Καβάλα

ΚΑΒΑΛΑ - ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

H Καβάλα είναι πόλη της Μακεδονίας χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και λέγεται πως το όνομα της προέρχεται από τον αρχαίο οικισμό "Σκαβάλλα", σημερινή Παλαιά Καβάλα. Η πόλη της Καβάλας είναι γνωστή σαν μια από τις ομορφότερες πόλεις - λιμάνια της Ελλάδας. Οι πλατείες, τα μοντέρνα κτήρια, τα εμπορικά κέντρα της πόλης τα παραδοσιακά σπίτια και τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες, μετά την Θεσσαλονίκη, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η παλιά πόλη της οποίας είναι χτισμένη πάνω στην χερσόνησο της Παναγίας γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Στην κορυφή της Παλιάς πόλης δεσπόζει το κάστρο της Καβάλας που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και σήμερα προσφέρει εικόνες της σύγχρονης και της παλιάς πόλης. Το υπαίθριο θέατρό της φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πόλη παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα, εκκλησίες και μουσεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Στο άκρο της χερσονήσου της Παναγίας, υπάρχει ο φάρος από το 1880 που είναι πόλος έλξης λόγω της μοναδικής θέας. Ήταν το πρώτο κοσμικό κέντρο της παλιάς πόλης καθώς δεν υπήρχαν άλλοι χώροι διασκέδασης εκείνη την εποχή. Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, είναι ένα έργο της Βυζαντινής περιόδου, μια τοξωτή κατασκευή που είχε ως στόχο να γεφυρώσει την χερσόνησο της Παναγίας με τον ορεινό όγκο της Λεκάνης για τη μεταφορά νερού στην παλιά πόλη. Το φρούριο της Χριστούπολης με τον εξωτερικό περίβολο και τη κυρίως ακρόπολη χρησίμευε για την άμυνας της πόλης. Η Μονή Λαζαριστών, που χτίστηκε το 1888 χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο, και παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με νεοκλασική επίδραση. Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, είναι η ανάγλυφη παράσταση του ηρώου που φιλοτεχνήθηκε από το Διονύση Γερολυμάτο.

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή χτίστηκε το 1720 έχει δύο ορόφους με θέα και στις δύο πλευρές της χερσονήσου. Το Μουσείο Καπνού είναι ένα θεματικό μουσείο, που περιλαμβάνει αντικείμενα κι υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού. Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας είναι ένα επιβλητικό μοναστήρι που βρίσκεται στο Παγγαίο Όρος. Θεωρείται εθνικό και θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας και περιλαμβάνει σπάνιες εικόνες κειμήλια και χειρόγραφα. Οι αρχαίοι Φίλιπποι που μετονομάστηκαν έτσι από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β' είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ανατολικής Μακεδονίας. Αποτελούν ορόσημο για την χριστιανοσύνη, καθώς ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.χ.. Περιλαμβάνουν τα Τείχη, την Ακρόπολη, το Θέατρο, την Αγορά, την Παλαίστρα, τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου, τις Βασιλικές Α, Β, Γ και το Οκτάγωνο.

 Το Δημοτικό μουσείο της Καβάλας το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό νεοκλασσικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα περιλαμβάνει τμήματα ιστορικού αρχείου, φυσικής ιστορίας, βιβλιοθήκης, μουσειακής αγωγής, συλλογές εγγράφων, παραδοσιακές στολές, υφαντά, κοσμήματα, πίνακες και γλυπτά. Σπάνιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο είναι το Ιμαρέτ του 1817 δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά ένα κορανικό ιεροδιδασκαλείο, όπου οι μαθητές ήταν εσωτερικοί. Στους πρόποδες του Παγγαίου βρίσκεται η μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής Ελευθερούπολη με τις Στοές των Αρχαίων Μεταλλίων, το Δασικό χωριό Παγγαίου και το χιονοδρομικό κέντρο στην Κοιλάδα Ορφέα. Γραφικό παραλιακό χωριό είναι η Κεραμωτή, κοντά στις εκβολές του δέλτα του ποταμού Νέστου με μοναδικό δάσος και λιμνοθάλασσες ως τη Νέα Καρβάλη. Οι λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής αποτελούν  έναν μοναδικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών μεταξύ άλλων κορμοράνους και φλαμίνγκο.

Το «Ποτάμι της ζωής», όπως αποκαλούν τον ποταμό Νέστο, αποτελεί ένα από τα μέρη με σημαντικούς υδροβιότοπους ενώ η περιοχή φημίζεται για την πίστα rafting και Canoe kayak. Στον Νομό Καβάλας σ’ όλη σχεδόν την ακτογραμμή υπάρχουν παραλίες που προσφέρονται για μπάνιο. Σε απόσταση 2 χλμ. από τη Νέα Πέραμο, βρίσκεται η γνωστή παραλία Αμμολόφοι που περιβάλλονται από  βραχώδεις σχηματισμούς που κοσμούν τις ακτές, έχουν λάβει γαλάζια σημαία και θεωρούνται από τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Το ακρωτήριο του Βρασίδα ένας μικρός κολπίσκος κοντά στους Αμμολόφους μια αμμώδης παραλία με καταπράσινα βουνά και πλούσια βλάστηση. Ο Μπάτης κοντά στην Καλαμίτσα είναι ένας κόλπος με μεγάλο βάθος, η ακτή είναι αμμώδης και στα ρηχά έχει πέτρες. Τόσο η παραλία όσο και η θάλασσα στην Καλαμίτσα είναι αμμώδης και πλήρως οργανωμένη ενώ αποτελεί αγαπημένη επιλογή για κολύμπι.

Το Παληό απέχει 6 χιλιόμετρα από την Καβάλα και έχει αρκετές ακτές, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι ο Ναυαγός, οι Γλάστρες και το Il primo. Το Περιγιάλι 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης είναι μια σχετικά ήσυχη παραλία, χωρίς πολύ κόσμο ενώ η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από ψαροταβέρνες με τοπικά πιάτα. Η Ραψάνη είναι μία οργανωμένη παραλία στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Πάρκο του Φαλήρου αμμώδης με ελάχιστους βράχους, λύση για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός. Τα Βραχάκια της Παναγίας αποτελούν εναλλακτική πρόταση στην παλιά πόλη, ανεβαίνοντας προς το Κάστρο με αρκετά μεγάλο βάθος και απότομα βράχια. Στο χωριό της Νέας Ηρακλείτσας η θάλασσα είναι αμμώδης και η παραλία πλήρως οργανωμένη ενώ προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και φημίζεται για τους λουκουμάδες της. Η Τόσκα είναι μια αμμώδης, καθαρή και πλήρως οργανωμένη παραλία στα 5 χλμ. από την Καβάλα.

Η Καβάλα είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας για τον λόγο αυτό φημίζεται για τα θαλασσινά της ενώ λόγω της πολυπολιτισμικότητας της η Μακεδονίτικη κουζίνα έχει κι άλλες επιρροές όπως αυτές της Καπαδοκίας, και του Πόντου. Τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, η γεμιστή μελιτζάνα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. Ιδιαίτερη φήμη έχουν επίσης οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης γνωστοί ως οι καλύτεροι της Ελλάδας με ολόκληρο αμύγδαλο και τα γλυκά του κουταλιού, όπως το καρυδάκι και το σύκο. Φημισμένοι είναι επίσης οι σιροπιαστοί λουκουμάδες στην Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Ένα από τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα της Καβάλας είναι και το κρασί της ενώ υπάρχουν οργανωμένα οινοποιεία σε διάφορα μέρη στο Νομό Καβάλας. Με παραδοσιακές συνταγές των ποτοποιών γίνεται το τοπικό ούζο και το τσίπουρο από τα καλύτερα πανελληνίως. Τα σπαράγγια εξαιρετικής ποιότητας γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι και τα σπαράγγια της Καβάλας περιζήτητα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Τα φασόλια Χρυσούπολης λόγω των κλιματολογικών συνθηκών ξεχωρίζουν για τη μοναδική γεύση τους.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by