντικείμενα της πόλης και τα νεκροταφεία από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζει έργα ζωγράφων της Ξάνθης σε εκθέσεις. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζονται ταριχευμένα πάνω από 80 είδη πανίδας από λύκους και αγριόγατες μέχρι όρνεα και αετούς.

Η Ξάνθη είναι γνωστή για την καλλιέργεια καπνού για τον λόγο αυτό πολλές καπναποθήκες είχαν χτιστεί στον κάμπο, νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων αυτών, ήταν συγκεκριμένη και διαθέτουν όλα ημιυπόγειο και σοφίτα, χώρους απαραίτητους για την επεξεργασία του καπνού. Στον νομό βρίσκονται 54 πέτρινα γεφύρια που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, τη μορφή και τον αριθμό των τόξων τους. Το τρενάκι του Νέστου είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς την κοιλάδα του ποταμού. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να γνωρίσουν τον Νέστο με καγιάκ και μπορεί να διαρκέσει από 3 ως και 5 ώρες. Η ανάβαση στο Γυφτόκαστρο αποτελεί επίσης μια πανέμορφη, πεζοπορική διαδρομή με μοναδική θέα. Εκτός από το Γυφτόκαστρο γνωστές κορυφές της Ροδόπης στην Ξάνθη είναι το Τσαλ ή Αχλαδόβουνο, η κορυφή Καρπούζι,το Αυγό, η Χαιντού, το Καρά Ολάν, η Κούλα και άλλες μικρότερες κορυφές.

Η πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας Δημόκριτου, τα Άβδηρα, βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης. Τα σημαντικότερα κατά την περιήγησή στον αρχαιολογικό χώρο είναι η περιοχή της δυτικής πύλης και το τείχος του 4ου αιώνα π.Χ., ένα συγκρότημα ρωμαϊκών κατοικιών στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και η “Οικία των Δελφινιών” με ψηφιδωτό δάπεδο με δελφίνια. Ο Μακεδονικός Τάφος Σταυρούπολης προς το χωριό Κομνηνά είναι ο μεγαλύτερος και πιο καλοδιατηρημένος τάφος της βορειοανατολικής Ελλάδας που χρονολογείται γύρω στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ.. Στην περιοχή των Θερμών υπάρχει το ανάγλυφο του Μίθρα που συμβολίζει σπήλαιο, αναπαριστά στο κέντρο τον θεό Μίθρα να θυσιάζει ένα ταύρο ανάμεσα στους Καύτη και Καυτοπάτη. Ανάμεσα στα χωριά Τοξότες και Παράδεισος βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τόπειρος. Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Πρόκειται για ένα ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και σκάφη αναψυχής αλλά διαθέτει και υποδομές για μεταφορά αγαθών.

Το οικοσύστημα γύρω από τον ποταμό Νέστο και κυρίως το Δέλτα του, η λίμνη Βιστωνίδα από τις σημαντικότερες της Ελλάδας και οι ακτές του κόλπου χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα και είναι μεγάλης οικολογικής σημασίας. “Τα Στενά του Νέστου" μια στενή κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ Σταυρούπολης και Τοξοτών περιλαμβάνονται στις υγροτοπικές περιοχές NATURA 2000. Ο ποταμός Νέστος φθάνοντας στη θάλασσα σχηματίζει ένα μεγάλο δέλτα, που το κάλυπτε παραποτάμιο δάσος. Στο τμήμα του δάσους που έχει διασωθεί ζουν τσακάλια, αγριογούρουνα, ενώ στην περιοχή ζουν πολλά είδη σπάνιων ζώων. Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και ύψος περισσότερο από 35 μέτρα είναι χαρακτηριστικό αξιοθέατο της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης. Τα όρη Χαϊντού και Κούλα συγκαταλέγονται στις ορεινές και ενδοχωρικές περιοχές NATURA. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «μνημείο της φύσης» στην οποία βρίσκεται επίσης ένας μεγάλος αριθμός φυτών που είναι σπάνια για την Ελλάδα.

Στο νομό Ξάνθης υπάρχουν όμορφες παραλίες, που οριοθετούνται απ' το Δέλτα του Νέστου και από τις λιμνοθάλασσες της λίμνης Βιστωνίδας. Μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες αυτή του Μάγγανα έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία και πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων με πεντακάθαρα νερά. Η παραλία του Αϊ Γιάννη έχει χαρακτηριστεί Α’ Αρχαιολογική Ζώνη από το 2009. Η παραλία κατακλύζεται από κόσμο τους θερινούς μήνες καθώς είναι ένας φυσικός κόλπος με πεντακάθαρα νερά. Το Πόρτο Λάγος είναι μια μεγάλη παραλία και ήταν η πρώτη οργανωμένη παραλία της Ξάνθης. Η παραλία Μάνδρας είναι μια οργανωμένη παραλία με ιδιωτικό camping και ανατολικά βρίσκονται οι λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα. Η Παραλία του Μυρωδάτου 26 χλμ. περίπου από την πόλη της Ξάνθης είναι προσβάσιμη από ακόμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες λόγω των ειδικών διαδρόμων που υπάρχουν προς διευκόλυνσή τους. Η Σκάλα Αβδήρων αποτελεί επίσης ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

Η Ξάνθη με την εύφορη γη έχει να επιδείξει ιδιαίτερα προϊόντα που όπως  ακτινίδια, ροδάκινα, ρόδια, νεκταρίνια, πατάτες, σπαράγγια, τρούφα, μανιτάρια, σιδερίτη και μπασμά (αρωματικό καπνό). Επίσης, η παραγωγή ζαχαροκάλαμου ξεχωρίζει στον τόπο και οι εκτάσεις με τα ηλιοτρόπια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Με πρώτη ύλη το ζαχαροκάλαμο που καλλιεργεί, παράγει εξαιρετικής ποιότητας σιρόπι, το οποίο διαθέτει στην αγορά. Η ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει πέστροφες, θαλασσινό αλάτι και αλίπαστα καπνιστών φιλέτων ψαριών. Ο Καβουρμάς είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό που ανήκει στις γνήσιες θρακιώτικές γεύσεις καθώς κέρδισε και μία θέση στο βιβλίο Γκίνες τον Μάρτιο του 2017. Η καλλιέργεια Τρούφας της Ξάνθης ξεχωρίζει για την εξαιρετική ποιότητά της ενώ ανιχνεύεται και συλλέγεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Φρέσκα, αποξηραμένα, μαριναρισμένα, γλυκό κουταλιού, πλευρώτους, πέστο, μαύρη τρούφα, λάδι τρούφας και άλλα πολλά είναι τα προϊόντα που προσφέρει η καλλιέργεια των μανιταριών. Το κασέρι της Ξάνθης, τα γύφτικα λουκάνικα, ο παστουρμάς, το αριάνι, το γιαούρτι, το κεφίρ, ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί, το θρακιώτικο φύλλο και τα θρακιώτικα ζυμαρικά είναι γνωστά προϊόντα του τόπου.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by