Αττική

ΑΤΤΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στη χερσόνησο της Αττικής βρίσκεται η Αθήνα, κοντά στα παράλια του Αιγαίου Πελάγους ανάμεσα στους λόφους της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού που δεσπόζουν πάνω από την πόλη. Η Αθήνα ξεχωρίζει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ως ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς. Η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη μεγάλων μνημείων της αρχαιότητας, της βυζαντινής περιόδου και των οικημάτων της παλιότερης και σύγχρονης εποχής. Η Αθήνα, ιδίως το ιστορικό της κέντρο, είναι γεμάτο από αξιοθέατα, μουσεία, και αρχαιολογικούς χώρους. Η Πλατεία Συντάγματος αποτελεί πλατεία - ορόσημο της Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Το αξιοθέατο της πλατείας είναι η χαρακτηριστική Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Προεδρική Φρουρά κάθε μία ώρα με τις συγχρονισμένες κινήσεις των φρουρών, που ονομάζονται Εύζωνες.

Η Ακρόπολη των Αθηνών, ο επονομαζόμενος "ιερός βράχος", είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λόφο στο κέντρο της Αθήνας. Τα Προπύλαια είναι το πρώτο κτίριο που συναντά κανείς μπαίνοντας στην Ακρόπολη. Μέσα από την κεντρική αίθουσα των Προπυλαίων περνούσε ο δρόμος για την Ακρόπολη ενώ οι άλλοι χώροι χρησίμευαν σαν πινακοθήκη, την πρώτη του κόσμου. Ο ναός του Παρθενώνα αποτελεί το πιο διάσημο μνημείο της πόλης με την κορυφή του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μοναδική του αρχιτεκτονική. Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης που χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης (Απτέρου Νίκης) ανεγέρθηκε στην νότια πλευρά των Προπυλαίων το 420 π.Χ. στον οποίο τους προϊστορικούς χρόνους υπήρχε ιερό.

Το Ερέχθειο είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς της ελληνικής αρχαιότητας που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία των δύο κύριων θεοτήτων της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Ο Άρειος Πάγος αφιερωμένος στον θεό Άρη την εποχή της αριστοκρατικής ολιγαρχίας αποτελούσε την έδρα του Δικαστηρίου και κυβερνούσε την πόλη. Ένα από τα επιβλητικά αξιοθέατα είναι το Καλλιμάρμαρο στάδιο που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Είναι χτισμένο με λευκό μάρμαρο και στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τους Παναθηναϊκούς αγώνες όπου τιμούσαν την θεά Αθηνά. Επίσης, φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 και στο σύνολο διεξήχθησαν στο στάδιο τρείς φορές Ολυμπιακοί αγώνες. Ο ναός του Ολυμπίου Διός, είναι ο μεγαλύτερος αρχαίος ναός στην Ελλάδα. Η έναρξη της κατασκευής του χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και διήρκησε 700 χρόνια. Είναι αφιερωμένος στον Δία αποτελείται από πεντελικό μάρμαρο και σήμερα σώζονται 14 από τις 104 κολώνες του.

Το Τζαμί έξω από τον σταθμό του μετρό φιλοξενεί το παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Χτίστηκε το 1759 από τον μπέη της Αθήνας ενώ κάποιες από τις κολώνες που το στηρίζουν προέρχονται από το Ναό του Ολυμπίου Διός. Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι από τα κυριότερα μνημεία το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν διοικητικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και φιλοσοφικό κέντρο και περιλαμβάνει το ναό του Ηφαίστου (Θησείο) και τον βωμό των 12 θεών. Στο Ζάππειο βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος, έκτασης 160 στρεμμάτων στη νότια πλευρά του οποίου είναι το Ζάππειο Μέγαρο από το 1874 – 1888 δίπλα στον οποίο συναντάμε το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο λόφος του Φιλοπάππου, με τους λιθόστρωτους δρόμους και το ρωμαϊκό μνημείο που φέρει το ίδιο όνομα, είναι το μέρος όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι πολίτες συνήθιζαν να συναθροίζονται προκειμένου να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα.

