Σέριφος

ΣΕΡΙΦΟΣ - ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

Η Σέριφος είναι ένα νησί των Κυκλάδων ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο με ήπια τουριστική ανάπτυξη που σέβεται τις φυσικές ομορφιές, διατηρεί το χρώμα και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Από την αρχαιότητα είναι γνωστή σαν άγονο νησί με ψηλότερη κορυφή τον Τούρλο που έχει 585 μέτρα υψόμετρο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σέριφος ήταν η κατοικία των Κυκλώπων, οι οποίοι λέγεται ότι έκτισαν μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού, όπως τον Άσπρο Πύργο και τα Τείχη της Λιόμαντρας. Οι δύο κυριότεροι οικισμοί του νησιού είναι το Λιβάδι και η Χώρα, που χωρίζεται σε Κάτω Χώρα και Άνω Χώρα. Το Λιβάδι ο μεγαλύτερος οικισμός και το μοναδικό λιμάνι του νησιού είναι η πρώτη επαφή του επισκέπτη με τα λευκά, κυβόσχημα σπίτια. Η περιοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για νυχτερινή διασκέδαση. Γύρω από το λιμάνι υπάρχει ένας τεράστιος φυσικός όρμος μήκους ενός χιλιομέτρου που αποτελεί την μόνη οργανωμένη παραλία και µία από τις μεγαλύτερες παραλίες στο νησί µε γαλήνια νερά ο Αυλόµωνας.

Η Χώρα χαρίζει απλόχερα μοναδική ομορφιά καθώς διασχίζει κανείς τα πλακόστρωτα καλντερίμια, με τις αψιδωτές καμάρες, και τις αυλές με μπουκαμβίλιες. Στην Κάτω Χώρα υπάρχουν καφετέριες ενώ στην Πάνω η κεντρική πλατεία, με την εκκλησία και το Δημαρχείο. Δέκα λεπτά από την πλατεία βρίσκεται το Βενετσιάνικο Κάστρο που προσφέρει ένα μοναδικό τοπίο στους επισκέπτες. Στην Άνω Χώρα συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία των Μύλων, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από την κλασσική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο όπως μία εντυπωσιακή συλλογή αμφορέων και μια σειρά από ακέφαλα αγάλματα. Ο λαξευμένος στον βράχο του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χώρας. Σε μια από τις κατακόμβες του σύμφωνα με τον θρύλο υπάρχει το κεφάλι της Μέδουσας που πέτρωσε τον τύραννο του νησιού Πολυδέκτη. Το Λαογραφικό Μουσείο επίσης που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στην Κάτω Χώρα, φιλοξενεί αντικείμενα όπως υφαντά, φυλαχτά, κεραμικά και οικιακά σκεύη και εργαλεία.

Κατά την διαμονή του κανείς στο νησί θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτεί το κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα των ύστερων κλασικών ελληνιστικών χρόνων στην περιοχή του Κουταλά, το φάρο Σπαθί στην άκρη του νησιού, το νεοκλασικό με τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Μεγάλο Λιβάδι και τον Ψαρό Πύργο γνωστό ως «Θρόνο του Κύκλωπα» στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Επίσης υπάρχουν πολλές αξιόλογες εκκλησίες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όπως η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Χώρα, η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του Κάστρου, ο Άγιος Σώστης, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην περιοχή της Λιόμαντρας, και το καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο, όπου φυλάσσονται μεγάλης αξίας εκκλησιαστικά κειμήλια και έγγραφα. Οι κάτοικοι της Σερίφου διατηρούν αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιμα του νησιού αλλά και τον παραδοσιακό Κυκλαδίτικο χαρακτήρα της. Μέσα στο έτος διοργανώνονται πάνω από τριάντα πανηγύρια που αποτελούν τρόπο διασκέδασης και θρησκευτικής λατρείας.

Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες πολλές είναι εύκολα προσβάσιμες ενώ μερικές προσεγγίζονται με περπάτημα ή µε σκάφος. Ο βυθός του νησιού είναι τόσο ξεχωριστός που αποτελεί έναν από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι πιο κοντινές στη Χώρα παραλίες είναι ο Αυλόμωνας, τα Λιβαδάκια, η Ψιλή Άμμος που είχε χαρακτηριστεί η «καλύτερη παραλία της Ευρώπης», ο Πλατύς Γιαλός, η διπλή παραλία του Αγίου Σώστη, η Συκαμιά και τα Γάνεμα. Για όσους αναζητούν πιο ήσυχες παραλίες ιδανικές είναι ο Αβεσσαλός, ο Καλόγερος, το Καράβι, το Μαλλιάδικο, η Λια και το Καλό Αμπέλι. Το νησί φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τους θαλασσινούς μεζέδες ενώ προσφέρει επίσης ξεχωριστά μαγειρευτά και μοναδική τοπική κουζίνα. Χαρακτηριστικές είναι οι μαραθοτιγανίτες, οι λιαστές ντομάτες, τα τοπικά λουκάνικα και η ρεβιθάδα, που κατατάσσουν το νησί στους ιδανικούς γαστρονομικά προορισμούς. Οι κάτοικοι του νησιού φτιάχνουν λιαστές ντομάτες, κάππαρη παστή και ξιδάτη, από τα χοιροσφάγια κάνουν λούζες, τσιγαρίδες και λουκάνικα. Οι λάτρεις του γλυκού θα πρέπει να απολαύσουν παστέλια με ντόπιο μέλι. Όπως σε όλες τις Κυκλάδες έτσι και στη Σέριφο παράγεται ξεχωριστής ποιότητας κρασί και τυρί .

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by