Μεσσηνία

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ο νομός Μεσσηνίας με πρωτεύουσα την Καλαμάτα  βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο συνορεύει με το νομό Ηλείας, το νομό Αρκαδίας και το νομό Λακωνίας. Περιβάλλεται από 140 χλμ. ακτών, με πανέμορφες παραλίες, γραφικά λιμανάκια ξεκινώντας από την μία πλευρά με τον Μεσσηνιακό κόλπο και από την άλλη στο Ιόνιο πέλαγος. Στο εσωτερικό, ο Ταΰγετος, «ο θρύλος του Μοριά» με την άγρια ομορφιά, τα δάση με έλατα και πεύκα, τα σπάνια φυτά, τις κορυφές, τα φαράγγια, τις χαράδρες και τα γραφικά χωριά. Εύφορες εκτάσεις, παραθαλάσσιες και μεσόγειες κωμοπόλεις, γραφικά χωριά, αρχαιολογικοί χώροι, σημαντικά ιστορικά μνημεία και η τουριστική υποδομή προσελκύουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η Καλαμάτα χτισμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου είναι η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου. Είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονα τα σημάδια της ιστορίας ενώ το λιμάνι είναι το μεγαλύτερο του νομού.

Στο ιστορικό κέντρο βρίσκονται το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Ηρώων που μνημονεύει την στιγμή του ξεσηκωμού και βόρεια το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτό το ναό κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821. Το Κάστρο συνδέεται με την ιστορική οικογένεια των Βιλεαρδουίνων που ίδρυσαν το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Η πλατεία Υπαπαντής ήταν η πρώτη εκτός κάστρου περιοχή που κατοικήθηκε στην οποία δεσπόζει ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος. Ο παραλιακός δρόμος είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης καθώς διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια με φοίνικες σε όλο το μήκος της και πολλά έξοχα νεοκλασικά κτήρια. Η οδός Αριστομένους διασχίζει την καρδιά της πόλης, ανάμεσα στα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίσματα. Στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, βρίσκεται η σύνθεση «Ελευθερία» με τους ήρωες της Επανάστασης, Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη. Το δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο 54 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και είναι γνωστό ανά τον κόσμο.

Μοναδικό αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς είναι το περίφημο Μπίλιοβο, το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο. Το φαράγγι του Ριντόμου από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου ως την ακτή της Σάντοβας στον Μεσσηνιακό Κόλπο παρουσιάζει ένα μεγαλειώδες φυσικό τοπίο. Σε όλο το μήκος υπάρχουν γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα ενώ τα καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο με το υπέροχο γεφύρι. Το φαράγγι του Βυρού πέρα από τη φυσική ομορφιά, ξεχωρίζει λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Το Μανιάκι είναι γνωστό από τη μάχη που έλαβε χώρα το 1825, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης. Σε αυτή βρήκαν τραγικό θάνατο ο Παπαφλέσσας και τα παλικάρια του, από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ. Στο Μανιάκι βρίσκονται ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα οι εκκλησίες του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ανάστασης, όπου φυλάσσονται τα οστά των αγωνιστών της μάχης στο Μανιάκι.

Η Πύλος αμφιθεατρικά κτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία με τα λευκά της κτίρια αποπνέει ένα άρωμα νησιώτικο. Κυριαρχεί η πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Στο κέντρο του όρμου βρίσκεται η βραχονησίδα Χελωνήσι ή Χελωνάκι που ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματος της με το μνημείο για τους Άγγλους πεσόντες. Το παλάτι του Νέστορα είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο σε προνομιακό σημείο με θέα τον κόλπο. Εντυπωσιάζει η Αίθουσα του Θρόνου, τα λουτρά και τα αγγεία που χρησίμευαν για την αποθήκευση προϊόντων. Η Κορώνη είναι μια μικρή παραλιακή πόλη με μοναδική ομορφιά, το Ενετικό Κάστρο της δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και οι εκκλησίες προσδίδουν μεσαιωνικό χαρακτήρα. Κάτω από το κάστρο είναι η εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας ενώ μέσα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Χαρακτηριστικό είναι το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καραπαύλου και στην κεντρική πλατεία ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου.

Η Κυπαρισσία είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω με σημαντικό αξιοθέατο της τον Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστεριάς, από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού όπως και το φαράγγι δίπλα σε αυτόν. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το κάστρο της Αρκαδιάς, η Δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και το μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας. Το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες θα μαγέψει τους φυσιολάτρες και όσυς αγαπούν την πεζοπορία. Η Καρδαμύλη στη μεσσηνιακή πλευρά της Μάνης έγινε παγκοσμίως γνωστή από τα πλάνα του Before Midnight. Χαρακτηριστικό της είνσαι τα λείψανα της ομηρικής Ακρόπολης, το οχυρό συγκρότημα των Μουρτζίνων και οι τάφοι των Διόσκουρων. Στο λιμάνι της είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ απέναντι από αυτό βρίσκεται το νησάκι Μερόπη, με ερείπια ενετικών τειχών και το εκκλησάκι της Παναγίας. Μοναδικής φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι Βυρού στις πηγές του οποίου σώζονται παλαιοί νερόμυλοι, ενώ κοντά στην κοίτη του βρίσκεται η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Η Μεθώνη διαθέτει το ονομαστό κάστρο όπου το Μπούρτζι αποτελεί τμήμα του και πρόκειται για το μικρό οχυρό στη νησίδα ενώ συνδέεται με αυτό με μια γέφυρα. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις μεσσηνιακές Οινούσσες που αποτελούνται από τα νησάκια Σαπιέντζα, Αγία Μαριανή και Σχίζα. Οι Γαργαλιάνοι είναι χτισμένοι στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω έχουν εκπληκτική θέα και καταλήγουν στη θάλασσα του Ιονίου πελάγους. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας του 18ου αιώνα. Το Ζευγολατειό χτισμένο στον κάμπο της Άνω Μεσσηνίας, είναι γνωστό για το παστέλι το οποίο παράγεται εδώ αδιαλείπτως από το 1920. Διαθέτει μεγάλη αγορά κατά μήκος του κεντρικού του δρόμου, εκεί όπου βρίσκεται και η εκκλησία αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Τα Φιλιατρά είναι μια κωμόπολη στην κεντρική πλατεία της οποίας δεσπόζει το σιντριβάνι από τη Φλωρεντία με τη γυναικεία μορφή και τις τέσσερις παιδικές μορφές. Χαρακτηριστικά είναι το δημαρχείο, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Μπουριάνων. Πρωτότυπο αξιοθέατο είναι το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ στην βορειοδυτική είσοδο της πόλη.

Η Μεσσηνία είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που συγκεντρώνουν πολλές όμορφες παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά αλλά και πολλούς κόλπους προσιτές από καλό οδικό δίκτυο. Στις περισσότερες παραλίες η ελιά το χαρακτηριστικό δέντρο του νομού, συνδυάζεται αρμονικά με τη θάλασσα και τον ήλιο. Η παραλία Βοϊδοκοιλιά είναι η πιο γνωστή με χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με το γράμμα Ω. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται βόρεια της Πύλου και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, επομένως δεν υπάρχει ίχνος οργάνωσης και δραστηριότητας. Η παραλία της Στούπας είναι μια δημοφιλής παραλία που καλύπτεται από άμμο, τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά καθώς αναβλύζουν υπόγειες πηγές. Η παραλία της Καλογριάς είναι ένας κλειστός κόλπος με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά που παρέχει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Η παραλία της Καλαμάτας είναι από τις παραλίες που είναι πόλος έλξης καθώς πρόκειται για μία τεράστια ακτή με μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων καλυμμένη με άμμο ή βότσαλο χαρακτηρισμένη με γαλάζια σημαία και προσβάσιμη ακόμη και με τα πόδια.

Η παραλία της Φοινικούντας είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο δίπλα από το ομώνυμο χωριό. Η Χρυσή Ακτή ή αλλιώς Διβάρι, είναι μία παραλία στον κόλπο του Ναυαρίνου με χρυσαφένια άμμο, στην οποία οφείλει το όνομά της. Η παραλία του Φονέα κοντά στην Καρδαμύλη, είναι από τις πιο όμορφες όπου ο μικρός κόλπος με άγρια ομορφιά συναντά τη βραχώδη ακτή. Η παραλία καλύπτεται από λευκά βότσαλα τα νερά είναι δροσερά με γαλαζοπράσινο χρώμα ενώ ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στη μέση και χαρίζει απλόχερα τη σκιά του σε όσους την επιζητούν. Η ακτή είναι γεμάτη σπηλιές που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Τα Δελφίνια είναι ένας μικρός κολπίσκος με γαλάζια νερά, προστατευμένος από τον αέρα στον δρόμο από την Καρδαμύλη προς τη Μάνη με οργανωμένο κάμπινγκ. Η Μπούκα είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά η οποία προσφέρει beach volley και θαλάσσια σπορ για τους λάτρεις.

Οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές με χαρακτηριστικό τις αγνές πρώτες ύλες, που παράγει η γη της, με πρώτο και καλύτερο το καλαματιανό λάδι. Το κρασί είναι κομμάτι της παράδοσης αφού η καλλιέργεια του αμπελιού στην περιοχή γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φρέσκα ή ξερά, τα σύκα είναι μία από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Το πιο «εμβληματικό» πιάτο της Μάνης είναι το σύγκλινο το παστό χοιρινό, που αλατίζεται, στεγνώνει και καπνίζεται για πάρα πολλές ώρες με χλωρή φασκομηλιά. Το παστέλι είναι φημισμένο παραδοσιακό γλύκισμα της Μεσσηνίας με βάση το σουσάμι και το μέλι. Τα δύο αυτά υλικά παρασκευής προσδίδουν στο τελικό προϊόν τεράστια θρεπτική αξία.  Ήταν ήδη γνωστό την εποχή του Ηροδότου και μάλιστα αναφέρεται σαν ένα γλύκισμα τονωτικό. Το περιβόητο μέλι Ταϋγέτου φτιάχνεται από πολλά διαφορετικά είδη φυτών, ανθέων, κ.ά. με κυριότερα το μέλι ελάτης, το μέλι ερείκης, αλλά και ποικιλίες μελιού από θυμάρι, ανθόμελο, κουμαριά, φασκόμηλο και πεύκο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by