Ζάκυνθος

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - FIORE DI LEVANTE

Η Ζάκυνθος με το Φιόρε του Λεβάντε νότια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Πελοποννήσου είναι ένα ακόμη νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι ένα ορεινό νησί που χαρακτηρίζεται από τα βουνά, τους εύφορους κάμπους και τα καταπράσινα τοπία. Είναι η πατρίδα του ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, επίσης στο νησί έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και άλλες προσωπικότητες. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα το οποίο φημίζεται για τις καντάδες και τις οπερέτες του. Η πόλη της Ζακύνθου που είναι η πρωτεύουσα και το πολιτιστικό κέντρο του νησιού διαθέτει πολλά σημαντικά αξιοθέατα όπως το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, την Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το ενετικό Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στη Μπόχαλη είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης τα τείχη του οποίου, διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα και προσφέρει εξαιρετική θέα της πόλης. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά που οικοδομήθηκε το 1568 είναι χτισμένο στο δάσος κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας. Στον οικισμό της Λίμνης Κερίου μπορεί κανείς να περπατήσει ως τον Φάρο για να απολαύσει την θέα του ανοιχτού πελάγους και το ηλιοβασίλεμα. Αξιοθέατο του όρμου του Λαγανά είναι το παραθαλάσσιο μνημείο του Αντρέ Βεζάλ, Βέλγου γιατρού των Αναγεννησιακών χρόνων και πατέρα της ανατομίας, η Βασιλική του Παντοκράτορος, που χτίστηκε από τη βυζαντινή αυτοκράτειρα Πουλχερία και η Λίμνη Κεριού, οπού βρίσκεται η Πηγή του Ηροδότου.

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν μερικές από τις διασημότερες παραλίες της νησιωτικής Ελλάδας, όπως το Ναυάγιο, το Λαγανά, τις Βολίμες με τις Γαλάζιες Σπηλιές κ.α. Μοναδικές παραλίες είναι τα «φιορδ» της Ζακύνθου που βρίσκονται στη δυτική ακτή, το Πόρτο Βρώμη, το Πόρτο Ρόξα και το Πόρτο Λιμνιώνα με τα κρυστάλλινα νερά και τις μικρές σπηλιές. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να δει οπωσδήποτε τον Μακρύ Γιαλό, το Βασιλικό, το Πόρτο Κούκλα, τον Αλυκανά και την Δάφνη. Επίσης,  αποτελεί ένα από τα καταφύγια της χελώνας Καρέτα - Καρέτα και της φώκιας Μονάχους – Μονάχους γι' αυτό στο νησί ιδρύθηκε για την προστασία τους, στο κόλπο του Λαγανά, το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο. Το ακατοίκητο νησί, Μαραθονήσι, βρίσκεται απέναντι από το Κερί και είναι προσιτό μόνο με καράβι. Η κοιλότητα των λαθρεμπόρων γνωστή ως Ναυάγιο είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού.

Η καλλιέργεια των σταφυλιών είναι μια από τις κύριες απασχολίες των Ζακυνθινών για την παρασκευή πολλών διαφορετικών τύπων κρασιού ενώ οι ποικιλίες Βερνέα και Αυγουστάτους είναι οι πιο γνωστές. Στο νησί σε μεγάλες εκτάσεις, καλλιεργείται η μαύρη σταφίδα ένα προϊόν που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα της παραγωγής στο νησί της Ζακύνθου. Το μαντολάτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζακυνθινής παράδοσης, που παρασκευάζεται από ασπράδια αυγών, αμύγδαλα, ζάχαρη και μέλι και καταναλώνεται συχνά κατά την περίοδο του καρναβαλιού ή προσφέρονται σε αρραβώνες σε γάμους και βαφτίσια. Η φυτούρα παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, τηγανίζεται και προσφέρεται με πολύ ζάχαρη και κανέλα. Τα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τοπικών γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων, καθώς και λικέρ. Χαρακτηριστική συνταγή είναι το μελάτσο, γλυκό του κουταλιού από διάφορα φρούτα και εσπεριδοειδή. Το ζακυνθινό μέλι είναι γνωστό για την καθαρότητα και τη γνησιότητά του καθώς παράγεται από τοπικούς παραγωγούς στο ορεινό τμήμα του νησιού με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο που πιστοποιεί την ποιότητά του. Στο νησί, παράγεται το σκληρό πικάντικο τυρί, από κατσικίσιο γάλα και γάλα προβάτου, γνωστό ως λαδοτύρι. Το όνομα του τυριού οφείλεται στο γεγονός ότι παραμένει για μεγάλο διάστημα μέσα σε δοχεία με ελαιόλαδο για να αποκτήσει την ιδιαίτερη γεύση που το χαρακτηρίζει.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by