
ΚΩΣ - Η ΓΕΝΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Η Κως είναι ένα μαγευτικό νησί, στο κέντρο του Δωδεκάνησων βορειοδυτικά της Ρόδου γνωστή ως το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πανέμορφη πόλη της Κω ενώ η ιστορία και ο πολιτισμός διαχέονται από κάθε γωνιά της πόλης, μέσα από τα αρχαία ερείπια και πλήθος ιστορικών μνημείων. Η ιστορία του ξεδιπλώνεται, με το επιβλητικό αρχαίο κάστρο στο λιμάνι, το Διοικητήριο και τον ιστορικό Πλάτανο του Ιπποκράτη. Αρχαία κτίσματα, νεοκλασικά ενετικού ρυθμού, παραδοσιακή Δωδεκανήσια αρχιτεκτονική και μοντέρνα κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά. Η Κως, εκτός από νησί του Ιπποκράτη είναι γνωστή και ως νησί του Ποδηλάτου καθώς χαρακτηριστικό της πόλης είναι ο ποδηλατοδρόμος κατά μήκος των παραλιακών οδών, αλλά και στο κέντρο.
Η πόλη της Κω θεωρείται από τις πιο πράσινες στα Δωδεκάνησα καθώς φοίνικες, βουκαμβίλιες, πεύκα, ακακίες, πικροδάφνες και ιβίσκοι υπάρχουν παντού στην πόλη. Στην καρδιά της πόλης, κοντά στην Ακτή Μιαούλη, απλώνονται η αρχαία αγορά, το τμήμα της οχύρωσης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οι οικοδομικές νησίδες με λείψανα ιδιωτικών κατοικιών αλλά κι ένα τμήμα του αρχαίου λιμένα. Εμβληματικός είναι ο δρόμος στην πόλη και η λεωφόρος των Φοινίκων, μπροστά από το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Το εμβληματικό κάστρο στη νότια πλευρά του λιμανιού της Κω χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες σε μια τοποθεσία η οποία συνδεόταν με την Κω μέσω γέφυρας. Στις πλαγιές του Δικαίου όρους βρίσκεται η Ζιά ένα ορεινό χωριό με πηγές και πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Στη ρωμαϊκή έπαυλη στην οδό Γρηγορίου Ε΄ σώζονται λείψανα της αρχαίας πόλης όπως ο βωμός του Διονύσου, το ρωμαϊκό ωδείο, κ.ά.. Κοσμικό κτίσμα της Iπποτικής περιόδου, είναι η Ιπποτική Οικία του Κoμεντόρη Φραντσέσκο Σανς επί της Ακτής Μιαούλη, που χτίστηκε το 1514. Ο πλάτανος του Ιπποκράτη θεωρείται από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο όπου εκεί δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής και βρίσκεται κοντά στη γέφυρα η οποία οδηγεί στο κάστρο της πόλης της Κω. Κοντά στην πόλη, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ιατρικής της αρχαιότητας το Ασκληπιείο το πιο φημισμένο μνημείο της Κω από την αρχαιότητα που αποτελούσε χώρο στον οποίο λατρεύονταν διάφοροι Θεοί. Η πρώτη χρήση του χώρου τοποθετείται στη μυκηναϊκή εποχή.
Η Αντιμάχεια είναι ένα χωριό κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών και απέναντι βρίσκεται ο παραδοσιακός μύλος του Παπά. Ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος κοντά στο Ασκληπιείο, στο χώρο του Ιπποκράτειου Μέλαθρου, έχει φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά τα οποία χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης. Μετά τον Άγιο Φωκά βρίσκεται η παραλία με τα ιαματικά νερά κάτω από απότομα βράχια, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Από τα σπουδαιότερα ιστορικά σημεία της Κω είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο με κυκλική ορχήστρα και δάπεδο διακοσμημένο από μαρμάρινες ψηφίδες, αλλά και μαρμάρινα αγάλματα. Κοντά στην Αρχαία Αγορά βρίσκεται και ο Βωμός του Διονύσου της ελληνιστικής περιόδου, χτισμένος το 2ο αιώνα.































































Η Κως φημίζεται για τις όμορφες παραλίες της από το Τιγκάκι, μέχρι το Μαρμάρι και το Μαστιχάρι, για τους λάτρεις του surf. Η παραλία του Αγίου Στεφάνου απέναντι από το νησάκι Καστρί και το Paradise είναι οι πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού. Κοντά στην Καρδάμαινα βρίσκονται οι παραλίες του Λιμιώνα και του Αγίου Θεολόγου, ενώ κοντά στην πόλη της Κω είναι η παραλία των Κρητικών, η ακτή Ζουρούδη και ο Μύλος. Το Ψαλίδι, νότια της πόλης της Κω, είναι ιδανική παραλία για ψαροντούφεκο. Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για το 2013, η παραλία Χελώνα είναι μαγευτική και αποζημιώνει τους επισκέπτες. Η παραλία Κάβο Παραντίσο είναι μια παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού μοναδικής ομορφιάς. Η παραλία Λιμνιώνας βρίσκεται σε ένα ήσυχο όρμο βόρεια της Κεφάλου 43 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω με ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι. Στα Θερμά, υπάρχουν φυσικά ιαματικά νερά προσελκύουν όλες τις ηλικίες και όσους αγαπούν την άγρια ομορφιά καθώς η παραλία περιβάλλεται από μεγάλους βράχους και σκούρα μικρά βότσαλα. Οι ιαματικές της πηγές είναι πραγματικά ένας αληθινός θησαυρός αφού περιέχουν χρήσιμα στοιχεία όπως Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο,Θείο και Χλώριο.
Η Κως έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση λόγω του εδάφους της που βγάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το λάδι ,το μέλι ,το κρασί ,το κρασοτύρι αλλά και το γλυκό ντοματάκι και η κανελάδα είναι τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Το υψηλής ποιότητας, γευστικό μέλι που παράγεται από τους μελισσοκόμους της Αντιμάχειας, είναι φημισμένο παγκοσμίως. Το τυρί της πόσας είναι επίσης μια τοπική συνταγή, κατσικίσιο τυρί φυλαγμένο σε κόκκινο κρασί. Στην Κω διοργανώνονται γιορτές οι οποίες αφορούν τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα ή αλιεύματα. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιείται στο «Μαστιχάρι» η Γιορτή του Κρασιού ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο η Γιορτή του Ψαριού και η Γιορτή του Μελιού στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια αντίστοιχα. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή της Μαρίδας στην Καρδάμαινα και οι Απόκριες γιορτάζονται λαμπρά με παρελάσεις φανταχτερών αρμάτων στην Αντιμάχεια και στο Πυλί.