Σύρος

ΣΥΡΟΣ - Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Σύρος είναι ένα νησί του Αιγαίου στη μέση του συμπλέγματος των Κυκλάδων και διαθέτει εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά χάρη στην νεοκλασική αρχιτεκτονική της. Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα της Σύρου και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεχωριστή με αρχοντικό αέρα και με μεγάλη παράδοση. Χάρη στη κομβική θέση της στο κέντρο των Κυκλάδων η Ερμούπολη αναδείχθηκε γρήγορα σε σπουδαίο βιομηχανικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Είναι μια πόλη με υπέροχα κτίρια σχεδιασμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες όπως ο Ziller, ο Sampo και ο Erlacher, με χαρακτηριστικότερα το Δημαρχείο, τη Λέσχη και το θέατρο Απόλλων, που σχεδιάστηκε με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου. Η Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, είναι ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορίας ενώ είναι για δεκαετίες το κέντρο της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σύρου. 

Ο Φοίνικας Σύρου είναι ένα χωριό που βρίσκεται στον όρμο του ομώνυμου μεγάλου κόλπου που ήταν στην αρχαιότητα λιμάνι των Φοινίκων. Η Ποσειδωνία είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Σύρου, στον κόλπο του Φοίνικα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου και χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις. Τα ολόλευκα, κυκλαδίτικα σπιτάκια του οικισμού των Αδειάτων που είναι χτισμένα πάνω από τον επαρχιακό δρόμο της Σύρου είναι ένα από τα πιο σπουδαία τουριστικά θέρετρα της Σύρου. Από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού είναι ο Μέγας Γιαλός που έχει πρόσβαση σε πολλές μικρές παραλίες, και την κεντρική παραλία του Μέγα Γιαλού. Η Βάρη είναι γνωστή ως το παλαιότερο χωριό της Σύρου που θεωρείται από τις πιο παλιά κατοικημένες περιοχές των Κυκλάδων.

Το νησί διαθέτει πολλές εξαιρετικές παραλίες, παραθαλάσσιους οικισμούς πολυσύχναστες ακτές που προσφέρουν κάθε άνεση αλλά και απομονωμένες. Νότια, του νησιού βρίσκονται οι παραλίες που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, είναι οργανωμένες και εύκολα προσβάσιμες. Η παραλία της Βάρης, η Αζόλιμνος, η παραλία του Φοίνικα  και της Ποσειδωνίας  είναι μερικές από αυτές. Βόρεια είναι η  παραλία του Γαλησσά και το Κίνι, επίσης δύο από τις παραλίες που θεωρούνται τουριστικά θέρετρα. Στην πιο αραιοκατοικημένη Απάνω Μεριά, όπως ονομάζεται, είναι οι παραλίες της Σύρου οι πιο απόμερες και σχεδόν ερημικές όπως είναι τα Γράμματα, η Γριά Σπηλιά, ο Αετός, η Βερβαρούσα, η Λία  και άλλες.

Κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει πριν φύγει από το νησί να δοκιμάσει τα συριανά λουκούμια που έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, ενώ η εμφάνισή τους έγινε κοντά στο 1832 κατά την άφιξη των προσφύγων από τη Χίο. Το λουκουμοποιείο Συκουτρή έχει ιστορία 90 και πλέον χρόνων και φτιάχνει τα λουκούμια με τα πιο αγνά υλικά. Το παραδοσιακό τυρί παρασκευάζεται από 100% αγελαδινό γάλα Σύρου και ωριμάζει για 12 μήνες ενώ η γεύση του είναι πικάντικη και αλμυρή προσεγγίζοντας αυτήν της παρμεζάνας. Η χαλβαδόπιτα Σύρου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές προϊόν που παρασκευάζεται από τοπικά προϊόντα όπως συριανό μέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, βανίλια, ασπράδι αυγών και αμύγδαλα. Τα τοπικά φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς είναι η μαραθόπιτα, η μαϊντανοσαλάτα, το Συριανό σκορδολουκάνικο, το κατσικάκι με μέλι, οι ντοματοκεφτέδες, το χταπόδι ξιδάτο με λιαστή ντομάτα, το ψάρι με ξερή κάπαρη, η αθερίνα με κρεμμύδια τηγανητά και η στραπατσάδα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by