Κεφαλονιά

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου, με πρωτεύουσα το Αργοστόλι το οποίο χαρακτηρίζεται από τις θάλασσες, τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της, την παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και τα αξιοθέατά της. Βρίσκεται στην καρδιά του Ιονίου πελάγους, μεταξύ του νησιού της Λευκάδας της Ζακύνθου και σε κοντινή απόσταση από το νησί της Ιθάκης. Έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών της αλλά και τα έθιμά της. Οι σπάνιες χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν τις παραλίες στο νησί για να γεννήσουν τα αυγά τους, οπότε είναι σύνηθες να δει κανείς προστατευμένες φωλιές σε κάποιες από αυτές.

Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τα μυστήριά της, όπως το θαλασσινό νερό που εξαφανίζεται στις καταβόθρες και το μυστικιστικό σπήλαιο της Μελισσάνης. Είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί, αφού το νερό εξαφανίζεται από τις ρωγμές κοντά στην ακτή. Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης, είναι επίσης ένα μοναδικό σπήλαιο, που παλαιότερο των 100 εκατομμυρίων χρόνων, γεμάτο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες το οποίο αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Τα Κυκλώπεια τείχη βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό Ραζάτα και όπως φαίνεται από την ονομασία που τους έχει δοθεί, είναι πολύ μεγάλα τείχη που αποτελούσαν μέρος της αρχαίας πόλης Κράνης.

Το Κάστρο της Άσσου είναι το ένα από τα δύο κάστρα που δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί κάποιος στην Κεφαλονιά. Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, επίσης βρίσκεται κοντά στο χωριό Περατάτα, βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και με ενετικές παρεμβάσεις. Στο εσωτερικό του έχουν διασωθεί εκκλησίες και βυζαντινές εικόνες. Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αργοστολίου και πιο συγκεκριμένα στους Αγίους Θεοδώρους. Ο «Βράχος του Βύρωνα» βρίσκεται στο χωρίο Λακήθρα κοντά στη τοποθεσία Καλλιθέα αφιερωμένος στον Λόρδο Βύρωνα που έζησε κάποια χρόνια της ζωής του εκεί.

Το Φισκάρδο είναι από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού που πήρε το όνομά του από τον κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο. Η λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου, Κούταβος ξεχωρίζει χάρη στο μικρό νησάκι, το ποντικονήσι, λίγο πριν την είσοδο της πόλης. Μοναδικής ομορφιάς είναι το πάρκο του Νάπιερ ένα δενδροφυτεμένο κομμάτι μέσα στην πόλη, υπερυψωμένο που περιτριγυρίζεται από μάντρες παραδοσιακού Κεφαλονίτικου τύπου. Το Ληξούρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αργοστόλι που κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρξε σύμμαχος της Κορίνθου. Μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι ο Πόρος το τρίτο λιμάνι της Κεφαλονιάς το οποίο συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Η παραλία του Μύρτου σήμα κατατεθέν των Επτανήσων έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στο τοπίο του Μύρτου, κυριαρχούν τα λευκά βότσαλα, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα απόκρημνα βράχια. Οι Πετανοί είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες παραλίες ισάξια ακόμα και με τον Μύρτο. Η Αντίσαμος είναι η παραλία στην οποία γυρίστηκαν οι πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι». Έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης και βλέπει την νότια Ιθάκη. Η πλέον πολυσύχναστη παραλία είναι ο Μακρύς Γιαλός μαζί με τον Πλατύ Γιαλό ακριβώς δίπλα  των οποίων τα νερά είναι ρηχά, πάντα δροσερά και πεντακάθαρα.

Η παραλία Ξι στην οποία κυριαρχεί το λευκό βότσαλο και τα απότομα βράχια, το κοκκινοκεραμυδί χρώμα της άμμου κλέβει τις εντυπώσεις. Το όνομα της οφείλεται στον όρμο που μοιάζει με το γράμμα «Ξι». Η παραλία Φώκι δίπλα στο Φισκάρδο πήρε την ονομασία της από την εμφάνιση της μεσογειακής φώκιας Μονάχους Μονάχους. Η παραλία της Σκάλας είναι πολυσύχναστη, την οπόια οι επισκέπτες την προτιμούν καθώς στο 5 χλμ. μήκος της δεν αφήνει αίσθηση πολυκοσμίας. Κοντά στο λιμάνι του Πόρου, βρίσκεται μία μεγάλη όμορφη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Ακριβώς δίπλα από την παραλία του Πόρου βρίσκεται μία από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής, η Αράγια, που βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία.

Πίτες, χόρτα αλλά και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα. Χαρακτηριστικά πιάτα όπως μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο, τσιγαρίδια και σάλτσα λαγού είναι μερικά από αυτά που πρέπει να γευτεί κανείς όπως επίσης μάντολες, κρασί Ρομπόλα ή θυμαρίσιο μέλι. Η Κεφαλονιά μπορεί να μην είναι διάσημη για τη νυχτερινή ζωή, όπως άλλα νησιά της Ελλάδος, όμως στο Αργοστόλι, η διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι εγγυημένη και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση από τα περισσότερα σημεία του νησιού. Ωστόσο, η Κεφαλονιά είναι το νησί όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη ζωή στην πόλη και να κάνει εκπληκτικές διακοπές στη φύση, δίπλα στη θάλασσα. Ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες ή οικογενειακά, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αλλά και βίλες προς ενοικίαση υπάρχουν σε κάθε γωνιά του νησιού.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by