Έβρος

ΕΒΡΟΣ - ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ

Ο Νομός 'Εβρου στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας που είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας, χαρακτηρίζεται από περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Έχει ως πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη και χωρίζεται σε τρεις περιοχές το Σουφλί, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα ενώ σε αυτόν ανήκει και η Σαμοθράκη, ένας τόπος μοναδικού φυσικού κάλους. Το βόρειο άκρο αποκαλείται «τριεθνές», διότι συναντώνται τρία διαφορετικά κράτη η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία ενώ στο νομό βρίσκεται ο ποταμός Έβρος, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Έχει ένα σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο με περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενα μνημεία όπως οι βιότοποι του Δέλτα Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς. Η περιοχή είναι σε στρατηγική θέση, ενώ συνδυάζει βουνό, κάμπο θάλασσα.

Η πρωτεύουσα του Έβρου, η Αλεξανδρούπολη είναι χτισμένη στα νότια του νομού της οποίας το λιμάνι είναι από τα πιο σημαντικά με τον φάρο σήμα κατατεθέν. Ο φάρος χτίστηκε, για να βοηθάει τους ναυτικούς που περνούσαν από και προς τον Ελλήσποντο. Η χριστιανική ιστορία της παρουσιάζεται στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης που στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή και περιλαμβάνει εκθέματα από το 15ο έως και τον 20ο αιώνα. Διαθέτει 25 χλμ. ακτογραμμής με παραλίες γραφικές, πλούσιας βλάστησης, με μαγική θέα. Η παραλία των Δικκέλων περιλαμβάνει κάμπινγκ, εξοχικές κατοικίες ενώ η αμμουδιά και οι ελαιώνες φτάνουν μέχρι την ακτή. Κοντά στο χωριό Μάκρη βρίσκεται η Κυανή ακτή με τα πεντακάθαρα νερά της και η Αγία Παρασκευή, που αποτελεί οικισμό με μεγάλη κοσμική παραλία από την Ζώνη Αρχαίας Μεσημβρίας που προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Η οργανωμένη παραλία του ΕΟΤ επίσης, είναι η πιο κοντινή και την προτιμούν οι περισσότεροι.

Το Σουφλί είναι κτισμένο στο λόφο του Προφήτη Ηλία, της οροσειράς Ροδόπης. Φημίζεται για τα "κουκουλόσπιτα", τα μεταξωτά και την πλούσια παράδοση. Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με το μετάξι και την εκτροφή μεταξοσκώληκα που συνέβαλαν στην ανάπτυξη. Στο αρχοντικό Κουρτίδι στεγάζεται το μουσείο Ελληνικού Μεταξιού με την επιβλητική καμινάδα. Στο Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται το αρχοντικό Μπρίκα ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον Άγιο Γεωργίο και τον Άγιο Αθανασίο. Το δάσος Δαδιάς και τα αρχαία Θρακικά Νεκροταφεία, βρίσκονται στην περιοχή του ορεινού χωριού Ρούσσα. Το Εθνικό Πάρκο είναι από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της WWF σε διεθνές επίπεδο με μοναδικό πληθυσμό από ερπετά, θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά. Νοτιότερα, το Δέλτα του Έβρου, είναι ένας σημαντικός υγρότοπος, που προστατεύεται από την σύμβαση Ramsar. Οι δύο βιότοποι, δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα ενώ υπάρχει Οικοτουριστικό Κέντρο και Παρατηρητήριο πουλιών.

Το Διδυμοτείχο είναι ένα πραγματικό μουσείο που συνδυάζει φυσική ομορφιά, και ιστορία. Διασχίζεται από τον παραπόταμο του Έβρου Ερυθροπόταμο και την κοσμούν παραδοσιακά αρχοντικά. Το κάστρο του Καλέ στον ομώνυμο λόφο έχει στο εσωτερικό του χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Το Λαογραφικό Μουσείο έχει εκθέματα όπως εργαλεία, ενδυμασίες, εκκλησιαστικά και μαρμάρινες παραστάσεις. Το Τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ στο κέντρο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Η Γέφυρα Κήπων που ενώνει δύο έθνη η μισή είναι βαμμένη με τα χρώματα της Ελλάδας και η άλλη με της Τουρκίας. Η Ορεστιάδα χαρακτηρίζεται από το σχέδιο πόλης, τα μνημεία, την ευρωστία και την ανοικοδόμηση. και αποτελεί εμπορικό κέντρο της Ελλάδας. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει εργαλεία, αργαλειούς, αδράχτια, φορεσιές, σκεύη, μουσικά όργανα και εκκλησιαστικά. Η Μητρόπολη της Ορεστιάδας είναι οι Άγιοι Θεόδωροι και η παλιά εκκλησία στο Καραγάτς τους οποίους η πόλη τιμά με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τα «Θεοδώρεια».

Οι Φέρες, κωμόπολη του Έβρου, χαρακτηρίζονται από παραδόσεις, ήθη και έθιμα όλων των φυλών από την παλαιολιθική εποχή. Ιδρύθηκαν γύρω από την οχυρωμένη μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας τον 12ο αιώνα. Νότια των Φερών εκβάλλει ο Έβρος, όπου σχηματίζει το Δέλτα του ενώ ο υγρότοπος με το δάσος του συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που φιλοξενεί πελεκάνους, ερωδιούς, φλαμίνγκο, κορμοράνους και αγριόκυκνους. Η Κοσμοσώτειρα είναι το καθολικό της μονής που έχτισε ο Ισαάκιος Κομνηνός με κελιά για 100 μοναχούς, νοσοκομείο, γηροκομείο, βιβλιοθήκη και υδραγωγείο που εξασφάλιζε νερό που τροφοδοτούσε τον οικισμό. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τραϊανούπολης δίπλα στις ιαματικές πηγές που αποτελούν πόλο έλξης συνέδεε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη.

Παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, ποτά και εδέσματα είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι γυναικείοι συνεταιρισμοί του Έβρου. Διαθέτει τοπική κουζίνα που περιλαμβάνει φαγητά όπως είναι ο σαρμάς, οι σαρακατσάνικες πίτες, τα πικάντικα λουκάνικα από το Σουφλί, τα ποταμίσια ψάρια και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Το ζυγούρι ή μοσχάρι μαγειρεμένο με λάχανα, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά, ο τζιγεροσαρμάς και ο καβουρμάς σκέτος ή με αβγά είναι οι πιο φημισμένες από τις γεύσεις της περιοχής. Σε ολόκληρο το νομό μπορείτε να δοκιμάσετε τον πατσά με τις διάφορες γεύσεις: κοιλιά, ποδαράκια, μοσχαροκεφαλή και ανάμικτο. Τα σπιτικά λικέρ φτιάχνονται με βάση το κονιάκ, τα βύσσινα ή κράνα ή μούσμούλα. Βασικά προϊόντα επίσης είναι το βαμβάκι, το σιτάρι, τα τεύτλα και το καλαμπόκι.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by