Δράμα

ΔΡΑΜΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Η Δράμα γνωστή για τα άφθονα νερά της είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους. Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του ορίζοντα το Φαλακρό, είναι το "βουνό σύμβολο" της Δράμας. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, δυτικά με το νομό Σερρών, νότια με το νομό Καβάλας και ανατολικά με το νομό Ξάνθης. Αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη Βαλκανική και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 21. Η Πλατεία Ελευθερίας ήταν το σημείο από το οποίο ξεκινούσαν οι δύο βασικοί δρόμοι της πόλης, ο ένας οδηγούσε στο ελληνικό τμήμα της πόλης και ο άλλος στις τουρκικές συνοικίες. Σε όλη τη Δράμα και ιδιαίτερα στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν παλιά, διατηρητέα κτίρια που χαρίζουν ατμόσφαιρα στην πόλη, ενώ σημαντικό αξιοθέατο είναι και τα βυζαντινά τείχη της. Η φύση, η γραφικότητα, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαία μνημεία και οι αμέτρητες επιλογές την κάνουν ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Από το νότο μέχρι τους ορεινούς όγκους του Φαλακρού, της Ροδόπης και του Μενοίκιου, ο Νομός Δράμας προσφέρει εκδρομές για κάθε εποχή του χρόνου.

Στο Δημοτικό Κήπο στο κέντρο της πόλης έχει διαμορφωθεί ένα πάρκο στο οποίο βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Οι 100 πηγές από τις οποίες αναβλύζουν κρυστάλλινα νερά και τα πλατάνια συνθέτουν το μοναδικό τοπίο της. Ο μεγάλος αριθμός υδρόμυλων οφείλεται στην παρουσία πηγών στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Το κτίριο της "Ταξιαρχίας" μεταξύ των ετών 1923 και 1925 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας του καπνέμπορου Ανδρέα Τζήμου. Σήμερα αποτελεί ορόσημο όχι μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αλλά και στην ιστορική μνήμη των κατοίκων της. Στην οδό Κουντουριώτου βρίσκεται ένα τμήμα των ανατολικών βυζαντινών τειχών, όπως και το πίσω μέρος των χανιών που η πρόσοψή τους βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου. Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι χτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού, και στο εσωτερικό του σώζεται διάκοσμος των Παθών και των Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ο παλαιότερος ναός της πόλης που ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. H Παλαιά Μητρόπολη Δράμας δίπλα στον νέο μητροπολιτικό ναό είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και διαδέχθηκε τον παλαιότερο ναό μεταβυζαντινών χρόνων. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο τα εκθέματα προέρχονται από κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Η καπναποθήκη Πορτοκάλογλου έργο του Αυστριακού μηχανικού Konrad von Vilas είναι ένα από τα πιο σημαντικά σωζόμενα βιομηχανικά κτίρια. Το αρχαιολογικό Μουσείο έχει ευρήματα που καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία με γλυπτά σε τρείς ενότητες. Ο Άγιος Νικόλαος στο κέντρο της πόλης, που λεγότανε Εσκί τζαμί ή Τσαρσί τζαμί είναι ένα από τα τέσσερα τεμένη που υπάρχουν στην πόλη με τοιχογραφίες που απεικονίζουν το τέλος της Τουρκοκρατίας. Το Οθωμανικό σιντριβάνι στην Πλατεία Δικαστηρίων βρίσκεται στο σημείο που ήταν τα δικαστήρια, το διοικητήριο, οι φυλακές και το Αράπ τζαμί που αποτελούσαν το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Στην Ονειρούπολη Δράμας τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο ζωντανεύουν με μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, καθώς όλα μεταμορφώνονται σε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη μπορείτε το σπήλαιο Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα. Η Ελατιά, είναι από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα του οποίου η χλωρίδα και πανίδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες της Βόρειας Ελλάδας. Το δάσος του Φρακτού, το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, είναι από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας. Στα 19 χλμ. από τη Δράμα, βρίσκεται η πόλη των Φιλλίπων, που βρίσκονται ρωμαϊκά ερείπια, ενώ στην περιοχή Καλή Βρύση, σώζεται το ιερό του Διονύσου. Στο Νευροκόπι, βρίσκεται η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το οχυρό «Λίσε», γνωστό από την αντίσταση του 1941, το Φράγμα και η τεχνητή λίμνη Λευκογείων. Έξω από το χωριό Δασωτό το μοναδικό δάσος της Καστανιάς συνεπαίρνει κάθε επισκέπτη του όπως και το σπήλαιο Μααρά, στην περιοχή Κοκκινογείων, που το κοσμούν αμέτρητοι σταλακτίτες με καταπληκτικά χρώματα.

Η διάσχιση του φαραγγιού της Πετρούσας-Πύργων και η εξερεύνηση του δάσους της Σημύδας χαρίζει στους φυσιολάτρες ένα μοναδικό τοπίο. Στο άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού σε υψόμετρο 1720 μέτρων μπορεί κανείς να επιδοθεί στην πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, παρακολούθηση πουλιών και περιήγηση. Το Νευροκόπι είναι περιτριγυρισμένο από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Φαλακρού και του Όρβυλου και συνδυάζει τις ομορφιές του λεκανοπεδίου με εκείνες του βουνού, προσφέροντας πολλές δραστηριότητες και αξιοθέατα. Στον κάμπο της Προσοτσάνης, νότια της σύγχρονης κωμόπολης, αποκαλύφθηκε η παλαιοχριστιανική βασιλική με ημικυκλική αψίδα ανατολικά και νάρθηκα δυτικά. Το Φαράγγι της Πετρούσας Πύργων, ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων και αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν μέσα σ' ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Στις πλαγιές του φαραγγιού υπάρχουν πολύχρωμα αγριολούλουδα, ξερόφυτα αλλά και δενδρώδης βλάστηση. Επιπλέον το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών της πανίδας.

Η κουζίνα της Δράμας φέρει επιρροές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, με χαρακτηριστικά πιάτα τα ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί, γκιούλμπασι κλπ.. Στο νομό ξεχωρίζουν επίσης η φασολάδα στο πήλινο, τα γεμιστά κρεμμύδια, οι διάφορες πίτες, το κουνέλι, οι τζιγεροσαρμάδες, το αρνάκι φρικασέ με μαϊντανό, το κοτόπουλο λαχανιά, κ.α.. Στην τοπική κουζίνα υπερέχουν τα προϊόντα κτηνοτροφικής παραγωγής, τα ποταμίσια ψάρια, οι πίτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων ποντιακής και σαρακατσάνικης καταγωγής που ζουν στο νομό. Στα τοπικά προϊόντα εντάσσονται τα κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής, ο μαστιχάτος χαλβάς τα ζυμαρικά, ο πελτές από κράνο, τα γλυκά του κουταλιού, οι πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό και τα αλλαντικά όπως ο καβουρμάς, ο παστουρμάς, τα λουκάνικα και το παστράμι. Εξαιρετικά είναι επίσης το γλυκό δαμάσκηνο, ο πελτές κυδώνι, οι γιοφκάδες με ντομάτα ή σπανάκι, ο τραχανάς, τα λιαστά ντοματάκια και οι γλυκόξινες σάλτσες. Τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλύτερης ελληνικής πατάτας Νευροκοπίου την κάνουν περιζήτητη όπως και τα περίφημα φασόλια. Προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by