Σκύρος

ΣΚΥΡΟΣ - ΗΡΕΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων με γραφικά χωριά και πανέμορφες παραλίες της οποίας το λιμάνι είναι αυτό της Λιναριάς που παρέχει σύνδεση κάνοντας το προσβάσιμο. Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου με το μεσαιωνικό κάστρο και του βυζαντινό μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του Σκυριανού. Το Κάστρο χρησίμευε για την ασφάλεια των Σκυριανών στο παρελθόν. Τα πλακόστρωτα σοκάκια χαρακτηρίζουν την Χώρα και ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Βρετανού ποιητή  φιλέλληνα Ρόμπερτ Μπρουκ γνωστός για τη ρομαντική και πατριωτική του ποίηση ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερης σημασίας για τους Σκυριανούς. Ο τάφος του βρίσκεται στο βουνό στη θέση «Τρεις Μπούκες». Η Μεγάλη Στράτα είναι ένα καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία της Αιώνιας ποίησης και καταλήγει στο ύψος του μνημείου αφιερωμένο στον Ρόμπερτ Μπρουκ. Πολλά είναι τα παραδοσιακά δρομάκια με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του νησιού που οδηγούν σε όλες τις κατευθύνεις.

Ο οικισμός Λιναριά είναι το επίνειο και λιμάνι του νησιού τα σπίτια του οποίου έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική και είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Από το λιμανάκι της Λιναριάς ξεκινούν εκδρομικά σκάφη για μια θαλάσσια περιήγηση του νησιού.Το νησί έχει πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς ένας από τους οποίους είναι ο οικισμός Μαγαζιά και Μώλος που προσφέρουν στους επισκέπτες τις ομορφότερες παραλίες. Η Ατσίτσα είναι μια περιοχή με πεύκα που φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, ενώ στα Πουριά οι βράχοι και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου σκυριανού πωρόλιθου, δημιουργούν ένα επιβλητικό και συνάμα γαλήνιο τοπίο. Στο Παλαμάρι ανασκάφηκε ο προϊστορικός παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός από την Πρώιμη και Μέση περίοδο του χαλκού.  Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού περιλαμβάνει εκθέματα από το ναό του Απόλλωνα στον λόφο της Φούρκας και λαογραφική συλλογή.

Στο χώρο της ακρόπολης της Σκύρου, σώζονται οι πύργοι από το τείχος καθώς και ερείπια αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στη θέση «Φούρκα». Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι εντυπωσιακές σπηλιές οι πιο γνωστές των οποίων είναι η Πεντεκάλη και η Διατρυπτή, με τους μοναδικούς σταλακτίτες τους και τα νερά των βυθών τους. Το ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Φαλταιτς είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στην Ελλάδα. Το όρος «Κόχυλας» ή Πανόφτης είναι το ψηλότερο βουνό με μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000. Το Σκυριανό αλογάκι είναι μια μικρόσωμη φυλή αλόγων από τις πιο σπάνιες φυλές που υπάρχουν στον κόσμο και θεωρούνται προστατευόμενο είδος. Σε όσους αρέσει η ιππασία, μπορούν να επισκεφτούν το Κτήμα Μουριές, για να ιππεύσουν τα σκυριανά αλογάκια. Υπάρχουν τρεις διαδρομές του τετάρτου, μιας ώρας έως το Αχίλλι και μιας ώρας έως την Καλαμίτσα.

Το νησί φημίζεται για τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας με πεντακάθαρα νερά και όμορφα τοπία που  συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Το Ναυάγιο παραλίας Αγαλίπα βρίσκεται δίπλα από την παραλία του Άγιου Πέτρου που υπάρχουν δύο κολπάκια όπου στο ένα είναι το ναυάγιο. Η παραλία Μώλος είναι η μεγαλύτερη παραλία της Σύρου δίπλα στη Χώρα με μεγάλη ακτή ουσιαστικά ενωμένη με τη διπλανή παραλία, τα Μαγαζιά. Η Καλαμίτσα, κοντά στο λιμάνι είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες. Η υπέροχη παραλία Αχερούνες δυτικά της πόλης της Σκύρου έχει χρυσή αμμουδιά και καθαρά, κρυστάλλινα νερά. Ο Πεύκος, είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που είναι περικυκλωμένη από πεύκα και από τα μάρμαρα του παλιού λατομείου. Η Ατσίτσα είναι μια βοτσαλωτή παραλία που ξεχωρίζει για το όμορφο τοπίο που την περιβάλλει. Η Γλυφάδα είναι μια παραλία που έχει άμμο και γαλανά νερά, ενώ σε μια άκρη της αναβλύζει γλυκό νερό από όπου πήρε και το όνομά της. Η αμμώδης παραλία της Ασπούς, με τα πεύκα να την στολίζουν έχει λίγες ομπρέλες και είναι ιδανικός προορισμός για χαλάρωη.

Σπεσιαλιτέ της σκυριανής παραδοσιακής κουζίνας είναι η αστακομακαρονάδα και το κατσικάκι στο φούρνο, ενώ ξεχωρίζουν η λαδόπιτα με το ξινοτύρι, η τεροπτάρια, οι τραχανόπιτες, η φάβα με άνηθο και οι πετνές με μακαρούνια (κόκορας με χοντρά μακαρόνια). Τυριά, μέλι, βότανα, κρέας, ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τις πρώτες ύλες της σκυριανής κουζίνας που προσφέρουν μοναδική γεύση. Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά γλυκά της Σκύρου και το εξαίσιο παγωτό της Φαλταϊνας φτιαγμένο με βουβαλίσιο φρέσκο γάλα είναι γεύσεις που ξεχωρίζουν. Η Σκύρος φημίζεται για την εκτροφή αρνιών αλλά και κατσικιών. Τα αποκριάτικα έθιμα με τους κουδουνάτους «γέρους» και την «κορέλα» είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. H τέχνη της ξυλογλυπτικής στη Σκύρο είναι σήμα κατατεθέν και τα σκυριανά έπιπλα είναι παγκοσμίως γνωστά ως πραγματικά έργα τέχνης.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by