Το Σουνίο, αποτελεί σημαντικό στρατηγικό σημείο απ’ όπου η πόλη των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά. Στο Σουνίο οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιβαλλόμενο από τείχος που περιλάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας, πρόκειται για ένα ναό δωρικού ρυθμού και είναι ο μόνος ναός που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Η ωραιότερη πλατεία της Αθήνας το Μοναστηράκι είναι συνοικία που οφείλει το όνομα της στο παλιό μοναστήρι και αποτελεί την τέλεια μικρογραφία της. Στην πλατεία βρίσκεται η πρώην καθολική εκκλησία ενώ νότια της πλατείας υπάρχει το Τζαμί και τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Το Μοναστηράκι προσφέρεται για βόλτες στα μικρά καταστήματα και στους πάγκους των μικροπωλητών που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Η Αθήνα διαθέτει μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, όπως το ολοκαίνουργιο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μουσείο Μπενάκη επίσης αποτελεί τον παλαιότερο μουσειακό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου με εκτεταμένες ενότητες εκθεμάτων πολλών περιόδων. Από την πλατεία της Ομόνοιας ξεκινά η οδός Πατησίων, ένας πολυσύχναστος δρόμος με πανέμορφα κτήρια, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, καθώς φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα. Το θέατρο Ηρώδου Αττικού είναι από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα και το σημαντικότερο της Αθήνας χωρητικότητας 5.000 θεατών με μαρμάρινες κερκίδες με μοναδική ακουστική. Η ωραιότερη γειτονιά της Αθήνας είναι το Μετς με τα όμορφα πάρκα και τα χρωματιστά νεοκλασικά σε μικρούς πεζόδρομους με θέα την Ακρόπολη.

Ο Κεραμεικός επίσης μεγάλης ιστορίας είναι ένας χώρος ταφής επιφανών Αθηναίων 40 στρεμμάτων. Τα σοκάκια της Πλάκας έως τον βράχο της Ακρόπολης, με τη νησιώτικη γειτονιά των Αναφιώτικων, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, και τα καταστήματα με τουριστικά είδη μαγεύουν τους επισκέπτες. Το ιστορικό παζάρι των παλαιοπωλών γνωστό και ως Γιουσουρούμ βρίσκεται στην πλατεία Αβυσσηνίας και συγκεκριμένα στην οδό Ηφαίστου. Τα νεοκλασικά κτήρια του Δημαρχείου των Αθηνών και της Βαρβακείου Αγοράς αλλά και η μεγάλη και πανέμορφη πλατεία Κοτζιά είναι μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Η περιοχή του Ψυρρή, μια γραφική, νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά, εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια της πόλης, με έντονη νυχτερινή ζωή. Το  Κολωνάκι είναι ένας από τους πιο μεγαλειώδης δρόμους με πανέμορφα νεοκλασικά, σημαντικά μουσεία που θεωρείται η πιο αριστοκρατική συνοικία του κέντρου.

Η περιοχή των Εξαρχείων, μια γοητευτική και ζωντανή γειτονιά, είναι ένα δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης αλλά και τόπος κατοικίας πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών. Το Γκάζι είναι μια συνοικία από το 1857 μεταξύ της Ιεράς Οδού και της οδό Πειραιώς που οφείλει την ονομασία της στις εγκαταστάσεις του φωταερίου. Σημείο κατατεθέν αποτελεί η Τεχνόπολις που λειτουργεί σήμερα ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο. Η Γλυφάδα είναι ένα παραθαλάσσιο προάστιο στις νότιες ακτές του λεκανοπεδίου των Αθηνών. Κατά τους θερινούς μήνες, η περιοχή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στη θάλασσα. Προσφέρεται για καφέ και φαγητό ενώ κατά τις βραδινές ώρες η διασκέδαση ικανοποιεί κάθε επιθυμία. Καλαίσθητες βίλες, στιλάτα καταστήματα, φημισμένα εστιατόρια αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία συνθέτουν την εικόνα, χαρίζοντας στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες. Στη λέσχη Golf Γλυφάδας, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα παιχνίδι golf σε γήπεδο διεθνών προδιαγραφών.

Η περιοχή της Βούλας αποτελεί ένα ακόμη στολίδι της αθηναϊκής Ριβιέρας με δύο θαυμάσιες, παραλίες. Είναι ιδανικό μέρος για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, καθώς διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις και κατάλληλες υποδομές για θαλάσσιο σκι, beach volley κ.α. Η πλαζ «Α Βούλας» έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες. Η Βουλιαγμένη είναι ένα προάστιο, με πλούσια βλάστηση και όμορφες παραλίες, μερικά από τα καλύτερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Αττικής. Η παραλία του «Αστέρα», που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία προσφέρει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο ενώ έχει υπέροχα εστιατόρια που προσφέρουν μοναδικές γεύσεις αλλά και νυχτερινά κέντρα που αποζημιώνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική λίμνη που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή σε απόσταση 21 χλμ. από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το νερό έχει ιαματικές ιδιότητες και θεραπεύει γυναικολογικά, ρευματοπάθειες και αθλητικές κακώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες παρουσιάζει το σπήλαιο και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου. Η Λίμνη είναι εντεταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Ο λόφος της Φασκομηλιάς με μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς πάνω από τη λίμνη, είναι ιδανικός για περίπατο με μαγευτική θέα. Το Φάληρο με τη μαρίνα Φλοίσβου είναι ένα ξεχωριστό προάστιο, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό με θέα στο Σαρωνικό. Διαθέτει μαρίνα σήμα κατατεθέν του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της περιοχής, ενώ το πάρκο του Φλοίσβου ενδείκνυται για περιπάτους. Η Βάρκιζα είναι από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της παραλιακής, με πανέμορφους κολπίσκους και υπέροχο γεωφυσικό τοπίο είναι με πεντακάθαρα νερά και θαλάσσια σπορ.

Το Λαύριο με το λιμάνι του, τη μαρίνα του, το Αιγαίο στα πόδια του και φόντο τη μαρτυρική Μακρόνησο και τις κορυφογραμμές της κοντινής Τζιάς προσελκύει επισκέπτες, που έρχονται για να θαυμάσουν τον τόπο, τον πολιτισμό του αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του. Έχει ταυτιστεί με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας και κοσμείται με τα χαμηλά σπιτάκια και τα σεμνά νεοκλασικά γύρω από την κεντρική πλατεία. Σήμερα το Λαύριο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κτήρια αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των εργοστασίων που σημάδεψαν την ιστορία του. Η πόλη μοιάζει με ένα ανοικτό μουσείο βιομηχανίας, που σπάνια κανείς συναντά όμοιο του σε όλη την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είναι μία σύγχρονη πόλη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ευρωπαίους εκμεταλλευτές των μεταλλείων. Η περιοχή θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μεταλλευτικές περιοχές του κόσμου.

Η παραθαλάσσια πόλη της Ραφήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής μετά τον Πειραιά. Σήμερα η Ραφήνα αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας ενώ η Καλλιτεχνούπολη και ο Νέος Βουτζάς είναι οι δύο μεγάλες περιφερειακές συνοικίες της Ραφήνας. Ο Μαραθώνας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Έχει τη μοναδική τεχνητή λίμνη της Αττικής (φράγμα Μαραθώνος),  πλούσιο πράσινο, εύφορο κάμπο και 12 χλμ. αμμώδους παραλίας στον ιστορικό όρμο του Μαραθώνα. Η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Ο Μαραθώνας εκτός από τις φυσικές ομορφιές, διαθέτει πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Το όνομα του φέρει από το Ολυμπιακό αγώνισμα, που είναι γνωστό παγκοσμίως.

Το Λαγονήσι, είναι ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Αθήνας, με την ομώνυμη χερσόνησο. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες, χώροι εστίασης, μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες. Ανάμεσα στη Σαρωνίδα και το Σούνιο βρίσκεται η Ανάβυσσος, ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός με εντυπωσιακές κατοικίες. Η περιοχή είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες και ως ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του wind surfing. Στην αρχαιότητα η Ανάβυσσος ονομαζόταν Ανάφλυστος, από τον Ανάφλυστο, γιού του Τροιζήνου, που μετοίκησε από την Αργολίδα στην Αττική. Στα ρωμαϊκά χρόνια η ύπαρξη υδραγωγείου στην περιοχή του Ολύμπου, το νεκροταφείο στον Άγιο Νικόλαο και τα λουτρά στην περιοχή του Μελισσουργού δείχνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η θάλασσα της Αναβύσσου σε άλλα σημεία είναι ρηχή και σε άλλα βαθιά αλλά παντού είναι πεντακάθαρη και μοναδική.

Η περιοχή Πόρτο Ράφτη ή Λιμήν Μεσογαίας είναι ένας κόλπος με 3 νησάκια (Ράφτη, Ραφτοπούλα, Πράσο) και ακτές από την Ερωτοσπηλιά έως το Αυλάκι. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ήταν από τα πιο ασφαλή ανατολικά της Αττικής. Ένα μαρμάρινο άγαλμα στέκεται εδώ και αιώνες στην κορυφή του μικρού νησιού στο Πόρτο Ράφτη. Είναι γνωστό ως «ο Κολοσσός του Πόρτο Ράφτη» λόγω του μεγέθους του. Το ένα του χέρι ήταν υψωμένο και το δεύτερο χέρι ακουμπισμένο στα γόνατά του. Το άγαλμα που κοιτά προς το πέλαγος, οριοθετούσε την είσοδο στον κόλπο. Ο Σχινιάς ή Σχοινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής. Στην περιοχή του Σχινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας, η περιοχή σήμερα χαρακτηρίζεται εθνικό πάρκο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Η Κινέτα είναι ένα  πευκόφυτο παραθεριστικό θέρετρο  όπου από την δεκαετία  του 60 πολλοί διάσημοι της εποχής επέλεγαν την κατοικία τους. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς της Δυτικής Αττικής και διαθέτει παραλίες με λευκό βότσαλο και άμμο σε μήκος 6 χιλιομέτρων. Το Πόρτο Γερμενό είναι παραθεριστικός οικισμός της Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Αυτή η περιοχή ξεχωρίζει για τις μοναδικές της παραλίες πέντε στη σειρά, απαράμιλλης ομορφιάς, που αποτελούν κάθε χρόνο προορισμό εκατοντάδων επισκεπτών. Κοντά στο Πόρτο Γερμενό βρίσκεται η αρχαία πόλη Αιγόσθενα με το φρούριο των Αιγοσθένων. Όπως σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα έτσι κ εδώ ο κόλπος έχει πολλές μικρότερες παραλίες και κολπάκια για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του.

Η Λούτσα, ή αλλιώς γνωστή ως Αρτέμιδα, αποτελεί ένα πολυσύχναστο οικισμό, μία μικρή παραθεριστική πόλη. Οι παραλίες της είναι πανέμορφες με λευκή άμμο, και καταγάλανα, ρηχά νερά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Βραυρώνα με τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει το περίφημο ιερό της θεάς Άρτεμις. Ο ναός είναι εντυπωσιακός  και η επίσκεψη σ’ αυτόν μπορεί να συμπληρωθεί με μία βόλτα στον σημαντικό γειτονικό υδροβιότοπο. Ο Μύτικας είναι χτισμένος σε ένα κομμάτι γης μεταξύ του Αστακού και της Βόνιτσας. Αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση ενώ παρέχει επίσης πολλές κοντινές επιλογές σε νησάκια με πανέμορφες παραλίες. Έχει παραλίες με κρυσταλλένια νερά και το πευκόδασος φθάνει μέχρι τη θάλασσα.

Η Ελευσίνα απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας είναι μία μικρή σχετικά πόλη με τη δική της ιστορία και πολιτισμό ενώ μόλις το 2016 έλαβε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου λατρευόταν η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης. Από τους πιο ενδιαφέροντες και καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας είναι η Ιερά Αυλή. Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός, έφερνε την πομπή των Μυστηρίων, το μυστηριακό Τελεστήριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα ξεχωρίζουν ο αμφορέας με την παράσταση της τύφλωσης του Κύκλωπα Πολύφημου από τον Οδυσσέα, το ακέφαλο άγαλμα της Δήμητρας και η υπερφυσικού μεγέθους Καρυάτιδα που στήριζε τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων.

Η Αττική έχει προτάσεις για όλους, είναι γεμάτη αντιθέσεις και έχει πάντα κάτι καινούργιο να παρουσιάσει. Είναι μια κατεξοχήν θεατρική πρωτεύουσα καθώς διαθέτει περισσότερα θέατρα και από το Λονδίνο. Το καζίνο της Πάρνηθας βρίσκεται στην κορυφή της Πάρνηθας στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Regency Mont Parnes. Στο καζίνο της Πάρνηθας μπορεί να πάει κανείς οδικώς συνεχίζοντας μέχρι την κορυφή ή μπορεί να χρησιμοποιήσει το καινούργιο τελεφερίκ. Όσο το τελεφερίκ πλησιάζει στην κορυφή των 1050 μέτρων, ειδικά το βράδυ με την φωτισμένη Αθήνα να απλώνεται η θέα είναι μοναδική. Café, clubs, bars, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, κουτούκια, πίστες, μπουζούκια είναι μερικές από τις επιλογές διασκέδασης. Μην παραλείψετε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες στις παραδοσιακές παραλιακές ταβέρνες και τα ουζερί.

Η Αττική έχει μια σειρά από προϊόντα που προσφέρει η γη της ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας. Μερικά από αυτά είναι το κρασί, τα φιστίκια, τα σύκα, το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών. Χάρη στους αμπελώνες και τα οινοποιεία μεγάλης ιστορικής αξίας η Αττική παράγει κρασί σε ποικιλίες όπως ρετσίνα, ημίγλυκο, ροζέ, μπρούσκο αλλά και ρετσίνα που είναι το ιδιαίτερο κρασί της. Γλυκά, κρασί, τσίπουρο, είδη λαϊκής τέχνης, ασημικά, διάφορα είδη τυριών, λουκάνικα και άλλα πολλά προϊόντα ξεχωρίζουν στην Αττική δίνοντας μοναδικές γεύσεις στην γαστρονομία του νομού.

 

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by