ΛΕΥΚΑΔΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους που χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου. Το όνομα της προέρχεται από το ακρωτήριο Λευκάτα στο νοτιότερο σημείο του νησιού, όπου εκεί βρίσκεται και ο φάρος «Δουκάτο». Είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση και για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί». Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ συναντώνται επίσης δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι η πόλη της Λευκάδας, που χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό που θυμίζει «ψαροκόκαλο».
Όμορφα σοκάκια, πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι, συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται και το περίφημο πάρκο των ποιητών, που φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως του Βαλαωρίτη, του Σικελιανού, του Δημητρίου Γολέμη κ.ά. Στην είσοδο της πόλης είναι το φρούριο της Αγίας Μαύρας, που κατασκευάστηκε το 1300 από το Σικελό Ιωάννη Ορσίνι, με σκοπό την απόκρουση των πειρατών. Κανείς δεν πρέπει να παραλείψει την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού και από τις ανασκαφές στον Νυδρί απέναντι από τα Πριγκηπονήσια, στα ανατολικά του νησιού.
Το Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα Λευκάδας «Πανταζής Κοντομίχης» επίσης περιέχει εκθέματα αντιπροσωπευτικά της παράδοσης, της κουλτούρας, της έκφρασης και της ιστορίας της Λευκάδας. Το μικρό ιδιωτικό Μουσείο Φωνογράφου και παλαιών αντικειμένων με φωνογράφους, δίσκους, σπάνια αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, σφραγίδες, χαρτονομίσματα είναι ένας ακόμη αξιόλογος προορισμός. Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό αρχοντικό φιλοξενείται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας που ιδρύθηκε το 1954 και φιλοξενεί περισσότερα από 60.000 βιβλία καθώς και τη συλλογή χαρακτικών του 17ου αιώνα του Ιταλού γεωγράφου Vincenzo Maria Coronelli.
Στην κεντρική αγορά, μαζί με τα ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες σπουδαίων αγιογράφων, και ο Ναός του Παντοκράτορα που φιλοξενεί και τον τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Σφακιωτών και εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, λίγο έξω από το χωριό Κάβαλος. Η λιμνοθάλασσα, είναι ένας από τους αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου ο οποίος προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, που θεωρείται διεθνούς σημασίας. Οι καταρράκτες της Ακόνης είναι ακόμα μια ξεχωριστή τοποθεσία του νησιού όπως και ο Πόρος που είναι ένα παραθαλάσσιο Λευκαδίτικο χωριό χτισμένο μέσα στο πράσινο και στην ηρεμία, κοντά στη θάλασσα.





































Στη Λευκάδα υπάρχουν πολυάριθμα νησιά με πιο διάσημο τον Σκορπιό, που αγόρασε το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης. Το Μεγανήσι, έχει τρεις οικισμούς, το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια, τον Αθερινό και το Βαθύ με πολλές παραλίες. Στα νησιά Κάλαμο και Καστό υπάρχουν ήσυχες, μοναχικές, παραλίες, με πρόσβαση κυρίως από τη θάλασσα. Μια από τις κορυφαίες παραλίες παγκοσμίως είναι το Πόρτο Κατσίκι με την χαρακτηριστική λευκή λωρίδα άμμου μπροστά στον λευκό βράχο και τα 100 σκαλιά προς τη θάλασσα. Ο Γιαλός είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με βράχια στο δρόμο για τους Εγκρεμνούς μια παραλία με εντυπωσιακά πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά όπου γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί και η πρόσβαση γίνεται μέσω σκάλας. Το Κάστρο είναι μια παραλία με κάθαρα νερά απέναντι από τη γέφυρα στην είσοδο του νησιού.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία της Λευκάδας όπως και η παραλία Κάθισμα με την εξωτική ομορφιά της. Το Καλαμίτσι είναι μια πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και βράχους. Κοντά στο χωριό του Βλυχού είναι η μικρή, σκιερή παραλία Δεσίμι στην οποία υπάρχουν δύο οργανωμένα κάμπινγκ. Η Βασιλική είναι μια αμμώδης παραλία στον ομώνυμο οικισμό που ανήκει στις δέκα καλύτερες παραλίες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για windsurfing. Η Αμμούσα είναι επίσης μια οργανωμένη παραλία με βότσαλο κοντά στη Βασιλική ενώ από τις ομορφότερες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά είναι το Αγιοφύλλι που βρίσκεται σε έναν πολύ γραφικό κολπίσκο στην αριστερή πλευρά της Βασιλικής.
Το νησί φημίζεται για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς. Παραδοσιακά πιάτα της λευκαδίτικης κουζίνας είναι το μπουρδέτο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, και διάφορες πίτες. Εκτός από τη λαχανόπιτα με άγρια χόρτα, ξεχωριστές είναι η ρυζόπιτα, η μακαρονόπιτα (με αυγά, γάλα, λάδι και τυρί) και το μπριάνι, μια πίτα από χοντρά πράσινα κολοκύθια. Κάτι ιδιαίτερο που μπορεί κανείς να βρει κανείς είναι η "λαδόπιτα" με βασικά συστατικά το αλεύρι και το λάδι, και το λευκαδίτικο κρασί της ποικιλίας "Βερτζαμι". Επίσης, ένα ακόμη ξεχωριστό τοπικό προϊόν είναι το σαλάμι Λευκάδος, το οποίο είναι σαλάμι αέρος με πιπέρι. Το παραδοσιακό λευκαδίτικο χωριό Εγκλουβή, είναι γνωστό για τις νοστιμότατες φακές του, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Ένα ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικό όσπριο του νησιού είναι τα λαθύρια ή λαθούρια που καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της ορεινής Λευκάδας και κυρίως στο Λιβάδι της Καρυάς. Εξαιρετικό αυγοτάραχο παράγεται στο ιβάρι παρά το γεγονός ότι παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες.